De geur van inspiratie (2)

De ruimte voelt als een enorme platte doos, volgepakt met Engelstalige boeken. Ben je eenmaal binnen, dan heb je geen idee waar je je bevindt. Het kan letterlijk overal zijn. In Amsterdam ergens op de grachten, in New York op Manhattan, in Londen in de buurt van Piccadilly Circus of ergens in Auckland rond de haven. De doos waar ik over spreek bevindt zich echter in Kingston upon Thames, een klein universiteitsstadje onder de rook van Londen. Deze maand volgde ik er aan de factulteit Design, Fashion and Architecture de summercourse Designing with Scents.

Creëer een geur die een positieve bijdrage levert aan de beleving van de ruimte’, luidde de opdracht. Leuker wordt het niet. Neus kirt opgetogen.

Het is de belangrijkste opdracht in het kader van de vijfdaagse cursus. De 14 deelnemers, waaronder een aantal kunstenaars, een wijnjournalist en iemand met anosmie(!), worden ingedeeld in 4 projectteams, ofwel Scent Agencies. Een parfumfabrikant uit India, een kunstenaar die geur wil integreren in haar textielontwerpen, een toxicoloog en ondergetekende vormen een van de vier groepen.

We werken twee en een halve dag aan de case, brengen een bezoek aan Waterstone’s bookshop (‘de doos’) en besluiten dat een geur met een comfortabele, ietwat nostalgische feel en een vitaliserende component een flinke dosis boekengeluk zal brengen. Noeste arbeid en een staaltje onvervalst onderhandelen leidt tot een aroma van oude in lederen banden gebonden boeken en chocolade met een hint van groene kruiden en een tikje lavendel. Want comfort en nostalgie: ja, maar met het boek op de borst in slaap vallen: nee.

Eerder die week spreekt dr. Victoria Henshaw via Skype over haar onderzoek naar de geuren van de stad, laat Will Edwards zich helemaal gaan in zijn liefde voor Proctor & Gamble (hoe kan het ook anders als marketingmanager), gijzelt de uit New York ingevlogen sterparfumeur Christophe Laudamiel Neus met zijn fascinerende geurpresentatie en trakteert Lizzie Ostrom alias Odette Toilette ons op een staaltje onvervalste Britse humor die niet alleen ontroert maar ook tot nadenken stemt.

Kun je je meer thuisvoelen dan in een groep mensen die niet alleen letterlijk hun neus achterna gaan maar bij wie het voor de meesten het belangrijkste kompas van hun leven is?

Het gelukzalige gevoel dat deze dagen bezit van mij neemt, heeft mij tot op heden niet meer verlaten. Yoehee!

6 thoughts on “De geur van inspiratie (2)

 1. Hallo Tanja,
  ik kan zó met je meevoelen. Ik had dat gevoel vorig jaar toen ik onder de bezielende leiding van Roos Lubbers 3 dagen met mede geurfanaten in Parijs heb rondgelopen!!!Te leuk voor woorden en dan gaat wat jij doet natuurlijk nog veel verder, maar geweldig leuk! Ben wel beetje jaloers, haha

 2. Ja. je zou er jaloers op kunnen worden, gelukkig zijn wij grenouilles zo niet. Dat parfum zou ik wel eens willen ruiken..oud leer..chocolade..lavendel..klinkt aantrekkelijk. De uitwisseling van ideeën zal zeker ook inspirerend zijn geweest.
  Die boekwinkel lijkt me ook niet gek, vooral die bak met uitverkoop. En ook nog tijd gehad om in Londen rond te gaan?
  Wat een avontuur, en een tevreden Neus. Dat is heel wat waard!

  • De formule heb ik Anna, en ook de grondstoffen om hem te produceren. Wie weet is er een keer gelegenheid om hem je te laten ruiken. Waterstone’s zit ook in Amsterdam, op de Kalverstraat (maar die heb je vast al gevonden). Daarna nog een paar daagjes met mijn hubbie in Londen doorgebracht, ook daar was het snoeiheet. Londen leeft dan buiten, in de parken, waar ze ook strandstoelen verhuren. Als je er eenmaal in zit (ligt), dan kom je er niet meer uit 😉 …

   • Ja, dat zou fijn zijn! Een Vergadering van Grenouilles streng verboden voor niet-ingewijden om je parfum te ruiken. Geparfumeerde Grenouilles worden buiten gesmeten. Maar ook zo hoop ik nog eens naar Maastricht af te zakken. Zolang het warm blijft kom ik niet verder dan Albert Heijn!
    Waterstone Amsterdam is een prachtige winkel om te zien, maar The American Bookshop heeft meer keus.

    • Hey Anna, je bent van harte welkom in het Mestreechse!

     The American Bookshop….daar noem je nu met recht een hemelse zaak 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.