Ontrouw

Nergens wordt zo naar hartelust geflirt als in de parfumwereld. Zonder enige terughoudendheid wordt er gesnuffeld aan polsen, handruggen, onderarmen en bovenarmen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Soms raakt de neus zelfs even de huid. Dan stokt de adem en trekt een lichte siddering door het welgeurende landschap.

De ene besnuffelde slaat bevallig haar ogen op en kijkt je onbevangen aan. De andere hangt Hare Majesteit de ongenaakbare uit. Een volgende is verlegen, maar laat zich na wat aanmoediging toch uit de tent lokken. Sommigen maken er weinig woorden aan vuil en manen: ‘neem me, toe’.

Neus laat zich makkelijk verleiden door alles wat maar interessant is. Of het nu weelderige bloemenmeisjes zijn, ruwe bolsters met blanke pit, koninklijke brouwsels uit verre landen of stoere leerjongens: als er iets voorbij komt zweven dat onbekend is, staat Neus trappelend van ongeduld vooraan.

De opgewonden kreten zijn in deze grenzeloze speeltuin dan ook niet van de lucht. Zo nu en dan wordt een hoofd in afgrijzen afgewend, een neus opgetrokken of een mond zuinig samengeknepen. Er is afwijzing, adoratie en liefde op het eerste gezicht. Soms vinden tweelingzielen elkaar na een lange reis.

In deze zinnenprikkelende wereld is ontrouw aan de orde van de dag. En ook Neus bezondigt zich hieraan. Wat gisteren haar grote liefde is, laat haar vandaag onberoerd. Wat haar eerder in verrukking bracht, doet haar nu onverschillig de schouders ophalen.

Sinds deze week heeft een stuwende onrust van haar bezit genomen. Ze is grillig, lustig en hongert naar avontuur. Haar trouwe reisgenoten van de winter verraadt ze en worden verbannen naar de kelder. Ik onderga haar vileine streken in ongeloof en neem weemoedig afscheid van mijn geurige wintervrienden.

‘Trek het je niet persoonlijk aan Fars, Black Aoud, Cuir Fétiche, Equistrius en L’eau d’Hiver. Neus kan het niet helpen, het is haar natuur’, prevel ik gegeneerd.

Nu Neus de lente heeft opgesnoven is er geen houden meer aan. Ze hunkert naar bloemen en gras, naar sappige stengels en de geur van zojuist gekapt hout.

Kom maar mee Neus, we gaan buiten spelen.

Hoe gevoelig is jouw neus voor de seizoenen? Grijp jij ook bij de eerste lentestralen naar andere parfums? Vertel!

4 thoughts on “Ontrouw

 1. Beste Tanja,
  mijn neus verlangt zeer naar frisse lentegeuren! Ik kan amper wachten…. zeker toen we vorige week zo’n mooie start hadden. Maar met de vrieskou van deze week ben ik toch weer met de neus in de “donkere, warme” geuren gedoken. Het is nu toch wel aftellen 😉 lfs D.

  • Hey Dorothy!

   Neus is ook nogal geschrokken van de plotselinge kou en is grilliger dan ooit. Met lenteparfums hoef ik nu niet aan te komen, maar mijn winterfavorieten blijven uit de gratie…enkel Equistrius kan haar bekoren deze week!

 2. Sja Tanja, zo grillig is maart. Hoezo lente… Bij de eerste lentedagen grijp ik graag naar mijn al 20 jaar oude flesje Diorissimo. Dat deze al zolang in mijn bezit is, en nog steeds niet leeg, zegt iets over het gebruik, n.l. dat ik deze alleen de eerste dagen van het voorjaar draag. Onlangs kocht ik, dat was in Maastricht op die ene lenteachtige dag alweer enkele weken geleden, de nieuwste Dior uit de Escale lijn. Escale à Parati. Een eau de cologne die behalve fris ook kruidig is. Doet me erg aan strand en zon en zee denken. Zal hem veel dragen denk ik deze zomer. Als het nog wat wordt tenminste… Als ik hem nu draag denkt mijn neus dat ik hem voor de gek wil houden…

  • Inderdaad een echte zomergeur, Escale à Parati, geïnspireerd op een Braziliaans vissersplaatsje. Ik hoop dat jouw fles de zomer niet haalt, want dat betekent heel veel zonnige lentedagen!!!!

   Toen jij Escale à Parati kocht zat ik deze column te schrijven….na die twee lentedagen was winter weer troef 🙁 . Neus heeft sindsdien haar draai niet echt meer kunnen vinden: de echte lentegeuren zijn te groen en te lichtvoetig, de wintergeuren te donker… Ook vandaag kan enkel Equistrius haar plezieren, fine, want zoals jij inmiddels ook hebt kunnen ervaren is dit een ronduit heerlijke geur!

   Op mijn linkerpols trouwens de geur die ik morgen bespreek: Birdie van Xerjoff. Neus is geintrigeerd…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.