DOORGESNUFFELD: La Treizième Heure en L’Heure Brilliante van Cartier

Zoals eerder beloofd, vandaag twee geurflitsen met in de hoofdrol geuren uit de exclusieve Les Heures de Parfum-serie van Cartier. De hele serie (9 parfums) ademt kwaliteit, vakmanschap en verfijning. Stuk voor stuk paradepaardjes van de hand van Mathilde Laurent. De moeite van het ontdekken waard. Maar er is één nadeel: wat zijn deze delicatie geurwatertjes schreeuwend duur. Wat ze kosten? 250 euro voor een fles van 75 ml. Oeps.

LA TREIZIÈME HEURE
☆ ♪ ≀≀≀ €€€ ⎢dry woods ⎢Cartier Boutique, PC Hooftstraat Amsterdam
Opent met de sterk medicinale geur van jodium. Iets bitters donkergroen, zwarts en samentrekkends op de achtergrond. Zwarte thee, mate. Soepel glad leer. Jodium twijfelt of het drank wil worden. Toch maar niet. Streng, serieus en ongenaakbaar. Een geur die je rechtop doet zitten. Absoluut niet uit om te plezieren. Draagt heel dicht op de huid. Nauwelijks sillage. Als een onzichtbare regencape die je beschermt tegen allerhande onheil.

L’HEURE BRILLIANTE
☆ ♪♪ ≀≀ €€€ ⎢citrus ⎢Cartier Boutique PC, Hooftstraat Amsterdam
Een kruising tussen Gin Tonic en Moijito. Laat ik nu dol op beide drankjes zijn. En daarmee is alles gezegd over deze goddelijk bruisende appetizer. Tikje aldehydes voor die extra lift. Voor op snikhete zomerdagen of zwoele avonden. Of voor mensen die een knisperend fris parfum willen, maar een hekel hebben aan de klassieke eau de cologne stijl. Een aperitivo non-alcoholico, uitermate geschikt voor Bob.

Zo nu en dan ontbreekt mij elk prijsbewustzijn bij het kopen van een parfum. Laatst nog Luxe Champaca van Comme des Garçons gekocht, 45 ml voor 170 euro. Au. Maar van elke spray geniet ik met wijd opengesperde neusvleugels. En jij? Waar ligt bij jou de grens?

8 thoughts on “DOORGESNUFFELD: La Treizième Heure en L’Heure Brilliante van Cartier

 1. Hallo Tanja, heb via Edward Kloppenburg (Aafke’s) een mooi zwart doosje met 4 proefjes van les Voiles Depliees van Enrico Buccelli binnengekregen en vandaag heb ik Potiche op, omschreven als warme geur. citrus bergamot, noten van heliotroop en mimosa over vanille en musk. Mijn eerste reactie is: teint de neige, poederig talkachtig, warm. ben benieuwd wat jij er over zou zeggen. wat prijs voor een geur betreft: tjaaaaa, voor mijn bell bottle van Fourreau noir van Serge Lutens, 75 ml eau de parfum voor 130 euro. vind ik reeël maar best veel geld. hangt er per keer vanaf, maar 150 euro zou voor mij wel een grens zijn. wel afhankelijk van hoe lekker ik het vind. ga nog een solid bestellen via Laurie Stern, helemaal natuurlijk, en die zijn ook prijzig, maar als ik er heeeeeeel erg blij van kan worden, doe ik het wel.
  Hoewel ik in alle ernst vanochtend mijn kast bekeek en dan denk, het eerste jaar HELEMAAL NIETS. het moet ook een keer op. hoe werkt dat bij jou? tel je je flessen en proefjes wel eens?

  • Ik popel ook om de nieuwe geuren van Enrico Buccelli te ruiken, ben wel een fan van zijn parfumstijl. Laatst ook nog alle geuren van Cerqui nell’Acqua geroken, schitterende serie. Als het goed is zijn de proefjes onderweg naar me 🙂

   Hoe het met mij werkt met al die verleidingen om me heen? HUNKERPARFUMS, tsja, die wil ik onder handbereik hebben en genieten van de mooie fles. Per seizoen veranderen de HUNKERPARFUMS, dus ja, hoeveel zullen het er zijn? Veertig? Vijftig?
   Parfums met een ☆ maken onderdeel uit van The Noble Nose Selectie, de selectie die ik gebruik tijdens de parfumadvisering en de workshops die ik geef. Dus een geweldig alibi om ook andere mooie parfums aan te schaffen 🙂
   Ik ben ook nogal kwistig met het maken van proefjes voor mensen die van parfum houden, hoe meer zielen, hoe meer vreugde.
   Ik tel niet zozeer flessen en proefjes apart, maar hanteer drie lijsten: op parfumhuis, op geurfamilie en die van de The Noble Nose selectie.
   Er staan nu meer dan 1000 items op de lijst: flessen, mini’s, originele samples en decants. Inmiddels maken ook dubbele flessen van parfums die uit produktie zijn (oa Le Dix van Balenciaga of Calandre van Paco Rabanne) of vintage parfums (oa Diorissimo, Miss Dior, Madame Rochas) deel uit van de collectie. Om het een beetje betaalbaar te houden denk ik erover om er een aantal weer te gaan verkopen op Ebay. Maar ik vind het best lastig om afstand te doen van al dat moois…
   En dan wil ik ook alles ontdekken. Dus vraag met enige regelmaat proefjes op, ook in het buitenland… Het gaat maar door. Ach ja, onschuldig toch, deze hobby?!

 2. Oef, wat is mijn financiële grens? Als het om een geur gaat die me in mijn hart raakt, die onder mijn huid kruipt, die iedere cel in mijn lichaam doet resoneren en die een gevoel van thuiskomen geeft. Ja, dan zal ik de prijs betalen. Na lang aarzelen, na heel wat ronddraaien en na het uitpluizen van websites op alternatieven met een comfortabelere prijs. Maar uiteindelijk zal ik de fles kopen en geen dag spijt hebben. Gewoon omdat het zo fijn en kostbaar is om dingen te hebben die me echt blij maken.
  Geldt dat voor iedere prijs? Nee, dat denk ik niet, maar in de praktijk zal vanzelf wel blijken wat ik echt te gek vind. Over het algemeen ben ik zo dat ik liever één keer iets koop dat me echt na aan het hart ligt dan dat ik voor het zelfde geld twee, drie, vier dingen koop die in de categorie ‘heel plezierig’ vallen. Maar hoewel je omschrijving van La Treizième Heure me nieuwsgierig maakt, zullen ze me voorlopig niet zien verschijnen bij Cartier, er zijn voor mij nog genoeg schatten te ontdekken die wat makkelijker betaalbaar zijn.
  Eén voordeel van het kopen van iets dat heel duur is: het geeft een mooie rechtvaardiging om ook die geur te kopen die toch ook wel heel leuk is om erbij te hebben en die helemaal niet zo duur is: die aankoop brengt namelijk de gemiddelde prijs per milliliter van de collectie als geheel lekker omlaag.

  • Dank je Annemarie, voor je openhartigheid!

   En inderdaad, er is zoveel moois te ontdekken onder die 250 euro. Uit de losse pols is mijn schatting dat 99,9% van alle parfums onder dit bedrag zit.
   Voor mij geen ♡-parfum in deze Cartier reeks, dus gelukkig hoef ik mezelf niet streng te bevragen of ik de prijs wil betalen 🙂

   Wat bepaalt de prijs van een parfum? Grondstoffen, verpakking, onderzoek, marketing (met een uitroepteken), overheadkosten, positionering. Prijs is natuurlijk ook in de parfumerie een belangrijk marketingtool. Duur = exclusief. Mij lijkt dat Cartier nadrukkelijk dit principe heeft betrokken bij zijn prijsstelling van Les Heures de Parfum en daarmee mikt op een heel bepaald publiek.
   Maar duur betekent zeker niet altijd de beste kwaliteit of het meest bijzondere parfum. De parfums zijn heel mooi en een aantal heel bijzonder. Maar in mijn optiek niet mooier of meer bijzonder dan andere mooie geuren in het niche segment.

   • Nee, de prijzen van parfums zeggen weinig over de kwaliteit of het plezier dat je ervan kunt hebben. In vergelijking met de Cartiers lijken de Exclusifs van Chanel in diezelfde PC Hooftstraat – 75 ml voor ongeveer 110 euro – maar wat armoeiig. En met alleen geuren van onder de 75 euro kun je waarschijnlijk een heel behoorlijke collectie opbouwen, inclusief hunkerparfums. Maar je zult maar heel hard vallen voor zo’n peperdure geur (en dan nog niet eens tot het beoogde publiek behoren) …

    • Tsja, zodra er liefde in het spel is…. 🙂

     De Exclusifs van Chanel vind ik goed geprijsd. Jammer genoeg zijn deze afgelopen maand ook iets in prijs omhoog gegaan (75 ml 120 euro en 200 ml 240 euro).

 3. Ik weet niet waar mijn prijs grens ligt. De duurste per ml die ik tot nu toe heb gekocht is Puredistance I, 17.5 ml voor 125 EUR. Daarvoor was de duurste in mijn collectie de schitterende Gardenia van Isabey, 50 ml voor 115 EUR. Maar als iets zo duur is dan moet het wel betoverend zijn. Ik probeer de meeste flessen op ebay en marktplaats aan te schaffen en dat bespaart heel veel. Ik koop ook altijd de kleinste verpakking die er is ook als het per ml duurder uitpakt dan een grotere fles. Netto bespaar je toch er aan en (ja, ik heb het echt uitgeteld) ik heb al genoeg parfum voor de komende 10 jaren.

  Het grote nadeel van het continuu testen van nog onbekende geuren is dat mijn verlanglijst nooit korter wordt. Er staan altijd 10 tot 20 parfums op die ik graag wil kopen. Als ik geen geld voor flessen heb dan probeer ik voor decantjes te ruilen en dat houdt me tevreden tot ik weer genoeg heb verzameld voor een flesje. En of de verzamel en snuffelvoede ooit zal ophouden? Ik weet het niet. Ik denk het niet, hooguit zal het maar wat rustiger worden.

  • Leuk om te lezen Agnes, hoe het bij jou werkt.

   We kunnen elkaar de hand schudden: ook mijn verlanglijstje wil maar niet korter worden…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.