DOORGESNUFFELD: over hunkerparfums en grijze muizen

Als een wit schildersdoek ligt het nieuwe jaar voor me. Onaangeraakt en open. Verstild en tegelijkertijd vol energie. Ik bespeur bij mezelf terughoudendheid om er de eerste penseelstreken op aan te brengen. Om de lege ruimte te vullen met kleurvlakken en lijnen.

2012 wordt het eerste volle kalenderjaar voor The Noble Nose. Er dwarrelen talrijke ideeën door mijn hoofd. Maar eerst terugkijken en teruglezen. En me afvragen hoe ik mijn blog nog interessanter en leuker kan maken.

Vanaf volgende week publiceer ik elke dinsdag de rubriek doorgesnuffeld. Hierin wordt in een paar penseelstreken het karakter van een parfum neergezet. Daarbij maak ik gebruik van de volgende symbolen:


Het hunkerparfum. Een parfum dat me recht in mijn hart raakt. Dat zich op de een of andere manier onderscheidt van alles wat ik eerder geroken heb. Een parfum dat ik wil   h-e-b-b-e-n, waarvoor ik op de trein wil stappen en desnoods op het vliegtuig. Een parfum waarnaar ik hunker, wat ik niet kan missen en waaraan ik moet blijven snuffelen.


Een parfum waar de kwaliteit vanaf spat. Een geur met karakter en die telkens weer opnieuw een glimlach rond mijn mond tovert. Behorend tot de mooiste parfums die er op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. Kortom: een parfum in de topklasse.

⁇!
Er zijn geuren waarbij ik het gewoon even niet weet. Die intrigeren en verontrusten. Die ongrijpbaar zijn en moeilijk te vatten. Waar buiten de lijntjes wordt gekleurd. Draagbaar? Geen idee. Maar ontegenzeggelijk interessant. Untitled.


De grijze muis. Niet verkeerd hoor, maar helaas niet echt bijzonder.


In deze categorie vallen alle parfums die ik op de een of andere manier onaangenaam vind. Waar balans of karakter ver te zoeken zijn. Die agressief zijn of juist ronduit slaapverwekkend.


Doe het niet! De categorie yek, getver en bah. Is me het afgelopen kwartaal slechts 1 keer overkomen. Dus dat valt mee.


Parfum voor vrouwen


Parfum voor mannen

♀♂
Parfum voor vrouwen en mannen

Prijs voor 50 ml.:
€ <70
€€ ≤70 – 110≥
€€€ >110

Hoe dit er in de praktijk uit ziet? Nou, ongeveer zo:

FUTUR Robert Piguer (2009)
☺ ♀ € ⎢ woods/green⎢ verkrijgbaar bij de betere parfumerie
Stuivend en opwekkend. Energiek en vitaal. Groen. Witte bloemen. Classy. Prachtig begin van de lente.

Heb jij nog andere wensen voor deze blog? Schroom dan niet om ze met mij en de lezers te delen door te reageren op dit artikel.

 

2 thoughts on “DOORGESNUFFELD: over hunkerparfums en grijze muizen

 1. Hallo Tanja, Afgelopen zomer heb ik de wereld van geuren ontdekt en enige tijd geleden jouw blog. Fijn om lekker in het Nederlands te kunnen lezen over parfums die hier verkrijgbaar zijn. Je schrijft zo vol enthousiasme! Ik ben zeker benieuwd naar je nieuwe schetsen. Wat me opvalt in je symbolen is dat je het karakter, de persoonlijkheid van de geur een sleutelrol toebedeelt samen met de emotie die de geur bij je oproept.

  • Dag Annemarie,

   welkom op mijn blog en hartelijk dank voor je reactie! Erg leuk om te lezen.

   Het klopt wat je zegt: ik probeer inderdaad het karakter en de persoonlijkheid van de geur te vangen in woorden en beelden. En vaak zijn hier emoties mee verbonden. Elke dag verwonder ik me erover hoe geur deze wereld van beelden en emoties ontsluit. Het is in eerste instantie natuurlijk mijn persoonlijke ervaring, maar ik merk dat de beelden en gevoelens herkenbaar zijn en vaak ook gedeeld worden. Om een voorbeeld te noemen: Futur van Robert Piguer zal door veel mensen als een energieke geur ervaren worden en niet als een warme comfortabele geur. Het gaat mij in deze typeringen niet zozeer om lekker of niet lekker, maar welke beleving de geur losmaakt. In de artikelen die ik op vrijdag publiceer staat dit centraal.

   Op dinsdag kies ik een iets andere insteek. Ik realiseerde me de afgelopen weken dat ik veel meer parfums ruik dan ik ooit kan beschrijven op de wijze zoals ik dat in het vrijdagartikel doe. Ik zocht naar een manier om mijn ervaring en kijk op al die geuren toch te kunnen delen met andere parfumliefhebbers. Ik hoop dat het iets toevoegt en dat ik jou en de andere lezers hier een plezier mee doe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.