Een witte Pasen geurend naar Classic Myrrh

Eigenaar en oprichter Camille Henfling komt uit een Maastrichts apothekersgeslacht. Met smaak vertelt hij hoe hij als kleine jongen zijn neus stak in zakken kruiden en specerijen die opgetast stonden in het magazijn van de zaak van zijn ouders.

Decennia later brengt hij onder de naam van zijn adellijke Duitse voorvaderen, Von Eusersdorff zijn eigen reeks parfums uit. Zijn Classic Patchouli is een intense en stroperige sixties patchouli, zijn Classic Vetiver een fris groene vetiver, de Classic Myrrh een pittig kruidige creatie en zijn Classic Mimosa een en al frisse bloemenbries. Alle vier de parfums ruiken naar wat hun naam doet vermoeden. Ze zijn toegankelijk, hebben een natural feel en de kwaliteit spat ervan af.

Vandaag mijn persoonlijke favoriet uit de reeks, de Classic Myrrh. Omdat het Goede Vrijdag is, Pasen voor de deur staat en het kouder en witter zal zijn dan de afgelopen Kerst.

★★★★☆ CLASSIC MYRRH (2011) van Von Eusersdorff
♪♪ ∫∫∫ ♀♂ €€ ⎢woody oriental ⎢o.a. verkrijgbaar bij Parfumaria
Mirre is een van de oudst bekende parfumingrediënten en werd al 7000 jaar voor Christus gebruikt als rookwaar. Op een papyrusrol uit 1550 voor de jaartelling is het recept gevonden van Kyphi, een mengsel van wierook, mirre, kalmoes, galant en mastiek dat na zonsondergang werd gebrand om de zonnegod Ra gunstig te stemmen. Hij gaf blijk van zijn goede zin door de mens een goede nachtrust te gunnen, hem te bevrijden van zijn zorgen, te kalmeren, angst weg te nemen en voorspellende dromen te schenken.

Von Eusersdorffs Classic Myrrh heeft op mij eenzelfde uitwerking. De warmkruidige basis brengt rust na een lange dag vol indrukken, koestert en omarmt. De aroma’s van wierook en mirre maken mijn geest helder. De geur van viooltjes tilt het parfum op, evenals de lichte toets van terpentijn. Iets rokerigs voegt extra complexiteit toe. Het parfum geurt eindeloos lang.

Classic Myrrh oogt bedrieglijk eenvoudig, laat je niet op het verkeerde been zetten. Het is een schitterend geurminiatuurtje met alle aroma’s precies op de juiste plek. Mijn geurige metgezel voor deze witte Pasen, bij deze besloten.

Hoe mijn paasdagen er verder uitzien? Ik graaf me met mijn grieperige lijf in met seizoen 3 en 4 van Breaking Bad, paaseitjes en kannen thee. En bid vurig dat moeder natuur op 1 april een goede grap uithaalt en de zon uitbundig laat schijnen…

Fijne dagen!

17 thoughts on “Een witte Pasen geurend naar Classic Myrrh

 1. Hé Tanja, wat vervelend die grieperigheid. Ik hoop voor je dat het weer snel uit je lijf zal trekken én dat de goden ondertussen gunstig genoeg zullen zijn gestemd om eindelijk wat warmte en zon deze kant op te sturen.

  • Dank je Annemarie,

   helaas klink ik in velerlei opzicht als een hardcore zware shag roker, vreemd genoeg is Neus nog bij de pinken ook al doet Tempo weer goede zaken 🙁 .

   Ik zal de Classic Myrrh rijkelijk vernevelen, want zijn we niet allemaal toe aan een lekker zonnetje? Fijne dagen!

 2. He Tanja, terwijl ik dit schrijf komt de sneeuw met grote vlokken naar beneden! Ik belde net een jarige collega en die kon zich niet heugen ooit sneeuw op haar verjaardag te hebben gehad. En dan ben jij ook nog grieperig!!!! Hopelijk helpt de myrrh een beetje. Ik heb laatst bij Maria Vlisma een mini Mimosa gekocht en die is ook heerlijk. Ik zal de myrrh ook nog eens in een mini (10ml) proberen. Ik hoop dat je snel opknapt en dat het weer mee doet! Goede Paasdagen!

  • Grote sneeuwvlokken…hallelujah!
   Ik kan me ’t ook niet heugen dat het met Pasen sneeuwde. Maar het kan nog erger: een vriendin vertelde deze week dat op de trouwfoto’s van haar ouders overal sneeuw lag….ze gaven elkaar het ja-woord op 8 april 1958!

   Dank voor je beterschapsgroetje, jij ook fijne dagen!

 3. Hoi Tanja,
  Hopelijk ben je inmiddels opgeknapt???? Bij ons 4 is de griep ook helaas niet een deur verder gegaan. En de zon….dat gaat allemaal goed komen !
  Een mooie beschrijving weer eens !!
  Groetjes,
  Alie

  • Hee dag Alie,
   het gaat langzaam de goede kant op, en inderdaad, een zonnetje doet goed! Hoop voor jullie dat de zon ook de bacillen huize Pohle uitjaagt!
   Dank voor je compliment, fijn! x, T

 4. Ben uiteraard weer erg laat op het feestje, maar ik vroeg me af in hoeverre Classic Myrrh lijkt (of niet) op La Myrrhe van ome Serge? (grappig overigens om over de geschiedenis van Von Eusersdorff te lezen — vroeger kwam ik vaak bij “Henflings” zoals wij dat noemden, en het rook er inderdaad altijd zaaaaaalig. Prachtig pand ook, echt jammer dat ze er niet meer zijn)

  • Hoe later op de avond, hoe beter het volk… 😉

   In de verste verte niet, het zouden niet eens verre familieleden van elkaar kunnen zijn. Belangrijkste verschil, de Classic Myrrh is veel meer op zichzelf dan de uitbundige La Myrrhe van Serge Lutens. La Myrrhe is een rijke en romantische symphonie, in de sfeer van Rachmaninov. Wervelend. Intens. En heel veel van alles. Classic Myrrh is ‘kaler’, maar in de beste zin van het woord. Brengt rust, kiest de intimiteit. Is ook veel houtiger en kruidiger dan La Myrrhe. Twee totaal verschillende geurwerelden dus.

   En wat zou ik ook graag een bezoekje hebben gebracht aan de Henflings, helaas voor mijn tijd…

 5. Goh, dat is echt wel interessant?! Het is dus niet zoals bij patchoulli parfums, waarin je altijd die grondstof in herkent. Weer wat geleerd! Ik moet toch echt nog eens opnieuw naar Clio om alle flessen — en deze speciaal — nog eens door te snuffen. Dank voor dit extra duwtje!

 6. Sinds ik mirre rook in het Bijbels Museum in Amsterdam, wil ik een parfum met veel mirre. Parfum Sacré misschien, maar ik ruik daar voornamelijk roos, zal wel aan mij liggen. Grand Amour en Myrrhe Ardente van Goutal? Moet ik eerst over mijn antipathie tegen de sfeer van Goutal overwinnen, maar dat kan alleen maar nuttig zijn. La Myrrhe is te ver weg (gelukkig maar!!).
  Wat denk jij in dit verband van Rouge van Hermès? Luca Turin brandt het af, maar goed, die is misschien deskundig maar ook niet alwetend. Ik heb er destijds met plezier een fles van leeggemaakt.

  • Hey Anna,
   Rouge van Hermès heb ik niet scherp op mijn netvlies, zal hem een deze eens gaan ruiken in de Hermèswinkel hier in Maastricht.
   Ook ik ben geen Goutal fan, alhoewel ik bijvoorbeeld Songes en L’eau D’Hadrien zeker kan waarderen. Veel van de parfums van Goutal trekken helaas heel zoet op op mijn huid, en dan is voor mij de schoonheid er meteen vanaf.

   Als ik Rouge heb geroken, vul ik deze reactie nog even aan.

 7. P.s. Ik hoop dat die Eusersdorff ook te vinden is in een fysieke winkel, ik koop nooit via Internet.

  • Mocht je een keertje in Maastricht zijn: bij Clio op het Amersplein is Von Euserdorff verkrijgbaar. Of het merk ook in Amsterdam verkrijgbaar is, weet ik niet. In ieder geval niet bij de zaken die in The Perfume Guide Amsterdam zijn opgenomen.

 8. Hi Tanja! Ik ben benieuwd naar jouw mening over Rouge! Hartelijk dank voor het adres van Clio. Ik ga zeker weer eens naar Maastricht, al was het maar om mijn eigen mooie Limburgse taal te horen en te spreken, hoewel Maastrichts net iets minder pittig is dan Sittards.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.