Frangipani van Ormonde Jayne, ‘The Look of Love’

‘Niet teveel nadenken, zeg maar gewoon of je het lekker vindt of niet’ zegt Linda Pilkington, parfumeur en grondlegger van Ormonde Jayne tegen me. Ik knik om aan te geven dat ik de opdracht begrijp.

Ze trekt een zwart gelakte lade open en pakt er een klein rood geglazuurd aardewerken flesje uit. Nieuwsgierig buig ik me iets naar voren. Ze haalt het dopje uit de fles, houdt het onder mijn neus en kijkt me aan. ‘Uhhu’, nee, niet zo. Ze doet de dop terug op het flesje, plaatst het terug in de lade en pakt het tweede flesje. ‘Hmmm, lekker’. Ze kijkt tevreden. Dit ritueel gaat zo 21 flesjes door. Ondertussen worden er door Linda kruisjes op een formulier gezet. Zo nu en dan verschijnt er een rimpel in haar voorhoofd.

‘Je vindt alle aroma’s lekker die in Ormonde Woman zitten, maar we kunnen ook de kant op van de florals en de florientals zoals Frangipani en Ta’if’, concludeert ze. Omdat ik deze dag wel zin heb in bloemen kies ik voor het laatste. Ze benevelt mijn linkeronderarm rijkelijk met Frangipani en de rechter met Ta’if. Nee, niet eerst op een geurstrook, maar gewoon bám, direct op mijn huid. Kennelijk is ze zeker van haar zaak.

Even bevind ik me in een wolk van citrus, witte bloemen en rozen. Frangipani meets Ta’if. Tropische bloemen tegenover exquise roos. Fris en fruitig tegenover spicy. Speels tegenover serieus. Ta’if, een gegarandeerde bestseller, wordt deze middag onverwacht verslagen door Frangipani. Ik ben verbaasd, want ik hou toch helemaal niet zo van fruity florals? Maar mijn neus zegt ‘niet zeuren, dit is hemels’. En gelijk heeft ze.

FRANGIPANI van Ormonde Jayne (2003)
♡ ☆ ♪♪ ∫∫ ♀ €€ ⎢floral⎢verkrijgbaar bij Lianne Tio Parfums in Rotterdam
Linda werkt graag met onalledaagse, schaarse of onbekende aroma’s. Het is haar handelsmerk geworden. In Frangipani draait alles om, hoe kan het ook anders, de Frangipani. Een bloem met een weelderig en exotisch aroma die in Mexico, Venezuela, Hawaii en Midden-Amerika groeit. De essentiële olie werkt als een aphrodisiac, zorgt voor een goed humeur en houdt angsten en lusteloosheid buiten de deur. Moeder natuur, dank voor uw eindeloze generositeit.

Het parfum opent lichtvoetig en opgewekt met een explosie van citrus, iets vochtigs en licht bloemigs. Na enkele minuten verschijnen aroma’s van perzik en bedwelmende witte bloemen ten tonele. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het parfum ronder, zachter en vrouwelijker. Ze eindigt als een perfect rijpe perzik omringd door de mooiste tropische bloemen ter wereld. Nooit voelt ze zwaar of log, ze blijft luchthartig en transparant. Zou je deze geur willen vangen in een schilderij, dan zou het kleurenpallet bestaan uit zachtroze, een toefje goudgeel, een zweem zachtgroen en roomwit. Aangebracht met een gentle hand.

Frangipani is misschien wel het ultieme huwelijksparfum. Maar zeker ook een parfum voor romantische zielen die meedeinen op de roerselen van het hart. Wezens die zich laten raken door een woord, een oogopslag, een passage in een boek, een filmscène. Of door Dusty Springfield’s The Look of Love…

En jij? Behoor jij tot het stille genootschap van romantische grenouilles? Die tot tranen kunnen worden geroerd door een geur of een parfum? En zo ja, welke? Ik kijk uit naar je verhaal.

 

8 thoughts on “Frangipani van Ormonde Jayne, ‘The Look of Love’

 1. Hallo Tanja! Een mooi, romantisch verhaal. Het is vast ook een idem dito parfum, we rennen in juli naar Rotterdam, de stad waar ik opgroeide. En dat brengt me bij parfums die ontroeren: A la Nuit, want het ruikt exact hetzelfde als de grootbloemige jasmijn die mijn moeder jatte bij het Laantje van Woudestein. Ik was er gek op. Maar dat is een emotie door de herinnering, niet zozeer door het parfum zelf. Dan kom ik eerder bij een tere geur als Après L’Ondée. Of de zachte lavendel van Pour un Homme van Caron. Maar ik betwijfel of ik wel een romantische grenouille mag heten, want ik houd erg van Calandre! Groeten, Anna.

  • Dag Anna,

   Ik kan me helemaal voorstellen dat A la Nuit je terugbrengt bij de jasmijn van het Laantje van Woudestein. Dank je wel trouwens voor de leuke anekdote! Het is ook voor mij een archetypische jasmijn, vol, veel en weelderig.
   Wat noem je een schitterende geuren. Ben dol op Al’O; en Pour Un Homme is een verfijnd lavendelmeesterwerk. Calandre was een van mijn favorieten in mijn studententijd, in mijn beleving het tegenovergestelde van een romantische geur: puntig, messcherp, fris. Zeer energiek. Een klassieker waar ik vorig jaar een artikel aan heb gewijd, had je die al gevonden?
   Fijn weekend!

 2. Ik rook ‘m eerder dan ik ‘m zag, de rozenstruik in het geveltuintje een paar straten van mijn huis. Hij staat nu volop in bloei – grote, gele rozen met een vol, zwaar aroma. Hun geur doet me erg denken aan mijn kindertijd, zonder dat ik het duidelijk kan koppelen aan een bepaalde plek of gebeurtenis. Ze ruiken ‘ouderwets’ voor mij en niet eens echt lekker, maar wel op een heel bepaalde manier vertrouwd. Ik raak er niet van in tranen en ik hoef ook geen parfum met deze geur, maar ik had wel even de neiging om bij de mensen een briefje in de bus te doen: ‘Bedankt voor die bloemen’.

  De test met de 21 flesjes lijkt me een bijzondere en effectieve manier om te bepalen welke geuren je zouden kunnen aanspreken. Weet je misschien of dat straks ook bij Lianne Tio mogelijk is?

  • Dag Annemarie.

   dank je wel voor je verhaal over de rozen die je terugbrengen naar je kindertijd. Erg mooi.
   Wellicht neemt Linda Pilkington de flesjes mee op de 12e juli, het maakt onderdeel uit van het Perfume Portrait, een manier om uit te vinden welk van haar geuren aansluit bij je smaak en wensen. Toen ik haar deze vraag stelde vorige week deed ze er wat weifelend over.

   Eerlijk gezegd vraag ik me af hoe groot de waarde is van een dergelijke test. ‘Kaal’ de grondstof ruiken is toch iets heel anders dan de verwerkte grondstof in een parfum. Om je een voorbeeld te geven; ik vond ‘lime’ niet echt een prettige sensatie, Frangipani vind ik heerlijk en opent juist met een sterk ‘limey’ karakter…

   Afgelopen week heb ik me verdiept in IFF, een van ’s werelds grootste producenten van aroma’s en parfums. Zij hebben in 1992 ontdekt dat als twee verschillende bloemen naast elkaar groeien ze een andere geur gaan produceren. Dit fenomeen is door IFF Emotion of Flowers® genoemd. Wellicht dat dit fenomeen verklaart dat verschillende aroma’s in een vloeistof voor een heel onverwacht karakter kunnen zorgen…

 3. Hartelijk dank, Tanja voor het Frangipani proefje! Wat is het een prachtige zomergeur! Ik denk dat het de enige parfum is die me aan tropische eilanden doet te denken maar toch groen en verfrissend blijft (dus geen zware of zoete bloemen, kokosnoot, enz.). Erg, erg mooi! Het gaat naar mijn bijna eindeloze wenslijst. 🙂

  Wat vond je trouwens van OJ Tiare? Die vind ik ook een hele mooie groene geur. Wel een heel ander karakter dan Frangipani, meer een moderne cyphre.

  • You’re welcome, goed te horen dat Frangipani ook jou kan bekoren.
   Tiare ook schitterend, ik hou van groene karakters in een geur dus mijn aandacht was meteen gewekt. Ook hier die transparante structuur die nagenoeg in elke OJ geur aanwezig is. Mooi!

  • Dag Geja,

   hartelijk welkom op mijn blog en leuk te lezen dat ik je nieuwsgierigheid heb geprikkeld. Volg je neus! Het levert vaak iets moois op 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.