Geursnippers

Deze week een iets ander geluid dan je van me gewend bent. Wat losse flodders die ik graag met je wil delen.

Geurtrends
Geurprofessionals voorspellen dat de trend van bloemige, fruitige parfums met een toefje chocolade of caramel ook in 2014 aanhoudt. Ook Yves Saint Laurent kan betrapt worden op risicomijdend gedrag en bewandelt met de onlangs gelanceerde Manifesto dit inmiddels uitgesleten pad.

Een geur naar mijn hart
Duitse onderzoekers ontdekken dat geurreceptoren niet alleen in de neus voorkomen maar bijvoorbeeld ook in het hart en de longen. Klik hier voor het hele nieuwsbericht.

Cyber mysteries
Helaas komt het zo nu en dan voor dat het lezers niet lukt hun reactie op deze blog te plaatsen. Zo jammer om je bijdrage te moeten missen! 1000 excuses voor het ongemak. Jammer genoeg kan ik niets doen om dit probleem te verhelpen. Tip: maak het tekstje aan op je computer en plak het in het reactieveld. Mocht het dan niet lukken, dan heb je altijd nog de oorspronkelijke tekst en kun je het zonder al teveel gedoe een tweede keer proberen.

Facebook
Like The Noble Nose op Facebook en maak kans op een gratis geuradvies ter waarde van 95 euro. Niet vergeten hoor, misschien ben jij wel de mazzelaar.

1500
Deze week is aan mijn geurbibliotheek de 1500ste geur toegevoegd. Je bent bij deze gewaarschuwd: het kan vreselijk uit de hand lopen.

Ikea
En ook nu is Ikea mijn redder in nood: drie metalen ladenkastjes herbergen sinds deze week de honderden samples. Een deel is geordend naar geurfamilie, een ander deel op alfabet. Hoe hou jij trouwens je collectie op orde?

Chanel No. 5
Nee, ik heb deze vintagebeauty nog steeds niet opengemaakt. Ik kan me er maar niet toe zetten om dit ouwetje wakker te kussen. Keep you posted!

Scents of the Week
Wat ik deze week heb gedragen? Oroville van Xerjoff (powerhouse), Escentric 02 van Escentric Molecules (mijn favoriet van vorige week), L’Eau d’Hiver van Frederic Malle (perfect voor tijdens de yoga) en Arabian Rose van Bella Bellisima (dé ontdekking van mijn laatste Londentripje; enkel bij Selfridges verkrijgbaar en via hun eigen website). Welke parfums waren jouw uitverkorenen deze week?

(wel)riekende letters
Sinds vandaag is een boekenpagina aan deze website toegevoegd. Het is een eerste aanzet. Dank voor alle bijdragen; aanvullingen zijn trouwens altijd welkom.

Fijn weekend!

16 thoughts on “Geursnippers

 1. Hi Tanja! Om je vraag te beantwoorden: ik houd de collectie helemaal niet op orde. Ik ben zo ijselijk netjes (wat wil je: sterrebeeld Maagd) dat mijn frivole, geparfumeerde Moi lekker slordig is.
  Leuk idee, die boeken. Er zijn heel wat schrijvers met belangstelling voor geuren en parfum, dus daar kun je een leuke rubriek van maken. Losse namen: Sándor Márai, Guy de Maupassant, Colette. Heel grappig gaat Thomas Ross tekeer: Hij parfumeert een van zijn personages met Cuir de Russie, parfum uit 1920 of 1921, het boek speelt in 1917. Er is ook een Cuir de Russie van Piver uit 1939. Ach ja, het is in ieder geval een goed parfum! Wel een goeie van Thomas R.: hij weet dat Vinolia vroeger een duur merk was.
  O, ja: vergeet ook de Konsulin Buddenbrook niet! Tenslotte was Thomas Mann een van de allergrootsten, al moet ik eerlijk zeggen dat ik hem bewonder, maar niet van zijn boeken houd. Een koud, bitter universum.

 2. O Tanja, ik moest zo lachen om het nieuwsbericht in de link waarin wordt verteld over een experiment waarbij bloedcellen bewegen in de richting van geurstoffen. Ik zag meteen het lab helemaal voor me – waarschijnlijk een totaal niet realistisch lab. Op de tafel een petrischaaltje met bloedcellen, bewegingsloos vooralsnog. En dan wordt daarnaast een schaaltje met geurstoffen geplaatst en tsjoemp, tsjoemp, tsjoemp bewegen al die bloedcellen naar de rand van hun petrischaaltje om maar zo dicht mogelijk in de buurt van die geurstoffen te komen – allemaal kleine Neusjes.

  Ik vraag me dan af wat voor geurstoffen dat waren en of die bloedcellen de andere kant op bewogen als het om stinkstoffen ging. En zouden jouw bloedcellen misschien een andere kant op bewegen dan de mijne bij bepaalde stoffen?
  Ik heb voor de zekerheid nog even naar de datum van het nieuwsbericht gekeken maar het was toch echt een volle week na 1 april.

  Scents of the week: Hanbury (ik wil lente), Bois des Iles en Organza (het wil nog niet echt lukken met die lente).

  • Allemaal kleine Neusjes, hahaha!

   Was een prachtige scène geweest voor Woody Allens ‘Everything you always wanted to know about sex (but were afraid to ask)’!!!

   Ook ik kijk uit naar de vervolgonderzoeken!

 3. Deze week hield ik me bezig met de in mijn bezit zijnde geuren van Amouage.
  Miniaturen, uiteraard, gezien de prijs. Ik hield altijd al het meest van Ubar. Maar sinds ik deze week 6 nieuwe amouagesamples in mijn bezit heb, is er een die Ubar van de troon heeft gestoten. En dat is Beloved. In vind deze zoooo heerlijk en zoooo chic en zoooo… Het herinnert me aan een miniatuurtje van 30 jaar geleden waar ik toen al gek op was: Vivara. En wat betreft die boeken: ‘De Verleiding van Parfums’ van John Oakes is jarenlang mijn wegwijzer geweest door geurenland. Grappig trouwens dat Chanel 5 nog steeds een spelletje met je speelt: Zal ik wel, of zal ik niet…

  • Hee Yvonne,

   Amouage prachtig huis, en Ubar was en is nog steeds mijn favoriet, alhoewel Neus ook wel heel sterk naar Lyric kan hangen 🙂 .
   Beloved heb ik vorig jaar in Londen geroken en je hebt me geïnspireerd om de sample tevoorschijn te halen. Goh, een heel andere geurwereld dan Ubar. Bijna lichtvoetig en vrolijk, zeker het eerste halfuur, bloemig en clean. Om later omhullend, poederig en zinnelijk te worden. Mooi! Maar ja, oude liefde roest niet, en dat gaat vaak ook voor Neus op!

   De Vivara heb ik gemist destijds, goed dat Beloved er is!

   Dank voor de boekentip, is bij deze toegevoegd.

 4. Tja, samples ordenen. Dat moet eigenlijk wel, maar waar begin je?? Ik was ooit van plan een Excell bestand te maken met naam, neus, hart, basis,topnoten, geurfamilie etc maar dat is er (nog) niet van gekomen. Dus alles zit nu in bakjes zonder enig systeem, hoewel ik zelf wel ongeveer weet waar iets staat.
  Ik was van plan voor mijn verjaardag (25-4) geld te vragen om nu toch echt een keer een Michael Edwards boek aan te schaffen en misschien komt er dan schot in. Iemand anders nog tips??
  Maar Tanja, heb jij per geur 1 sample of meerdere en wanneer probeer je ze uit??

  • Het is inderdaad een enorme klus Mary, gelukkig heb ik van meet af aan de geuren geadministreerd in een tabel. Maar de proefjes die ik nog niet geroken had zaten in verschillende tasjes, doosjes etc. Dus het werd tijd om de kwestie fundamenteel aan te pakken….

   Van sommigen parfums heb ik dubbele samples, maar van de meeste enkele samples. Trouwens ‘1500’ slaat op 1500 verschillende geuren….de doublures niet meegerekend 🙂

   Wanneer ik ze uitprobeer? Meestal ’s avonds als ik rustig op de bank zit. Dan zet ik er een paar op een blotter, 3 tot 5, en dan snuffel ik daar met tussenpozen de hele avond aan. Als ik een parfum heel erg lekker of fascinerend vind, dan gebruik ik hem als boekenlegger. Een parfum waar ik een revieuw over schrijf, ruik ik enkele dagen achter elkaar. Of gebruik ik enkele dagen achter elkaar, als ik er helemaal weg van ben en het parfum het goed op mijn huid doet.

   The Fragrance Bible is erg handig bij het indelen van de samples, meestel volg ik Edwards, maar zo nu en dan ben ik eigenwijs en deel ik de geur in een andere familie in dan hij doet.

   Die Helmer ladenkastjes van de Ikea zijn een buitengewone praktische en goedkope oplossing, ze verkopen er ook een lade-inzet bij (circa 1,80 euro) en dat maakt het ordenen nog makkelijker. Van kant en klaar samples haal ik meestal de kaartjes af (bewaar ze wel) omdat ze dan veel minder plaats innemen. In de tabel neem ik ook op wanneer het parfum is uitgekomen, of het vintage is of niet, en het jaartal wanneer het in mijn bezit is gekomen. Met name bij decants erg handig, omdat de levensduur van decants minder lang is dan van flessen of van de fabriekssamples. Ik noteer of het om een fles, fabriekssample of decant gaat. En waar ik – fysiek – gesproken het parfum heb opgeborgen.

   Succes met het ordenen Mary, het is een tijdrovend maar ook wel heel erg leuk klusje. En soms vind je dingen terug waarvan je niet eens wist dat je ze had…. 😉

   Alvast een hele fijne verjaardag!

 5. Samples sorteren? Ik spuit ze lekker leeg, noteer mijn bevindingen en weg met het buisje. Sommige samples zijn wat groter, daar kun je twee dagen mee doen, maar ik heb er geen stash van 😉

 6. Hi Tanja! Ik zag op de blog ”Bois de jasmin” boeken die over parfum gaan (fictie): ”The Book of Lost Fragrances” en “‘Seduction”, beide van M.J.Rose.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.