Incense Rosé: een postverbinding met de goden

Vroeger dacht men er de goden gunstig mee te kunnen stemmen. Of het noodlot mee af te wenden. Het verbranden van rookoffers was dan ook een belangrijke taak van priesters en priesteressen in voorbije tijden. Niet alleen verzorgden zij een geurige postverbinding met de goden, ook hadden ze een belangrijke geneeskundige taak in een tijd waarin onaangename geurtjes als bewijs van ziekte en bederf werden gezien.

Uit het vroegere Arabië, op zeker moment het grootste exportland van wierook met een eigen wierookvloot, zijn letterlijk scheepsladingen vol naar het Romeinse keizerrijk vertrokken. Het verhaal gaat dat Nero bij de ter aarde bestelling van zijn gemalin zoveel reukwerk verbrandde als Arabië in een heel jaar kon produceren. Wierook was in die tijd meer waard dan goud.

Overigens is wierook een containerbegrip voor plantaardig materiaal dat verbrand wordt met een spiritueel of geneeskrachtig doel. Grote gebieden met kruiden en bomen zijn in in de loop der tijden in rook opgegaan.

Vandaag de dag worden de rookoffers in het Westen voornamelijk nog gebruikt in de godshuizen en door heksenkringen, hedendaagse sjamanen en alternatievelingen. Vaak worden hiervoor reukwaren uit Azië gebruikt, waar verschillende kruiderijen door een pasta zijn gewerkt en om een stokje gevouwen. Of het zijn pakketjes bijeengebonden geneeskrachtige kruiden zoals salie en thijm. Dit heet allemaal wierook, maar is niet de wierook waarop wordt gedoeld in de edele kunst van de parfumerie en waar ze in het Romeinse Rijk bijvoorbeeld zo dol op waren.

Als in de parfumwereld het woord wierook opduikt, dan heeft dit betrekking op de hars van Boswellia bomen. Deze hars wordt gewonnen door het insnijden van de bast waarna de boom haar geurige tranen plengt. Na stoomdestillatie van deze hars ontstaat de essentiële olie die in parfum wordt gebruikt.

Het aroma is kruidig, rokerig, harsachtig en houtig, kan iets citrusachtigs of stoffigs hebben en heeft een droog en strak karakter. Denyse Beaulieu schrijft in haar boek The Perfume Lover dat bij gebruik van wierook in parfum een gentle hand vereist is. Een te grote dosis kan leiden tot aroma’s van slachthuis en rauw vlees. Brrrr. Overigens wordt wierook ook wel eens met het woord olibanum (grieks voor geurige hars) aangeduid en in de Engelstalige literatuur met frankincense.

★★★★☆ INCENSE ROSÉ (2008) van Andy Tauer
♪♪ ∫∫ ♀♂ €€ ⎢floral oriental ⎢Verkrijgbaar bij Dany Diop in Amsterdam
Kristalheldere compositie die gedomineerd wordt door een door Tauer subliem geconstrueerd rozenakkoord en wierook. Onweerstaanbare opening van sprankelend citrusfruit, kardemom en rozen. Als een briesje, luchtig en fijntjes. Dan een vreemde wending. Geen slachthuis hier, maar wel een zweem van zweet, of nee beter: van muf washandje. Niet heel prettig, maar ook niet iets om van weg te rennen. Geduld wordt beloond, na een paar minuten krijgt het sprankelende en vitaliserende rozenakkoord meer ruimte en worden ook aardse aroma’s waarneembaar. Iets rokerigs. Na de eerste 20 minuten heeft het parfum de belangrijkste ontwikkeling wel doorgemaakt. Presenteert zich daarna stabiel en solide op de huid.

Na uren hangt het onmiskenbare aroma van wierook nog steeds om me heen. Droog, strak en houtig. De fruitige en onwaarschijnlijk lichtvoetige roos wentelt zich er losjes en vrij om heen. Erg mooi. Voor speciale gelegenheden en liefhebbers van wierook. En voor mensen die zo nu en dan het woord willen richten tot god.

En wat vind jij goddelijke geuren? Behoort de geur van wierook daar ook toe? Ben jij iemand die graag het huis begeurt met wierook of essentiële oliën? Laat het mij en de lezers weten door te reageren op dit artikel.

 

6 thoughts on “Incense Rosé: een postverbinding met de goden

  1. Olibanum is een van mijn favoriete etherische oliën, samen met rozenhout*, lavendel, koriander, bergamot en lemongrass.
    Vroeger brandde ik vaak aromalampjes, later vond ik wierookstokjes gemakkelijker (The Mother’s Fragrances). Het is eigenlijk een beetje in het slop geraakt, en nu ik wat meer met parfum bezig ben, vind ik dat die geuren niet met elkaar moeten concurreren. Alleen branden als ik geen geur op heb, dus (en als mijn vriend er niet is, want die houdt er niet van!).

    Alweer een winkel waarvan ik nog nooit had gehoord, dank voor de tip!

    *Vandaar dat ik Oolang infini van Atelier Cologne zo heerlijk vind. Het staat weliswaar niet genoemd bij de noten, maar naast thee ruik ik overduidelijk rozenhout.

    • Leuk om over jouw gewoontes te lezen Lethe, dank je wel.

      Vroeger brandde ik ook wierookstokjes en van die pyramides. Al jaren doe ik dat niet meer vanwege de rookontwikkeling. In de winter leg ik zo nu en dan een stokje op de verwarming waardoor de geuren toch een beetje loskomen. Veel plezier beleef ik aan het branden van essentiële oliën in een aromalamp. Dat doe ik bijna dagelijks, ’s avonds als een ritueel om de avond in te luiden. Ik experimenteer erop los, een van mijn favoriete combinaties is geranium, bergamot en jeneverbes. Een heerlijke zuiverende en opwekkende melange. Laatst in Londen bij Neils Yard een kant en klare melange ‘women’s balance’ gekocht. Ook zalig, ook met geranium aangevuld met rozen en petitgrain.

      Een erg leuk zaakje Dany Diop (op de spiegelgracht zie mijn Perfume Shopping Guide Amsterdam), heeft naast Tauer een zeer ruime collectie Montales staan, Hilde Soliani, Maria Candida Gentile en Oliver Durbana.

      • Ik had helemaal over die naam heengelezen in je shopping guide!

        Je hebt gelijk wat betreft de rookontwikkeling. N.a.v. jouw post had ik vanmiddag weer eens een wierookstokje gebrand en ik moest er wel erger van hoesten dan ik momenteel al doe.

        Maar wat een goed idee om een lampje te branden bij wijze van avondritueel! Vroeger brandde ik ze overdag en ik vond het jammer dat ik dan na een paar uur meestal niets meer rook. ’s Avonds is dat niet erg.

        Misschien dat ik dat ook ga doen. Moet ik wel eerst weer mijn verzameling aanvullen, ik heb een paar maanden geleden veel flesjes weggedaan omdat ze niet zo goed meer roken (vooral de citrus).

        Een van mijn favoriete combinaties is trouwens sinaasappel/rozenhout, evt. met een of twee druppeltjes frankincense/olibanum erbij. En in de winter kruidnagel met het een of ander, maar dat is misschien te opwekkend voor ’s avonds.

        • Dat klinkt ook erg lekker: sinaasappel, rozenhout en frankincense. Patchouli erbij lijkt me ook goed te kunnen werken. Rozenhout is ook een favoriet van mij, ik heb begrepen dat dit inmiddels ook op de lijst van bedreigde boomsoorten staat, dus ik ben er sindsdien erg spaarzaam mee. Kruidnagel is inderdaad te prikkelend voor ’s avonds, kom ik helemaal niet meer in slaap!

          Oliën van citrusvruchten verouderen inderdaad snel. Dit gegeven zie je ook vaak terug bij vintageparfums, de topnoten zijn geoxideerd en onaangenaam geworden. Maar als je een paar minuten wacht dan kan er toch een heel mooie geur tevoorschijn komen omdat de rest van het parfum nog in goede doen is.

  2. Wat wellicht ook wel handig is — zeker nu het kouder wordt en de verwarming weer aan moet/mag is om van die radiator bakjes te kopen en in het water wat drupjes etherische olie te doen… En nee, ik bedoel niet van die enge vuilwitte plastic vierkante bakjes met zo’n raster, en aan de achterkant zo’n verfrommelend vel papier (da was vroeger).. ze hebben nu relatief redelijk eenvoudige aluminium of ceramieken bakskes voor tegen de radiator, waar je niet meteen uitslag aan je ogen van krijgt van lelijkheid…. het voordeel van het gebruiken van radiatorbakjes-met-geparfumeerd water is 1) geen roetvorming zoals bij wierrookstaafjes (al blijkft dat toch ook wel heel erg zalig….vooral de echte frankincense..zucht..) 2) en het voornaamste: je kan gewoon gaan slapen zonder dat je, een seconde voor je eindelijk in slaap sukkelt, met hartkloppingen wakker wordt, denkende ohgotogotogot, ik heb de kaarsjes niet uitgedaan en nu fikt de boel vast af en ik kan nooit en al die flessen parfum en al mijn mooie ringen en oorbellen redden en nu komt het nooit meer goed, om dan te bedenken dat je natuuuuurlijk alle kaarsjes hebt uitgedaan, juist omdat je altijd neurotisch etc etc. OK, het probleem is dus wel dat je maar moeilijk kan afwisselen, of je moet water en al meteen verversen… Kruidnagel is overigens absoluut favoriet kwa huisgeur… maar die moet ik dan maar niet meer gebruiken als dat te veel opwekt! slaap nu al zo slecht….

    • Ha die Wendy!

      Goede tip en dank voor het nogal intieme inkijkje in je zieleleven 🙂 !
      Ik kan het druppelen in de radiatorbakjes zeker ook iedereen aanbevelen. Ik doe er zelf altijd bergamotolie in, past eigenlijk bij elke andere olie (een van de meest gebruikte topnoten) en dan heb je niet het nadeel van het steeds maar moeten leegmaken van die bakjes. Het heeft trouwens ook wel wat om altijd dezelfde geur(melange) te gebruiken, zo krijgt je huis zijn eigen geuridentiteit. Maar voor avontuurlijke zielen als ik is me dat toch te saai…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.