JARIG!

Deze week bestaat de blog één jaar, hieperdepiep hoera! En dus is het de hoogste tijd voor dankwoorden, bespiegelingen én een vooruitblik.

Eerst de dankwoorden. Want dank is op zijn plaats. Aan al die lezers die de blog bezoeken, inmiddels duizenden per week. Dank ook aan jou, lezer, dat je de tijd neemt om je ervaringen met mij en de andere lezers te delen. Jouw verhalen maken de blog er nog leuker op. En dank ook voor al die waarderende woorden voor mijn geurschrijverij. Al deze reacties geven mij de inspiratie en energie om elke week weer mijn best te doen een lezenswaardig artikel te schrijven.

Het afgelopen jaar is voor mij ook duidelijk geworden waarover ik eigenlijk wil schrijven. Mensen die mij vanaf het prille begin volgen, weten dat ik naast het schrijven over parfum ook over geur in het algemeen ben gaan mijmeren. Over de geur van hond, de geur van de zomer, van kantoor of lindebloesem. Dit zal ik zeker blijven doen, want de geur van alledag kan me zeker zo raken als een mooi parfum.

Op zeker moment ben ik gestart met een nieuwsrubriek op dinsdag. En hoe leuk ook om nieuwtjes te verzamelen, deze rubriek heeft het niet gered. Twitter en Facebook zijn betere kanalen voor korte nieuwsitems en daar zal ik in de nabije toekomst dan ook vaker gebruik van maken.

In de loop van het jaar zijn geursymbolen aan de besprekingen toegevoegd om je in één oogopslag basisinformatie over het parfum te verschaffen, zoals prijs, intensiteit en waardering. Wat dat laatste betreft heb ik moeten vaststellen dat de symbolen ☆ ❼ ▩ ☹ ☁ niet altijd aansluiten bij mijn ervaring. Vanaf volgende week worden deze dan ook vervangen door een sterrensysteem. Klik hier voor een toelichting. Wat natuurlijk blijft is het ♡ voor hunkerparfum, mijn persoonlijke favoriet.

De komende weken zullen alle eerder gepubliceerde reviews worden geupdate naar het nieuwe systeem.

Een belangrijke aanvulling op de blog is The Noble Nose pagina op Facebook. Tot nu toe leidde deze pagina een slapend bestaan. Vanaf deze week worden hierop nieuwtjes en andere wetenswaardigheden geplaatst. Ook zullen hier korte geurflitsen van ten hoogste 140 karakters worden gepubliceerd en berichten over parfums die 1 of 2 sterren krijgen. Over Facebook gesproken: je doet me een groot plezier je waardering voor The Noble Nose te uiten door me te liken!

Zo, nu ben je weer bij. Tijd voor een traktatie.

Laat me weten wat jouw favoriete blogartikel is van het afgelopen jaar (en ook waarom) en maak kans op een van de drie parfumsetjes met een 2ml spray van Tubéreuse Criminelle van Serge Lutens, Yerbamate van Lorenzo Villoresi en Regio van Xerjoff. De winnaars worden volgende week vrijdag bekend gemaakt.

Cheerz!

 

32 thoughts on “JARIG!

 1. Ha Tanja,

  Hartelijk gefeliciteerd met je (blogs) verjaardag!

  Ik noem als mijn favoriete artikel Eau Parfumée au thé vert van 19 juli. Dat was het eerste artikel waar ik op reageerde, maar omdat ik het niet kan vinden via je geurcolumns en reviews, wil ik het op deze manier aan de vergetelheid ontrukken. 🙂

  Als deze misstand is rechtgezet, kies ik voor je column over de geur van lindebloesem (6 juli). Ik meen me te herinneren dat ik niet eens zo van lindebloesem houd, maar mij sprak vooral de aansporing aan om eens stil te staan bij de geuren van alledag. Ook de reacties vond ik erg leuk.

  (Een van mijn favoriete alledaagse geuren is trouwens koffie. Ik drink zelf geen koffie omdat ik de smaak niet lekker vind, maar de geur is goddelijk. En verder natuurlijk pasgemaaid gras en versgebakken brood.)

  • Hee Lethe, dank je wel voor je felicitatie en het delen van je favoriete columns, leuk!

   Inmiddels staat Eau Parfumeé au thé vert in de alfabetische lijst van reviews, hij was er inderdaad tussendoor geglipt. Dank voor de tip!

   Het drietal koffie, versgebakken brood en pasgemaaid gras laten mijn gedachten afdwalen naar een ontbijttafel in het zonnetje, en zijn voor mij echte ‘goede zin’-aroma’s :-).

   En jij bedankt voor je inbreng het afgelopen jaar!

 2. Gefeliciteerd Tanja, ik lees al ruim een half jaar wekelijks je berichten. Ik geniet telkens weer van jouw prachtige verhalen, vaak heel herkenbaar. Ik ben opgegroeid op een boerderij tussen zoveel verschillende geuren, zoals vers gemaaid gras, de heerlijke geuren in de keuken na de de oogst van appels en peren, maar ook de geur van vers gemaaide mais, nu weer volop te ruiken of de geur van de koeien op stal met de scherpe geur van kuilvoer.
  Mijn favoriete blogartikel is ook het verhaal van de lindebloesem. Wanneer ik samen met mijn dochter een eindje ga fietsen en de lindebloesem ruik voel ik me gelukkig en verwonder mij over de mooie vaak alledaagse dingen die je onderweg ziet en ruikt. Door jouw verhaal zet ik wat vaker mijn neus open en besnuffel het moment.

  • Dank je wel Thirme, fijn om te lezen dat je zoveel plezier beleeft aan mijn schrijverij, – een kadootje – en welkom op mijn blog!

   Zo te lezen ben je opgegroeid in een ‘geurwalhalla’, wat een weelde en rijkdom beschrijf je. Ook heel herkenbaar trouwens; al woonde ik als kind in een buitenwijk al die geuren van het boerenleven waren onder handbereik. Mijn meest geliefde geurervaring is die van warm hooi en dampende koeien… 🙂 .

 3. Hi Tanja! Gefeliciteerd met de blogverjaardag! Ga zo door. Ook ik ben een fervente snuffelaar, men kijkt me soms vreemd aan: zo’n keurige dame met haar neus in de struiken..ach ja. In mijn straat staan vijgebomen: ik verzamel de afgevallen bladeren. En in Artis hebben ze heerlijke jasmijn. Maar ook toevallig aangewaaide geuren hebben mijn belangstelling, zoals natgeregende aarde, gemaaid gras, noem het maar op. Mijn favoriete geur: die van mijn kat. Natuurlijk heb ik ook een favoriet artikel: Vintagestress. Heerlijk, die zelfspot. Je schrijft trouwens altijd erg beeldend. Groeten, Anna

  • Dank je Anna voor deze reactie en je inbreng op The Noble Nose!
   En ook ik duw elke dag met veel plezier mijn neus in de vacht van ons kleine roofdier.

   PS de antieke fles No. 5 is trouwens nog steeds dicht, en nee ik ben haar niet vergeten…binnenkort volgt een bericht over haar lot 😉

 4. Van harte gefeliciteerd, Tanja! Ik ben heel blij dat je blog successvol is geworden, het is echt verdiend. Ik vind je schrijfwijze prachtig, er zijn niet veel parfumblogs op het internet waarvan ik evenveel kan genieten.

  Mijn favoriete verhaal? Heel moeilijk vraag… Ik vond jouw herinnering aan Mona di Orio prachtig en aangrijpend. Het artikel over de geur van het kantoor en de discussie hebben me veel lol bezorgd.

  Hartelijk dank voor je geweldige blog en veel success verder!

 5. Beste Tanja,

  Ik ben nog maar kort geleden aangehaakt. Jouw blog is veruit de beste, samen met die van geurengoeroe, en het is altijd weer een feestje om jouw beschrijvingen van de geuren te lezen. Zo leuk om te weten dat er meer mensen zijn die zo opgaan in geuren en daarom van harte gefeliciteerd!
  Mijn favoriete blogartikel is het artikel: “Ik ga op reis en neem mee” omdat het zo herkenbaar is. Niet alles kan mee, je moet keuzes maken en je stelt je voor wat het mooiste is op de plek waar je naar toe gaat. Ik ben er al dagen voor ik weg ga mee bezig wat ik mee wil nemen. Camille van Annick Goutal voor de vroege, frisse ochtenduren en voor de warme, lome uren in de schaduw met een boek; Piper Nigrem van Villoresi voor het rondje over de markt in de Provence en voor de avond…? Iets pittigs, warms van mijn favoriet Parfumerie Generale…

  • Hee dag Inez, allereerst welkom op mijn blog en hartelijk dank voor het compliment!

   Nu maak je me wel heel nieuwsgierig naar je pittige, warme favoriet van Parfumerie Generale ;-).

   • Dag Tanja,

    Mijn favoriet is Indochine (nr. 25). Pittig omdat het een peperige start heeft en langzaam warm wordt, amberachtig en poederig.

 6. GEFELICITEERD TANJA!!
  Fantastisch om te zien hoe je blog zich heeft ontwikkeld het afgelopen jaar, daar kun je zeker trots op zijn.
  Wat ik bijzonder vind aan je weblog is dat we je kunnen volgen op je persoonlijke snuffeltocht in al zijn facetten: je beschrijft niet alleen hoe een parfum een hunkergeur voor je wordt zoals met Yerbamate en de zilvermijnen, wat je favoriete herfstgeuren zijn of hoe je een parfumeur als Maria Candida Gentile ontdekte maar je vertelt ook over je zeer welriekende hotelkamer in London, over hoe je jezelf toespreekt bij het bieden op de Chanel 5, hoe je je make up nog even checkt voor je aanklopt bij de Cartierveste, over de gewone geuren van hond, kat en karnemelk of wat je licht anarchistische adviezen voor vaderdag zijn.
  Het Eau de Bureau artikel is mijn favoriet: het riep heel levendig mijn eigen kantoortijd op en maakte me zo enthousiast dat ik er zelf wat over geschreven heb. Zo ontdekte ik hoe leuk het kan zijn een reactie te schrijven op je blog.
  En tenslotte: DANK JE WEL voor al het geboden plezier van lezen, ruiken, snuffelen, luisteren, kijken en schrijven.

  • Hee Annemarie, the pleasure is mine! Bedankt voor deze bloemlezing, wauw!

   En jij bedankt voor je inbreng, zoals gezegd: de reacties inspireren me en maken me domweg…BLIJ!

 7. Hoi Tanja ,

  Het is elke vrijdag een feestje om jou blog te lezen , gefeliciteerd met het 1 jarige blog en mogen er nog maar vele jaren bijkomen !!!

  Zelf vond ik de reviews van Madame Rochas erg leuk om te lezen , dit bracht mij ook op het spoor om juist die vergeten klassiekers te ontdekken .
  Vanuit Madame van Rochas ben ik op Femme gekomen en op Jubilation van Amouage .
  Heerlijk om te lezen was je biedingen van het lonkende flesje Chanel 5 .

  Tanja dank je wel voor je heerlijke , geurende verhalen van afgelopen jaar !

  • Hee Carina,

   jij bent echt een lezer van het eerste uur! ‘Madame Rochas, tijdloze elegantie‘ was er een uit de tweede maand! Er zijn inderdaad prachtige geurschatten te delven, die ouwetjes, geurafdrukken van het verleden… Leuk te horen dat je ook bent gaan schatgraven :-).

   En jij ook bedankt voor je inbreng en zoals eerder geschreven: DE Chanel No. 5 is nog dicht…

 8. Hallo Tee!
  Allereerst een welgemeende felicitatie met de verjaardag van je wondermooie blog. Je hebt er keihard voor gewerkt en het resultaat is er naar. Bijzonder knap wat je gepresteerd heb in één jaar tijd. Je schrijft prachtig, je foto’s zijn om bij weg te dromen en de hele site is het summum van feel good.
  Daarnaast ben ik je dankbaar – maar dat weet jij allang – dat je mij hebt geinspireerd mijn hart te volgen en zelf een blog te beginnen, die me nog iedere dag gelukkig maakt! Ik heb niet al jouw artikelen gelezen, helaas, maar weet wel dat Eau de Bureau mij bijgebleven is. Zo herkenbaar en vol humor, heerlijk!
  We moeten trouwens nog eens wat afspreken…Veel liefs van Pascale

 9. Tanja, GEFELICITEERD!!!
  Vol bewondering lees ik je artikelen en vind het steeds een feest te lezen hoe je geuren en indrukken vertaalt in letters.
  Ik ben net terug van een treinreis door Siberië en geloof me aan geuren geen gebrek. In de duurdere warenhuizen die ik heb bezocht werd de nieuwste Lancome geur volop gepromoot zodat ik iedere keer welriekend weer de trein in kon stappen.
  Mijn favoriete artikel is die met een operafragment gezongen door Maria Callas. Voor het eerst heb ik opera gecombineerd met een geur. Fantastische ervaring.
  Hopelijk heb je nog voor jaren inspiratie en kan ik daar van meegenieten.
  Groet, Johanna

  • Johanna, dank je wel!
   Het lijkt me een geweldige ervaring die je hebt opgedaan. En oh, wat had ik graag met je in die trein gezeten. Het is een oude wens die nog wacht om in vervulling te gaan.
   Mijmerend over een treinreis door Siberië komen aroma’s van rauwe uien, gerookt buikspek, wodka, oude bontjassen, metaal, koude steppe en heel veel mensenluchtjes voorbij. Ik kan me voorstellen dat Lancôme je wat verlichting bracht ;-).

   En ook jij hartelijk dank voor je bijzondere bijdragen.

 10. Fan van je blog vanaf het begin, vond ik het artikel waarin je geuren voor mannen beschreef heeeeeeel erg leuk. flessen overal vandaan grissen en het merendeel weggooien. Kan alleen niet meer terugvinden onder welke naam je dat schreef. Maar daar moest ik erg om lachen. Erg herkenbaar. Door tips ben ik inderdaad hier en daar sample gaan bestellen o.a. van Yerbamate.
  Ga vooral door, ik blijf je volgen en zie je ook op Facebook!!!!!!
  Geurende zondag gewenst!
  Ik ga in de Bois Blond van Parfumerie Generale.

  • Hee Mary,

   dank je wel voor je leuke reactie en je bijdragen het afgelopen jaar!
   ’t Artikel waar je op doelt heet ‘viriel parfumgeluk‘, en ik hoop zo dat het mensen heeft geïnspireerd om die non-descripte mannengeurtjes te laten voor wat ze zijn: de coca cola van de parfumwereld… 🙂 .

   Bois Blond móói, maakt net zoals Indochine deel uit van The Noble Nose-selectie: een selectie van circa 200 geuren die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt en die er voor mij uitspringen. (Bij een Persoonlijk GeurAdvies worden parfums uit deze selectie betrokken).

   SotD: Luxe Champaca van Comme des Garçons, een weelderige en complexe bloemengeur met iets groens en een randje, schitterend.

 11. Lieve Tanja!
  Van harte gefeliciteerd met het 1-jarig bestaan… dat is geweldig. Ik ben nog steeds blij dat ik dat krantenartikel in De Limburger tegen kwam met een prachtige foto en inspirerend interview. Vanaf toen hebben we weer zeer inspirerende momenten samen gehad 😉
  Ik probeer alle blogs te lezen, maar af en toe ontglipt me er een. Eén die is blijven hangen is “een tuberoos voor Valery“. En weet je waarom: dat kleine witte bloempje beschrijven als de de ongekroonde “dramaqueen” in parfumland. Geweldig! Daarna heb ik genóten van de Tchaikovsky symphony no. 5… daar ben ik eens goed voor gaan zitten. Waarvoor dank ;-). Wens jou en ons lezers nog heel veel geurinspiratie toe, xd

  • Hee Dorothy!

   Dank voor je leuke reactie en ik hoop je nog lange tijd te vermaken met mijn geurschrijverij.
   Dank ook voor je enthousiaste inbreng dit jaar, had ik ook niet willen missen ;-).

 12. Beste Tanja,
  Gefeliciteerd met de verjaardag van je blog. Ik heb je ontdekt na het lezen van het artikel in De Limburger. Iets waar ik nog steeds blij om ben, want geuren begeleiden mijn leven als trouwe metgezellen. Ik weet nog hoe de juffrouw rook van de kleuterschool op mijn eerste schooldag, toen ik heimwee had en naar huis wilde. Hoe het rook toen ik bij mijn vader achter op de fiets zat als we op een warme zomerdag naar een nabij gelegen meertje fietste. Het is fascinerend om in je geurgeheugen te graven en gretig het ene laatje na het andere open te kunnen trekken. En het is een gave dit te kunnen, want lang niet iedereen heeft `iets met geuren`, zo merk ik in mijn omgeving. Het voelt voor mij dan ook als een geschenk jouw blog te hebben ontdekt en zo andere geurfreaks te mogen `ontmoeten. Mijn favoriete artikel van het afgelopen jaar…ik kan niet kiezen. Waarom zou ik ook. Je hebt mijn geurenkennis aanzienlijk uitgebreid met je beschrijvingen en tips. Je hebt me op het spoor gezet van geursites waar proefjes zijn te bestellen. Een uitkomst. Op dit moment herinner ik me jouw vintagestress. Die had ik deze morgen ook. Maar dan op een andere manier. We hebben een lekkage in het plafond, het is de geur van vochtige gipsplaten die hier nu in huis hangt. Omdat er gekapt en gebroken moet worden heb ik uit voorzorg mijn verzameling miniaturen in vitrinekastjes, van de muur gehaald. Zo´n 200 flesjes heb ik door mijn vingers laten gaan, van de prachtige Lalique jubileumuitgaves van 10 jaar geleden met sierlijke vrouwenfiguren in het glas gegraveerd, tot mijn allereerste flesje Soir de Paris. Tijdens een rondleiding in het parfumflessenmuseum in Winkel leerde ik dat er twee soorten verzamelaars waren, zij die het om de flesjes te doen is en de waarde koesteren van ongeopende en ongeroken klassiekers, en zij die het voornamelijk om de geur doen. Ik behoor tot de laatste. En nu ben ik toch terug bij de vintagestress van jouw… Dank voor al je artikelen dit jaar en ik verheug me op al je volgende.

  • Dag Yvonne,
   DANK voor je persoonlijke geuranekdotes, geweldig om te lezen. De juffrouw en je heimwee, je vader achter op de fiets, letterlijke geurafdrukken van een ver verleden, hoe kostbaar.
   Je collectie doet me watertanden 😉 … Ook ik ben trouwens een verzamelaar uit de tweede categorie, maar er zijn momenten dat ik twijfel zoals bij het ouwetje Chanel no.5… 🙂 .
   Dank ook voor je waardering van mijn inspanningen, makes my clock tick.
   Veel succes met de plafondperikelen!

 13. Ik ben een beetje “late to the party”, maar ook van mij natuurlijk nog een “vaan harte perfisia” met de eerste verjaardag van je blog! Net als Dorothy hierboven ben ook ik helemaal blij dat ik dat krantenartikel gelezen heb, en dat ik weet dat ik zeker in het Maastrichtse niet de enige parfum-nerd ben haha! Ik lees nog steeds met veel plezier elk artikel dat uit je handen komt — je schrijfstijl vind ik bijzonder prettig, en je woordkeuze kan me nog steeds verrassen…. lastig een keuze te maken, maar als het dan toch moet kies ik je stukje over de hond van een van je vriendinnen op nummer 1. Ik heb er heel smakelijk om moeten lachen! Blogs over parfum willen nog wel eens moeilijke en serieus doen; er mag best wat meer gelachen worden vind ik 😉 Veel schrijflplezier in je tweede jaar, en veel succes verder ook met je parfum-related business! groetjes, Wendy (SOTD: vintage Cabochard edt… voor wat extra power op kantoor!)

  • Hee Wendy,

   helemaal leuk ja, dat we bij elkaar in de buurt wonen; waar De Limburger al niet goed voor is! Jij bedankt voor al je spetterende en soms zelfs hilarische schrijfsels ;-).
   Mijn SotD: Orange Star, waarover vrijdag meer…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.