L’Eau d’Hiver, Ellena’s knuffelparfum

                                  Knuffelparfum, definitie volgens Van Dale:
                                  1. parfum dat de zin tot knuffelen aanwakkert
                                  2. parfum dat de drager knuffelt, omarmt en verwarmt
                                  3. parfum dat door de drager geknuffeld wil worden

                                  Synoniemen: knuffelend parfum, knuffelbaar parfum, geurig                                                knuffeltje.

Nu de natuur zich bijna geheel heeft teruggetrokken, de wereld uit louter grijstinten lijkt te bestaan en 2012 op zijn eind loopt, is mijn verlangen naar een knuffelparfum op zijn hevigst.

Deze week heb ik mezelf streng toe moeten spreken. ‘Nee Tee, we gaan nu niet zeuren over het weer, dat is niet jouw stijl. Ja, ik weet het: het is koud, het is nat, het is glad, het is grijs. So what? Dat is het zo ongeveer de helft van het jaar in Nederland. Get used to it.’

Ooit heeft een wijze man mij geleerd dat als je de mondhoeken optrekt tot een glimlach, de goede zin er wel achteraan komt. Sindsdien stap ik vrolijk grimassend de koude nattigheid in en omarm winterse buien, striemende slagregens en ander ongerief. En verdorie, hou het lang genoeg vol en je voelt je een ander mens. Laat je niet ontmoedigen door mensen die je strak in het gezicht kijken, vol wrok over de streken van moeder natuur. Lach ze vrolijk toe, en ik verzeker je, je krijgt een glimlach terug.

Maar goed, koud blijft het en nat ook. En grijs. En donker. En het leven doet maar. En het is het eind van het jaar. En ik heb heel hard gewerkt.

Dus ja, waar andere mensen zichzelf knuffelen met chocoladeletters, kerstkransjes, wildgebraad of mollige wijnen, zoek ik mijn heil in parfum. En laat mijn neus nu net op L’Eau d’Hiver zijn gevallen.

★★★★☆ L’Eau d’Hiver (2003) door Jean-Claude Ellena voor Frédéric Malle
♪♪ ∫∫∫ ♀♂ €€  ⎢woody oriental ⎢Exclusief verkrijgbaar bij Skins Cosmetics
Zeer tere, koelwarme geursensatie. Sereen en zuiver als zojuist gevallen sneeuw. Sprankelend zonder te verblinden. Onschuldig en puur. En, hoe bijzonder, tegelijkertijd aangenaam warm.

Opent fris met kristalzuivere limoen badend in voorzichtig opgewarmde amandelmelk. Iets stuivends, iets reins, iets schoons. Poedersneeuw. Delicaat fantasiebloemetje.

In de loop van de tijd neemt de frisheid af en dijt het ronde en comfortabele karakter uit. Het parfum blijft echter verderlicht en een koel aura blijft waarneembaar. Zijdezachte textuur. Totale afwezigheid van logheid of zwaarte. De haard aan, het raam open, zoiets.

L’Eau d’Hiver is een perfect uitgebalanceerd parfum en valt onmiskenbaar binnen de definitie van knuffelparfum. Ze is als de baby snow monkey van de hoofdfoto: veilig weggestopt tussen de vacht van zijn ouders, voetjes en lijfje warm. Maar met de kou op de neus. Heerlijk.

Bekijk het prachtige filmpje van Marsel van Oosten over een snow monkey familie in het Japanse Jigokudani, badderend in een natuurlijke hot tub.

De winter en de decembermaand zijn gearriveerd en ik grijp onmiddellijk naar andere parfums. Jij ook? Wat is jouw favoriete knuffelparfum? Vertel!

 

28 thoughts on “L’Eau d’Hiver, Ellena’s knuffelparfum

 1. Hallo Tanja,
  ik had het filmpje al eens gezien (onderdeel van een WNF film?) maar ik kan er steeds opnieuw naar kijken en glimlachen: Te leuk! en die gezichtsuitdrukkingen op die apekoppen! Niets menselijks is vreemd.
  Mijn knuffelparfum(s) zijn: Teint de Neige, maar ook Potiche van les Voiles Depliees vind ik erg lekker of Poudre de Riz van Huitieme Art. Ben benieuwd waar andere lezeressen mee komen.

  • Hee Mary,

   prachtig ja die gelaatsuitdrukkingen, ik heb de afgelopen dagen het filmpje misschien wel al 15 keer bekeken, ik kan er ook maar geen genoeg van krijgen. Ook de muziek eronder is zo treffend gekozen. Bij mijn weten is het gemaakt voor/door Squiver, misschien hebben zij het verkocht aan het WNF?!

   Je noemt heel veel lekkers, binnen jouw rijtje is Potiche van Les Voiles Depliees mijn favoriet. Ken je L’Eau d’Hiver trouwens?

   • Nee , ik ken l’eau d’Hiver niet maar ik ga als ik weer eens bij Skins ben, zeker even snuffelen. Ik maak steeds nieuwe lijstjes van geuren die ik nog een keer wil samplen. Heb nu de drie geuren van http://www.pavez.nl in huis. kwam ik weer toevallig op via een artikel op Facebook. Tja, het houdt niet op.
    Heb vandaag Candour op van Humiecki & Graef maar ik krijg dezelfde sensatie als bij Mink van Byredo: niet lekker, maar wat me eraan stoort kan ik niet omschrijven. Van Danielle Ehrfelt van Byredo kreeg ik vandaag 2 samples van Black Saffron en Bullion. Dus er is weer werk aan de winkel.
    Ooit, wil ik nog een keer een systeem in de computer zetten van alles wat ik uitprobeer met neus, ingredienten etc. om er dan achter te komen waar mijn ideale parfum aan zou moeten voldoen, haha.
    als ik dan de staatsloterij win, is dat een mooie gelegenheid iets te laten maken. Je moet iets te dromen houden, toch?
    Fijn weekend!

    Mary

    • ’t Is ook niet bij te houden Mary, er komt zoveel parfum op de markt! Als ik het zo lees ben je op zoek naar de heilige graal ;-), ik hoop dat je hem gaat vinden! Jij ook fijn weekend!

   • l’eau d’hiver ken ik (nog) niet maar als ik weer eens bij Skins ( Frederic Malle: volgens mij alleen in de Amsterdamse vestiging?) ben ,zal ik het zeker proberen. Vanochtend op zoek gegaan naar een proefje van Pyrgos van Sigilli, daar zit anijs in en dat is met dit weer zoooo lekker. eigenlijk een geur die ik alleen in december op zou doen

    • ik had al gereageerd op jouw commentaar, dus een beetje dubbel op. De heilige (parfum)graal….. tja, ik denk toch dat die niet bestaat. (voor mij) er zullen ongetwijfeld mensen zijn die heeeeeel lang maar 1 geur dragen en bijna nooit afwisselen, maar dat vind ik nu juist zo leuk, maar ik ben (nog) geen geur tegengekomen die ik elke dag op zou willen doen, jij?

     • Neenee, dat is nooit in mijn leven zo geweest en zal ook nooit gebeuren: een geur die ik elke dag zou willen dragen.
      Wat ik wel kan hebben is dat een geur me zo pakt dat ik er even geen genoeg van kan krijgen, bijvoorbeeld La Myrrhe van Serge Lutens of Cuir Fetiche van Maitre Parfumeur et Gantier.
      Maar ik ben te zeer liefhebber en geurverslaafde, en waarschijnlijk te grillig of sleurgevoelig ;-), om het bij één parfum te houden.

 2. Hi Tanja! Bij dit weer grijp ik naar heldere parfums, witte parfums, winterparfums! Mijn favoriet als het sneeuwt is al sinds lange tijd Fahrenheit 32. Combinatie van een ijzige noot en zachte vanille, samen een harmonie van tegenstellingen. Mijn flesje is leeg, misschien eens tijd voor iets anders… toevallig raadde Victoria van Bois de Jasmin me o.a. Eau d’Hiver aan. Ongetwijfeld een snuffeltocht naar Skins waard. Knuffelparfum? Er gaat nog steeds niets boven Shalimar, maar Hypnotic Poison is ook niet verkeerd. In dit winterweer heb ik vandaag ook erg veel plezier gehad van Sous Le Vent.

  • Ik ben erg benieuwd of L’Eau d’Hiver iets voor je is, er zit iets koels in en dat sluit wel goed aan bij wat jij graag draagt in de winter…

   Gisteren droeg ik een vintage Shalimar, het was de eerste keer dit jaar en ik haal het altijd uit de kast bij de eerste sneeuw. Niet zozeer een knuffelparfum voor mij, vanwege die leertoets die erin zit, maar juist beschermend voor als ik de kou door moet….

 3. L’Eau d’Hiver vind ik ook zo wonderwel passen bij het weer van de afgelopen dagen en kan me wat verzoenen met de kleddernatte glibberzooi van vrijdag. Andere knuffelparfums: Myrrhiad – zacht en warm en mooi grijs, Untitled # 2 – een wolkje room in de thee, verfijnd zoet, meditatief, Musc Ravageur – als een bontkraag om me heen, werkt vooral goed op mistige dagen en Tolu – diep, aards, warm. Fijne categorie vind ik die knuffelgeuren.
  Ik heb de afgelopen maand gemerkt dat eenzelfde geur in de winter heel anders kan ruiken dan in de zomer. Bijv. Oud van Francis Kurkdjian rook van de zomer heerlijk op een strookje en bleef ook tot ’s avonds laat zo ruiken, maar was op mijn huid al snel veranderd in een saaie, zoetige geur. Maar nu blijft ie op mijn huid ook urenlang mooi, hoera. Hoewel Oud me op de een of andere manier doet denken aan een milde zandstorm klopt ie helemaal nu er wat vorst in de lucht zit.

  • Wat een heerlijke parfums noem je Annemarie.

   Bij mij krijgen alle parfums van Kurkdjian iets zoets, heeft ongetwijfeld te maken met iets dat hij in zijn basisakkoord stopt. Onaangenaam. Na jouw verhaal ga ik toch eens wat parfums proberen die ik op de blotter mooi vind, maar zich op mijn huid teleurstellend presenteren…

 4. Eigenlijk ben ik nog op zoek naar een knuffelparfum, een geur om in thuis te komen. Een geur die troost en je alle zorgen voor even laat vergeten, die dicht op de huid is en je zachtjes heen en weer wiegt…dus tips zijn welkom. Moet ik even bij vertellen dat ik een lastige ben. Ik heb met veel parfums die in aanmerking komen om koude winterdagen op te warmen een haat-liefde verhouding. Ik word snel misselijk van de ambers, musks, vanilles en amandels.
  Dus een geur als teint de neige gaat me na enige tijd tegen staan.
  Ik heb momenteel RimaXI van Carner Barcelona op, en die heeft het zelfde effect op me. Heeft het net niet voor mij. Waar ik wel een winterdag mee door kom is iets met veel patchouli, Classic Patchouli von Eusersdorff b.v.

  • Dus geen zoetige of poederige parfums voor jou Yvonne!

   Misschien kan L’Eau d’Hiver je dan bekoren, blijft lichtvoetig zonder zoet te worden, maar je moet dan wel de geur van amandelmelk kunnen waarderen.

   Ah de Classic Patchouli van Von Eusersdorff, daar noem je nog eens een PATCHOULI!!!
   Heb je al eens Coromandel van Chanel geprobeerd?

 5. Geen vanille, amber, musk, amandel, maar wel troostend… moeilijk! Coromandel is een goed advies van onze Tanja. Ook in deze sfeer en zeer warm: Borneo 1834 (Lutens). Of Patchouly van Etro. Of Idylle Duet. Ja, rozen kunnen ook vertroostend werken… Une Rose (Fléchier bij Malle), of lekker goedkoop en zeer goed: Cabaret (Grès) (ik vond dat voor € 29 bij de Kijkshop in Amsterdam). Ook zacht, elegant en aangenaam: Santal Majuscule (Lutens). Misschien is sandalwood iets voor jou: Tanja heeft vast suggesties voor andere troostende woodparfums..

 6. Nee Tanja, ik ken Coromandel nog niet. Weet iemand of ergens proefjes van Chanel Les Exclusifs te verkrijgen zijn. Ik ben ook wel benieuwd naar Beige.
  Nadat ik eerder opbiechtte het niet te hebben met Chanel 5 moet ik nu bekennen dat tot mijn grote vreugde het frissere zusje Chanel 5 eau première wel mijn neus kan bekoren. Lijkt wel tussen nr.5 en 19 in te zitten…
  Sommige ´knuffelparfums´ vind ik inderdaad wat weeig, maken me misselijk.
  Maar carameltoetsen vind ik wel weer lekker. Ik moet bekennen dat Prada´s Candy (hoewel gepresenteerd als een jongere parfum) toch wel een goede uitwerking op mij heeft. Ik mag haar graag. Vind haar zeker in de categorie knuffelparfums horen, althans voor mij.

  • Prachtige subtiele oriental met ragfijne patchouli Coromandel, vandaag mijn SotD (scent of the day), mjum…
   Bij de Chanel boutique op de PC Hooft zijn ze best royaal met proefjes verstrekken, dus mocht je in de buurt zijn.

   Chanel No.5 Eau Première ervaar ik wel een beetje zoals jij, maar vind hem daardoor weinig karakter hebben, tsja.

   Prada’s Candy is heel erg mooi gemaakt, in het genre echt een raspaardje! Misschien hou je dan ook van Cadjmere van Parfumerie Generale en Indochine van hetzelfde huis, twee heel warme geuren met een boterbabbelaarachtig zoetje. Bij Annindriya kun je wel proefjes bestellen.

 7. Hoi Tanja,
  N.a.v. jouw bespreking mijn proefje l’Eau d’hiver weer eens tevoorschijn gehaald, maar net als bij de meeste andere Frédéric Malle-geuren zit hier ook iets (waterigs?) in wat me niet bevalt.

  Bij ‘knuffelparfum’ denk ik meer aan iets warms. Van de zomer dacht ik dat Ambre précieux van MPG een goede wintergeur zou zijn, maar ik vind hem nu toch niet zo lekker meer op mijn huid.

  Sowieso zijn er na mijn aanvankelijke enthousiasme (om niet te zeggen obsessie) eerder dit jaar weinig geuren overgebleven die ik nog steeds heerlijk vind, eigenlijk alleen de Guerlains en Oolang infini. Gelukkig zijn die andere geuren op twee flessen na allemaal proefjes!

  In het kader van ‘een Guerlain voor ieder seizoen’ wil ik trouwens nog Vol de nuit als winterparfum kopen, maar na van de week de vintage versie gedragen te hebben, denk ik niet dat je het een echt knuffelparfum kunt noemen. (Gek woord eigenlijk, knuffelen!)

  • Dag Lethe,

   Het is zo persoonlijk hè, parfum. Wat ik zo bijzonder vind aan L’Eau d’Hiver is de perfecte symbiose tussen koel en warm. Sereen en zacht. Opeens verschijnt het beeld van een baby op mijn netvlies: net in badje gedaan, zachtgeurend, in een cremekleurige cashmere wollendoek gewikkeld en in mijn armen gelegd. Tsja, daar word ik heel knuffelig van 😀

   Een Guerlain voor elk seizoen, wat een fantastische gedachte! Wat vind je van Shalimar voor de winter?

   PS soms kijk ik naar een woord op mijn beeldscherm en verbaas ik me ook over de schrijfwijze! ‘Hè, wat ziet dat woord er vreemd uit!’.

   • Haha, mijn eerste kennismaking met Shalimar was destijds zo’n traumatische ervaring dat ik nog jaaaarenlang met een grote boog om Guerlain heen ben gelopen. 🙂

    Een collega had een fles bij zich en wat over me heen gespoten, maar het was veel te zwaar voor mij en ik heb de rest van de dag in een wolk parfum en met een steeds erger wordende hoofdpijn rondgelopen.

    Pas na mijn goede ervaringen met andere Guerlain-geuren eerder dit jaar heb ik Shalimar voorzichtig durven proberen op een geurstrookje, maar ik vond het nog steeds veel te zoet en te zwaar. Shalimar Parfum initial vond ik daarentegen verbazend lekker, maar kopen is weer een ander verhaal.

    • Ai!!! Pure parfumhorror, iets over je heen gespoten krijgen waar je van griezelt! Laatst was ik in de Bijenkorf in Amsterdam en daar stonden ze met flessen La Vie est Belle in de hand, ik dacht maar een ding: ‘Run Tee, Run!’.

     Gelukkig is het tussen jou en Guerlain toch helemaal goed gekomen 🙂 .
     De Shalimar-flanker Parfum Initial is trouwens een heel ver familielid van Shalimar, anders gezegd heeft in mijn beleving niet zo veel met Shalimar van doen…

 8. Dank jullie wel voor alle tips. Kan ik weer even vooruit en heb ik weer wat te wensen, hoewel dat laatste nooit zo moeilijk is op parfum gebied.
  Inmiddels is een proefje L´Eau d´Hiver onderweg…

 9. Mijn proefje L´Eau d`Hiver is inmiddels binnen en ik vind dat jullie er recht op hebben mijn ervaring te weten. Bij het eerste snufje werd ik al bijna betoverd.
  Het werd zo snel veelzijdig en warm en zacht en diep… en ja, zonder weeeig of misselijkmakend zoet te worden. Andere geuren met amandel of vanille associeer ik vaak met venyl, met de reuk van barbypoppen vroeger…
  Deze is zo lekker…!!! Een aangename kennismaking.

 10. Hi Tanja,

  Als ik dit allemaal zo lees valt er voor mij nog heel veel te ontdekken…..persoonlijk ben ik wisselend verliefd op Magnolia Nobile van Acqua di Parma, Palermo van Byredo en Concentré d’orange Verte van Hermès. Vooral de laatste vind ik verrukkelijk, misschien niet helemaal een wintergeur, maar ben heel erg van de citrusgeuren, dus wordt zomers én winters blij van deze geuren. Happy mood verzekerd!

  • Patty, de wereld van parfum is oneindig en biedt zoveel plezier! Ja, zo te lezen ben je echt een citrustype. Afgelopen week rook ik weer eens Mefisto van Xerjoff, heel veel citrus afgebiesd met houtige tonen van onder andere ceder. Echt een citrus voor deze tijd van het jaar… 😉

   P.S. Staat te boek als een mannengeur, iets waar ik het hartgrondig mee oneens ben 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.