Les Voiles Dépliées, een zomernovelle

Enrico Buccella, onafhankelijk parfumeur van Italiaanse komaf, verraste mij eerder met  zijn Cerchi nell’Acqua parfums. Ik keek dan ook uit naar een kennismaking met zijn nieuwste geesteskinderen die hij dit voorjaar uitbracht onder het Les Voiles Dépliées label. Vier bijzondere parfums die alleen hun verhaal vertellen aan oplettende luisteraars.

DES SALINS
❼ ♪♪ ≀≀ ♀ €€⎢soft floral⎢
Eerst: een boeketje Lelietjes van Dalen in een glazen vaas met vers water. Dan: tikje zepig en stuivend. Hint van dennen. De geur van zongedroogd wasgoed. Een moderne interpretatie van White Linen. Verrassend.

BAYADÈRE
⁇! ♪♪♪ ≀≀≀ ♀♂ €€⎢woods⎢
Pittig kruidig en groen. Puntig en strak geurprofiel. Heel veel kruidnagel, ietwat overheersend. Zweem van Ylang-Ylang. Ontwikkelt na verloop van tijd iets stuivends en een miniscuul zeepje. Eindeloos lang. Een krachtig en fascinerend parfum voor stoere en eigenzinnige types.

EAU SAHARIENNE
♡☆ ♪ ≀≀ ♀♂ €€⎢woody oriental⎢
Sex on the beach. Zand ruik ik niet in dit parfum, maar wel huid, zweet en andere lichaamsgeuren. Iets pikants en fris piept er tussendoor. Sterke toets van sandelhout. Draagt heel dicht op de huid. Eerste half uur verslavend lekker. Eindigt als een namiddagzonnetje, aangenaam warm. Een favoriet.

POTICHE
☆ ♪♪ ≀≀ ♀ €€⎢floral oriental⎢
Opent fris zurig met op de achtergrond een licht zoetje van vanille. Tere bloemetjes, zijdezachte poeder en iets romigs. Een kruidige toon houdt het parfum spannend en voorkomt dat het weeïg wordt. Eindigt zacht en teder als een wiegeliedje. Troostparfum.

De vier parfums lezen als een novelle. Een verhaal over het ochtendfrisse meisje Des Salins dat op een zonnig Italiaans strand de stoere en sexy Bayadère ontmoet. Eén blik op het tweetal en het is onmiddellijk duidelijk: dit wordt een broeierige middag. Negen maanden later wordt een wonderschoon kindje geboren dat de naam Potiche draagt. Of ze lang en gelukkig leven, daar doet de parfummeesterverteller Buccella geen uitspraak over. We zullen geduld moeten hebben tot het verschijnen van zijn vijfde parfum. Ik kijk er naar uit.

Allen verkrijgbaar bij Aafke’s, ook in een samplekitje met alle vier de parfums.

 

4 thoughts on “Les Voiles Dépliées, een zomernovelle

 1. Dank je voor je recensies. Nu ben ik benieuwd naar deze geuren. Ik heb een aantal geuren van Cerchi nell’Acqua eerder geprobeerd maar ik was toen niet onder de indruk. Ik heb nog een paar proefjes en ik zal ze weer uittesten. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik iets wat ik vroeger niks vond nu wel kan waarderen.

  • Ben benieuwd naar je tweede kennismaking, Agnes.

   Mijn ervaring met de geuren van Enrico Buccella is dat ze zich niet makkelijk geven. Ze ‘eisen’ de volledige aandacht van degene die ze ruikt. In de subtiliteit van de geuren van LVD ligt de schoonheid. Elke geur vertelt een helder verhaal, m.u.v. Bayadere. Ook hier spat de kwaliteit van de ingredienten er vanaf, de parfums komen zeer natuurlijk over, echter het kruidige accord overheerst en overschaduwd de andere elementen. Mijn indruk is dat het op de juiste persoon met de juiste huid in balans kan komen.

 2. Hoi Tanja,
  ik heb ze al in huis en geprobeerd. Bij Potiche kwam bij mij direct een link naar Teint de Neige van Lorenzo Villoresi binnen.Potiche is minder poederig maar wel een knuffelparfum. Bayadere was voor mij voor overdag (ik werk in een ziekenhuis) bijna wat teveel van het goede, maar wel heeeeel lekker. de andere twee moet ik nog een keer en wat langer uitproberen. Het zijn zeker geen geuren voor “beginners”. je moet er de tijd voor nemen

  • Hee Mary,

   grappig dat je bij Potiche de associatie had met Teint de Neige. Dat gold voor mij ook. Potiche is subtieler en verfijnder en heeft daarom mijn voorkeur.
   Ik kan me voorstellen dat Bayadere te heftig is voor in jouw werkomgeving. Ik ervaar het als een zeer stimulerend parfum, in de zin dat het het zenuwstelsel prikkelt. In dat opzicht ook wel minder geschikt voor een ziekenhuis waar rust en kalmte belangrijk is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.