Maharanih Intense, een ode aan India

Maharanih Intense. Het is parfumeur Patricia de Nicolai’s ode aan India. Ze moet dol zijn op dit land. Hoe anders kan ze een parfum creeëren van zo’n uitzonderlijke schoonheid? De verfijning, de balans, de harmonie, de rust. De cocktail aan tegenstellingen. Een duizelingwekkend staaltje vakmanschap.

Ik heb nog niet het genoegen mogen smaken om dit land te bereizen, maar wat zou ik graag de coördinaten ontvangen van de plek die haar tot dit parfum heeft geïnspireerd. Want een ding is zeker, het is een streek waar het goed toeven is.

Patricia de Nicolai maakt deel uit van het illustere parfumeursgeslacht Guerlain en is de enige vrouw in deze familie die besloot parfumeur te worden. Toen ze haar voornemen kenbaar maakte, trok er een siddering door het huis en werd menig wenkbrauw opgetrokken. De vrouw is de muze, de bron van inspiratie, maar niet de maker, betoogden mannen als Jean-Jacques en Jean-Paul Guerlain.

Gelukkig trok Patricia zich weinig aan van deze beperkende opvattingen en ging haar eigen weg. Begiftigd met een scherpe neus, een goed gevuld geurgeheugen en een flinke dosis creativiteit werd ze aangenomen op ISIPCA, de enige onafhankelijke parfumopleiding ter wereld. In 1989 werd ze als eerste vrouwelijke parfumeur gelauwerd met de prestigieuze Prix Sociéité Française des Parfumeurs. In datzelfde jaar richtte ze met haar echtgenoot Parfums de Nicolai op. Naast 35 parfums heeft ze de afgelopen 23 jaar ook huisparfums, lichaamsoliën en vloeibare zeep ontwikkeld. Maharanih Intense is een van de absolute toppers in haar collectie.

MAHARANIH INTENSE van Nicolai
♡ ☆ ♪♪♪ ≀≀♀♂ € ⎢Woody Oriental⎢Verkrijgbaar bij Annindriya
Opent met een explosie van iets dat doet denken aan onrijpe sinaasappel. Fris en groen. Kruidig en licht houtig. De ronde warme basis is ook al in de eerste minuten waarneembaar. Beelden van zongebleekt hout drijven voorbij. Ragfijne vanille maakt het parfum zacht en rond. Iets van rozen en een zweem van patchouli. Droog, niet zoet. Intrigerende compositie waarin tal van tegenpolen worden verenigd. Strak en rond, opwekkend en ontspannend, fris en warm, East meets West. Verfijnd kunstwerkje. Uitermate geschikt voor de zomer. Geen bedwelmend parfum, maar wel adembenemend. Hunkerparfum met een grote H.

Al weken geniet ik van het nummer Mumbai Theme van Ar Rahman; zonder twijfel de perfecte muzikale impressie van Maharanih Intense.

Eindelijk is de zomer aangebroken. We hebben er lang op moeten wachten. Naar welke geuren grijp jij nu de temperaturen oplopen en eindelijk de jas aan de kapstok mag blijven hangen?

(In de zomerperiode zal ik wat onregelmatiger publiceren. Mijn streven is om eenmaal per week te publiceren.)

21 thoughts on “Maharanih Intense, een ode aan India

 1. Hallo Tanja,
  Ik ben een beginnende snuffelaar en lees sinds kort met veel plezier je columns. Het merendeel van de door jou beschreven parfums zijn me totaal onbekend. Er valt dus nog veel, heel veel te ontdekken. Ik heb voor de warme dagen Blanche van Byredo Voor alle andere dagen Dia van Amouage en voor feesten en partijen Tiempe Passate van Antonia’s Flowers. Verder ben ik aan het sparen voor Ubar. Daar heb ik een proefje van en ik blijf er maar aan snuffelen. De opening vind ik wat zwaar maar na een tijdje vind ik hem heerlijk. En dat terwijl het een geurtype is waar ik normaal niet zo veel mee heb. De beschrijving die jij in een wat oudere column gaf heb ik aan niemand durven vertellen;)

  Groetjes
  Annemiek

  • Goedemorgen Annemiek,

   hartelijk welkom op mijn blog en dank voor je persoonlijke reactie!
   Erg leuk ook om te lezen welke geuren jou mogen vergezellen tijdens je dag. Een reeks prachtige parfums trouwens.
   Tsja en Ubar Woman, ik kan me er iets bij voorstellen dat je het ware karakter van dit parfum voor je houdt 🙂

 2. Vanochtend werd ik gewekt door de warmte van de zon, heerlijk dat het eindelijk een beetje zomer is, wat een verschil maakt dat. Gisteren was ik de hele dag op de tuin (= ben ik naar mijn volkstuintje geweest) waar ik dit seizoen nog nauwelijks ben geweest. Af en toe had ik daar een geur in mijn neus die me zo sterk deed denken aan Corps et Ames van Parfumerie Generale. Zo’n mooie geur is dat, verfijnd en elegant, en toch zo comfortabel dat ie ook kan op zo’n avond als gisteren, onderuit gezakt op de bank na een hele dag buiten te zijn geweest. En na meer dan 12 uur dragen en een nacht slapen ruikt mijn huid er nog steeds naar.

 3. Hi Tanja,
  en òf het zomert, eindelijk ! Je verleidt me wel weer met al je mooie woorden. Wat denk je, zou het mijn smaakgeur kunnen zijn?
  Warme groet, D.

  • Ja eindelijk het zomert!
   En wat was ik er aan toe en ook al is het niet mijn favoriete seizoen, mijn shot zomer heb ik wel zeker nodig 🙂
   Ik vrees dat Maharanih je gaat verleiden…

 4. Als het warm en vochtig is, neem ik graag een zachte bloemengeur met jasmijn (Songes) of rozen (Cabaret on Un Zest de Rose). Als de warmte droog is, pak ik uit met mijn geliefde tubéreuses (Fracas, Tubéreuse MPG, First, Boucheron, J’Adore L’Absolu..), zwaardere jasmijn (A la Nuit), zwaardere rozen (Une Rose). Ja, zelfs Poison als ik ervoor in de stemming ben. De Tubéreuse MPG bevalt me vanwege de m.i. mooie balans tussen groen en bedwelmend–jammer dat het uit de handel is genomen. Wel goed voor mijn portemonnaie, het was erg duur! Ik ga straks over op Beyond Love. Deze bloemengeuren passen voor mij bij de zomer, de lucht is ermee bezwangerd. Echt frisse geuren, denk aan Eau de Rochas, Eau de Lancome, Cristalle, Silences, gebruik ik in de winter, als de lucht droog is en het licht helder. Groeten en fijne zomer, Anna.

  • Dag Anna,
   dank je wel voor het delen van je parfumgeheimen!
   Bijzonder om te lezen dat je in je keuze aansluit bij de dominante energie van het seizoen en wat een schitterend weelderige geuren draag je.
   Staat MPG voor Maitre Parfumeur et Gantier? Als je houdt van Tuberoos met een groene toets dan val je misschien ook voor Nuit de Tubereuse van L’Artisan Parfumeur. Dit parfum heeft een heel spannend karakter doordat het weelderige van de tuberoos getemd wordt door een strakke, frisse groene toets.

   jij ook een heel fijne zomertijd gewenst!

  • Hallo Anna,

   Je kan MPG Tubereuse nog bij Strawberrynet vinden. Helemaal met Tanja eens, Nuit de Tubereuse is inderdaad een hele goede en niet verschrikkelijk dure geur. Carnal Flower vind ik nog iets mooier maar dat is weer geen goedkope geur. Tubereuse van Mona di Orio is ook een favoriet van mij, maar deze is iets meer aan de tropische kant dan Nuit de Tubereuse en Carnal Flower.

   Ik vind het heel interessant dat je frisse geuren liever in de winter draagt. Als het weer koud is dan heb ik warme geuren nodig, amber, vanilla, poeder, ezv. Ik draag mijn frisse geuren op de meest hete dagen.

  • Graag gedaan Anna!
   ik ben benieuwd wat je er van vindt. Als je wil, laat maar eens weten.

   Jammer dat ik , als liefhebber van parfums gedomineerd door tuberoos, de Tubereuse van MPG heb gemist…

 5. Hallo Tanja, wat een prachtige beschrijving. Ik heb al bijna een bestelling voor een sample richting je naamgenote Tanja Deurloo gedaan, maar ik zal er nog een paar verzinnnen.
  Filmpje en muziek waren ook geweldig.
  Ik ben net terug van twee weken vakantie in Zeeuws Vlaanderen en heb drie keer een zonsondergang gezien op het strand. dat doet iets met een mens.
  Ik had uiteraard een geur meegenomen en wel “mon numero 9″van l’artisan parfumeur. Gekocht tijdens mijn parfumtrip naar Parijs eind maart. Het is een limited edition en komt uit een landenserie. Nr 9 “is” Frankrijk. Het is een eau de cologne maar met ook iets houtigs er in en daar ben ik dol op. Ik vind hem heerlijk. Uit voorzorg in de koelkast van de caravan gezet en zo fris uit de fles helemaal verrukkelijk.
  Ben nu al benieuwd naar je volgende blog.

  • Heel graag gedaan Mary, fijn om te horen dat je er van genoten hebt, dank je wel.

   Zonsondergang aan zee, ja ik vind dat ook iets prachtigs. De verstilling van dat moment, het geluid van de golfslag en het krijsen van een meeuw. Echt mijmertijd… 🙂

   Oei, wat maak je me nieuwsgierig naar Nr. 9 van L’Artisan Parfumeur, – en dank voor de tip -, het wordt tijd voor een tripje Parijs! Overigens L’Artisan Parfumeur doet wat geuren in de sale waaronder Dzongkha…

 6. Dank je voor de mooie beschrijving en prachtige filmpje en muziek, Tanja! Weet je of Maharanih Intense heel anders is dan Maharanih? Ik heb een proefje van Maharanih maar je maakt me nu heel nieuwsgierig naar de Intense versie.

  • Fijn dat je er van genoten hebt Agnes!
   Jammer, ik heb geen antwoord op je vraag wat het verschil is tussen de Intense en de ‘gewone’ uitgave.
   Mocht je besluiten om een sample bij Annindriya te bestellen, laat me dan weten wat in jouw beleving het verschil is.

 7. Dag Agnes! Ha –weer een tubereuseliefhebber! Wat is het toch ook een geweldige geur. Gelukkig heb ik nog wat MPG, want ik ben zo’n teut die niets op het net durft te kopen. Ik zie voor mijn geestesoog allerlei geslepen volk op mijn geld vissen. Even zo goed bedankt. Gelukkig zijn er veel goede tubereuses op de markt. Carnal Flower ben ik helemaal met je eens, die heb ik vorig jaar aangeschaft. Van Mona di Orio vind ik geen enkel parfum geslaagd, het zal wel aan mij liggen (ik heb soms aanvallen van wansmaak, zo vind ik Mahora best lekker en—ik durf het nauwelijks te zeggen–ik heb een hele fles Poême met plezier opgebruikt). Er is ook een tubereuse van Annick Goutal; die vind ik wat tam. En die van Caron schijnt ook wel aardig te zijn. Beyond Love is ook geweldig. De tip van Tanja ga ik zeker uitproberen, die ken ik nog niet. Op naar Skins, waar ik uit puur lijfsbehoud niet echt vaak naar binnen ga.

  • Hee Anna,

   L’Artisan wordt nauwelijks meer verkocht bij Skins. Waar de collectie nog wel breed vertegenwoordigd is, is bij Babassu op de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam. En ook daar liggen tal van verleidingen op de loer… 🙂

 8. Beste Tanja en ook Anna Minis,
  Ik kan me er wel in vinden om de zware luchtjes te dragen in de zomer, de natuur ruikt er dan toch ook naar. En onder de helder blauwe vrieslucht doen pittige frisse geuren het prima. Zo hield ik ooit erg van Vent Vert van Balmain in de winter. Maar dan wel de originele versie. (Jammer toch dat ze vaak niet met hun neus van de oorspronkelijke geuren af kunnen blijven, meestal wordt een aangepaste versie er wat mij betreft niet beter op.) Ook in de zomer vind ik Estee Lauders Knowing heerlijk, aards, gronderig. Sowieso dol op Chypregeuren. Pas Fleurissimo van Creed geroken. Doet me erg aan Nina van Nina Ricci denken, maar dan ook alweer aan die van 25 jaar geleden. De geuren van Annique Goutal, vallen bij mij jammer genoeg niet echt goed. l’eau du Ciel en Camille..ze vervormen op mijn (roodharige) huid. Verder ben ik ook altijd op zoek en geen enkele geur kwam ooit in aanmerking om tegen te zeggen: Jij bent mijn enige ware, voor altijd. Misschien gelukkig maar.

  • Dag Yvonne,

   welkom op mijn blog en hartelijk dank voor je uitgebreide reactie.
   Toevallig draag ik vandaag een vintage Vent Vert (de parfum)! Ik ben DOL op deze magnifieke geur. Fris, groen en prachtig bloemig. Uniek. En ja ik ben het helemaal met je eens dat er na ettelijke herformuleringen weinig van over is.

   Het herformuleren van parfums kan overigens verschillende achtergronden hebben:
   – regelgeving: een ingrediënt mag niet meer gebruikt worden of mag nauwelijks meer gebruikt worden in verband met mogelijke allergische reacties
   – kosten: de prijs van een ingrediënt is enorm opgelopen en daarom is het commercieel niet meer verantwoord om hem te verwerken
   – milieu: een ingrediënt mag niet meer gewonnen of geoogst worden omdat de plant dreigt uitgeroeid te worden
   – ethische: om bijvoorbeeld een diersoort te beschermen
   – marketing technische: het parfum wordt gemoderniseerd en aangepast aan de smaakvoorkeuren van een jonger publiek.

   Elke keer treur ik weer als een bijzondere geur een herformulering ondergaat. In 99 van de 100 gevallen vind ik namelijk de oorspronkelijke geur mooier dan de nieuwere uitgave.

   Ook bij mij doen de geuren van Annick Goutal het niet goed op mijn huid, worden meestal erg scherp of juist zoet, terwijl dat kenmerk niet op de blotter naar voren komt.

   Maar gelukkig is er zoveel ander moois op de markt 🙂

 9. Hallo Tanja en Yvonne Wilms! Leuk, iemand die er net zo over denkt als ik– de zware florals passen prachtig in de zomer. In de winter is het net alsof je in een broeikas rondloopt, er wringt dan iets. Knowing, prachtig parfum, maar draag je dat ook in de zomer, Yvonne? Voor mij zijn de chypre-achtigen dan iets te machtig, die gaan naar herfst en winter..zoals Aromatics Elixir (met mate gebruikt een godenbrouwsel, een drup teveel en je krijgt er hoofdpijn van), Knowing, Fendi, Magie (Lancôme), Mitsouko, mijn geliefde Femme (zelfs nu na al die herformuleringen nog). Ach ja, parfum….! Ik ben wel blij dat de echte civet niet meer veel wordt toegepast, al is het de dood van bijv. Jicky. Al vrees ik wel dat sommigen het nog wel gebruiken (Amouage? Aftelier, Grossmith..). Castoreum is een bijproduct van bont, ook niet fijn, maar als er nu toch zoveel bont op de markt blijft, mogen de parfumeurs dan niet de ‘bevergeil’ hebben, zodat Vol de Nuit mooi kan blijven. Maar het beste zou zijn als bont van het toneel verdween. Op dit moment, in dit weer, draag ik Shalimar mmet een spritz Paris Printemps. Hartelijke groeten aan mijn medegrenouilles, Anna.

 10. Sorry, Yvonne, wat slordig geweest: jij draagt dus Knowing in de zomer. Het is natuurlijk ook een fantastisch parfum. Nog even over echte civet, castoreum, enz: Amouage laat op de website weten dat alle ”dierlijke” ingrediënten synthetisch zijn. Er kleeft dus geen dierenleed meer aan Amouage Gold. Sommigen zijn van mening dat de armoede van de civetboeren belangrijker is dan het welzijn van de dieren (Bois de Jasmin; zij wil de discussie over dierenrechten niet aangaan. Het is háár blog, dus ik heb er niet op gereageerd). Eerlijk gezegd: ik heb geen compassie met die civethouders; het is overigens een overbodige discussie als men inderdaad is overgegaan op synthetische ingrediënten. Van Aftelier e.a. firma’s die het echte spul gebruiken zal ik zeker nooit een parfum kopen. Groeten, Anna

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.