Maria Candida Gentile, deel 1: Hanbury

Maria Candida Gentile. Het zou de naam van een Italiaanse heilige kunnen zijn met ontelbare onverklaarbare genezingen op haar naam. Of van een operazangeres die avond aan avond in de Scala van Milaan bedolven wordt onder staande ovaties en rode rozen.

Maar het is de naam van de eerste vrouwelijke Maitre Parfumeur van Italiaanse komaf in dertig jaar. En maker van een reeks parfums met een uniek karakter. Zelf zegt ze over haar parfums ‘Only what comes from the heart can touch the heart’. Dat ze creëert vanuit het hart moge duidelijk zijn. Haar parfums zijn intens en eigenzinnig.

Via Facebook kwam deze week tussen ons een buitengewoon plezierig contact tot stand. Haar spontaniteit en openheid verraste me en leidde tot een bijzondere uitwisseling over haar parfums, inspiratiebronnen en werkwijze.

Volgende week vrijdag wordt de neerslag van deze uitwisseling gepubliceerd. Vandaag een voorproefje met de bespreking van Hanbury, naar eigen zeggen haar meest vrouwelijke parfum.

Hanbury is een ode aan de bijzondere tuinen van Villa Hanbury in Ventimiglia, Noord-Italië. Deze sprookjesachtige tuinen liggen aan de Middellandse zee en zijn in de lente een olfactorisch walhalla door de geur van de duizenden bloeiende bloemen. Maria werd geraakt door de sfeer en historie van de tuinen, haar beschermengel Lady Hanbury èn het bijzondere bouquet van de Calycanthus, een klein wit bloemetje met een zeer krachtig aroma dat in februari aan een grillige boom bloeit. Het is dan ook de Calycanthus die Hanbury haar unieke geurprofiel geeft en waar de uitwisseling met Maria mee startte.

★★★★☆ HANBURY van Maria Candida Gentile (2008)
♪♪ ∫∫∫ ♀ €€ ⎢ floral ⎢Verkrijgbaar o.a bij Dany Diop, Lianne Tio en ParfuMaria
Weelderige bloemensymphonie, complex en full brass. Frisse opening van citrusfruit. Maria zegt hierover ‘Top note with bergamotte and winter lemon’. Op mijn vraag wat de karakteristieken zijn van winter lemon antwoordt Maria: ‘For my nose the difference between a sicilian citrus and a winter lemon is the nuances. For me winter lemon is souvenir of winter in Italy, the deep and the shadow of the winter, the scent of my house and scent of lemon tree.’ Puntig en strak accent wat me doet me denken aan petitgrain. Zeer fijne poederigheid. De typische karakters van rubber en kauwgum behorend bij de tuberoos. Klein dierlijk stinkertje. De zachte zoetheid van honing op de achtergrond. Het intense bloemenbouquet is echter niet bedwelmend of overweldigend. Het parfum heeft een opwekkend karakter. Alsof een zacht zeebriesje door de tuinen waait en het water van de klaterende fonteinen tegen je gezicht spat. Liefhebbersparfum.

 

2 thoughts on “Maria Candida Gentile, deel 1: Hanbury

  1. Ha Tanja, dat klinkt weer super spannend….intens en eigenzinnig. Geweldig; een mooi levensmotto!

    Kijk enorm uit naar de workshop, iig tot dinsdag xd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.