Secretions Horrorfic

Eerst is er de geur van bloemen, dan volgt een ongecontroleerde kokhalsbeweging. Diep vanuit mijn binnenste wordt de inhoud van mijn maag mijn slokdarm ingestuwd. Gelukkig was mijn lunch licht en uren geleden.

In colonne marcheert een peloton rillingen tussen mijn schouderbladen omhoog. Mijn nekharen doen een zwakke poging tot afweer. Neus deinst terug en onwillekeurig trek ik mijn schouders op om me te beschermen tegen iets kwaadaardigs.

Het helpt niet. Nog niet een beetje. Nieuwe colonnes rukken op. In de winkelruit zie ik het gezicht van een vrouw met onnatuurlijk grote ogen in een wasbleek gelaat.

Ben ik dat?

Dan ontsnapt er een kreet aan mijn lippen. ‘Noooooooo!’. De jongen naast me kijkt me meelevend aan. ‘That’s why, you know.’ Hij draait zich om en loopt de parfumerie weer in.

Het duurt slechts luttele seconden, maar de ervaring nestelt zich voor altijd in mijn brein. Opgeborgen achter slot en grendel. Tot afgelopen maandag. Ik heb een afspraak met Irina, parfumeur in opleiding, die een koekblik vol parfumgrondstoffen heeft meegenomen.

De snuffelsessie begint gemoedelijk. Ze laat me Tobacarol (tabak/houtig/nootmuskaat/amber), alpha-terpineol (sering/houtig/citrus/terpentijn) en hydroxycitronellal (lelietjes van dalen en wat meloenigs) ruiken. Daarna volgt een groene thee extract van chemieconcern Robertet en eentje van chemiereus Givaudan. Lekker.

Dan houdt ze me een donker flesje onder de neus. ‘Niet te diep inhaleren’, waarschuwt ze me nog. ‘Marine pyridine’ vermeldt het etiket.

En daar sta ik weer. Op die koude namiddag in hartje Londen, januari 2012. Buiten op straat voor Les Senteurs, een parfumerie met een prachtig assortiment kwaliteitsparfums. Met onder mijn neus een van de meest besproken cultparfums van het afgelopen decennium. De verkoper weigerde hem me in de winkel te laten ruiken.

Opnieuw die rillingen. Opnieuw die walging en angst. De aandrang om weg te rennen, te gillen. Om eindeloos te douchen. Te scrubben. Boenen. Om het onzichtbare vuil dat over me heen is gestort van me af te spoelen. NU.

Secretions Magnifique van Etat Libre d’Orange, een waar horrorparfum. Echt eentje om graaf Dracula mee te plezieren. Nog groter zijn extase als hij zijn tanden in je zet.

SECRETIONS MAGNIFIQUE (2006) door Antoine Lie voor Etat Libre d’Orange
?????? ⎢Verkrijgbaar bij Parfumaria
Goed. Ik heb het echt geprobeerd. Over dit bizarre parfum een geurnotitie schrijven. Maar het lukt me gewoon niet. Ik kom niet verder dan die eerste hint van bloemen, en dan komt de black out. Mijn lichaam neemt de regie over, vertelt me dat er iets vreselijks gaande is. Neus is in shock. Aroma’s van bloed, zweet, speeksel of sperma, de secretions magnifique, ruikt ze niet. Wel flitsen beelden langs van de opengewerkte lichamen van Francis Bacon. Secretions Magnifique is welhaast de perfecte olfactorische vertaling van zijn werk uit de late jaren zestig. Zal Antoine Lie hier zijn inspiratie hebben gevonden?

Over een tijdje nog maar eens proberen…

Wat Etat Libre d’Orange er zelf over zegt?

Like blood, sweat, sperm and saliva, this disturbing perfume is an ode to the pinnacle of sexual pleasure, that extraordinary moment when desire triumphs over reason. On the razor’s subversive edge, it’s love or hate at first sight…

Composition: Iodized accord (fucus, azurone), adrenalin accord, blood accord, milk accord, orris, coconut, sandalwood, opoponax…’

Het nieuwe openingsfilmpje op hun website geeft een goed beeld van wat voor vlees je in de kuip hebt. ‘Not just a fragrance – a state of mind‘, grensverleggende parfummarketing.

16 thoughts on “Secretions Horrorfic

 1. Darn it, ik heb deze dus nog steeds niet geroken! Niet dat ik er nu zo heel erg om sta te springen, zeker niet nu ik jouw verhaal weer lees, maar net als die musc pod destijds hoort het erbij vind ik…Heb trouwens net even die Marine pyridine opgezocht….“: Pyridine is a colorless liquid with an unpleasant smell. It can be made from crude coal tar or from other chemicals. Pyridine is used to dissolve other substances. It is also used to make many different products such as medicines, vitamins, food flavorings, paints, dyes, rubber products, adhesives, insecticides, and herbicides. Pyridine can also be formed from the breakdown of many natural materials in the environment”. En dan “Pyridine is used as a raw material for various drugs, vitamins, and fungicides and as a solvent. Because it has a nauseating odour and a burning taste, it is added to ethanol and antifreezes to make them undrinkable”. Of dit dan:
  “Recommendation for marine pyridine flavor usage levels up to : not for flavor use”. Goh, ya think?! De uitsmijter vind ik echt deze: “ Supplier Listings for marine pyridine: IFF > MARITIMA. Odor: Powerful, clean, wet, fresh air tone reminiscent of ocean breezes. Excellent performer in many media”. Fresh air? You could’ve fooled me…

 2. Een krachtig stuk proza! Waarschijnlijk zijn ze er bij L’Etat Libre niet blij mee, of juist wel, want het maakt je toch nieuwsgierig. Sommige parfums moet je kennelijk alleen maar beleven, ik kan me niet voorstellen dat iemand dat wil dragen. Volgens mij ook Graaf Dracula niet, die had teveel ouderwetse , elegante stijl (Béla Lugosi, Vincent Price…). Die zie ik meer met Vitriol d’Oeuillet.. Maar goed, wij grenouilles zijn wel een & ander gewend. Toch maar eens proberen (niet op een volle maag dus).
  Fijn weekeinde!

  • De jongen van Les Senteurs vertelde me trouwens dat er mannen zijn die het vaak en veel dragen….en dat er ook mensen zijn die niet gekweld worden door de fysieke en emotionele reacties waar ik aan ten prooi val.

   Ben benieuwd naar jouw ervaring, je bent gewaarschuwd Anna 😉 !

 3. p.s. Dit soort creaties zijn wel de consequentie als je parfum als ”de 8e kunst” beschouwt: in de kunst heeft ook het gruwelijke zijn plaats.

  • Inderdaad Anna, parfum als artistiek produkt en daarom waardeer ik dit parfumhuis ook zo. Ze onderzoeken, verleggen grenzen. En ja, soms lijkt het erop alsof het het verleggen van grenzen is om het verleggen van grenzen. Ik neem het voor lief, omdat ze me zo nu en dan iets nieuws laten ervaren. Me uit mijn comfortzone halen.

   Maar dragen? Nee.

 4. Ja, niet echt een aansporing om een proefje te organiseren maar misschien toch ook weer wel???. Ik had bijna dezelfde ervaring met M/Mink van Byredo.
  Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die die geur om zich heen kunnen verdragen. Zoveel mensen, zoveel neuzen??

 5. Wat kun jij prachtig schrijven, Tanja! Ik zou bijna zeggen: met plezier gedaan, maar dan zou ik een Dracula-esque mwahahaha aan moeten toevoegen 😉
  De chemie van geur geeft zoveel meer bloot, want bijna alle geurstoffen die een stikstof deeltje bevatten kunnen zeer onprettig ruiken (pyridines, pyrazines en nitriles). Helaas zijn er ook nog eens mensen die hyprenosmisch voor zijn (extra gevoelige neus voor hebben), maar ook velen die daar anosmisch voor zijn (het helemaal of heel zwak) kunnen ruiken. The (un)lucky few!

  Een fijn weekend gewenst, geniet van de heerlijke petrichor (geur van regen op droge grond, wat vind ik dat heerlijk)!

  • The pleasure is mine, hahahaha!

   Dank voor de aanvullende informatie, wat is dat toch interessant die scheikundige kant van het verhaal. Alhoewel ik soms ook twijfel of ik dit allemaal wil weten, bang om de magie te verliezen.

   Jij ook fijn weekend Irina, ik kijk uit naar onze volgende snuffelsessie. En ja, ik ga zeker van de petrichor genieten 😉

 6. Tanja , ik had dezelfde ervaring als jij . Dit heb ik nog nooit ervaren dat ik spontaan kokhals neigingen van een geur krijg terwijl ik de smerigste decubitus wonden etc. heb geroken .
  Ik had maar een reactie en dat was de geur er afgeboend moest worden , verbannen uit mijn huis .
  Later ging ik reviews lezen die zeer vermakelijk waren .

  Eigenlijk zou ik deze geur in de spuitfles moeten doen inplaats van pepperspray en aan mijn dochters kado geven , maar stel je voor dat ze hem lekker vinden en gaan gebruiken …..
  Ik noem deze geur zelf Secretions Horrible !

  • Ik zou het risico niet nemen Carina, toch maar die pepperspray voor je dochters!

   Secretion Horrible: 🙂 🙂 🙂

 7. Kokhals neigingen had ik tot nu toe alleen van Sweet Milk (Jo Malone denk ik?) en een van de “Zee” geuren van Micallef gekregen (Red Sea of Yellow Sea, weet ik niet meer zeker). Maar Secretions M. komt wel in de buurt. Ik kon helemaal geen bloemen ruiken alleen de geur van melk en metaal (bloed?). Een interessante en ontroerende oefening in geur compositie. Parfum om the dragen? Nee.

  • Oh Agnes, ik griezel al van de naam van het parfum: Sweet Milk, brrrr. Ik heb altijd al een afkeer van melk gehad, en warme melk dat is het ergste. Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder er alles aan deed om mij aan het melkdrinken te krijgen. Ik zat als peuter eens een keer in zo’n plastic badje, buiten in het zonnetje en kreeg toen van haar een beker melk. Toen mijn moeder weer naar binnen liep, kieperde ik de beker om in het badje en kleurde het water melkwit….ai….betrapt 🙂 !

   Zo krijg ik ook nog steeds de creeps van Jeux de Peau van Lutens, ook daarin ruik ik zo’n weeige melktoon, gatsie.
   ’t Is wat je zegt: interessante geuroefeningen.

   Fijn weekend!

 8. Hallo Tanja,
  Wat ontzettend grappig om nu jouw review over deze geur te lezen. Ik had mezelf voor moederdag namelijk de sample set van ETO cadeau gedaan (! zoon is nog te jong om dit voor mama te bedenken) en had exact dezelfde ervaring met deze geur. SM (vandaar de naam waarschijnlijk) voor de neus! 1x geroken (en ik geef toe; een 2e keer om zeker te weten dat ik ‘m echt zo vies vind) en met overtuiging afgestreept van de lijst. Net als Jasmin et Cigarette overigens; alsof ik met m’n polsen door een volle asbak had gewreven! Tot nu toe is Malaise of the 1970s mijn favoriet, maar dan voor mijn vriend (Vaderdag dus !)

  • Dag Belinda,

   welkom op mijn blog; wat heb je jezelf een uitdagend cadeau gegeven…
   Veel plezier met je snuffelavontuur, ben benieuwd of het nog meerdere favorieten oplevert!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.