Een kerstverhaal in geur: Lira voor het lichaam en Myrrhiad voor de geest.

Wat zijn nu eigenlijk feestparfums? Die vraag stelde ik mijzelf de afgelopen week ter voorbereiding op dit artikel. En het antwoord leek ontstellend eenvoudig: een parfum dat aansluit bij de sfeer van de feestdagen.

Nu weet ik niet hoe jouw feestdagen verlopen maar die van mij lijken vaak op een rit over een olfactorische achtbaan. Onmogelijk dus om met maar één parfum de feestdagen door te komen.

Je hebt er een nodig voor bij de kerstdis. En eentje voor bij de champagne, de oliebollen en het vuurwerk. En natuurlijk eentje voor op het kleed bij de open haard of tussen de lakens. En een ter overpeinzing, die kalmerende bezigheid uitermate geschikt voor de laatste dagen van het jaar. En niet te vergeten een voor op die landerige momenten, waar je ongewassen urenlang op de bank hangt, doelloos bladerend in de kerstbijlage van de krant.

Vandaag twee parfums die een kerstverhaal in geur vertellen. De een is voedsel voor het lichaam, de ander voedsel voor de geest. Twee uitersten van het kerstspectrum, en misschien wel van het leven in het algemeen.


HET LICHAAM LIRA (2011) van XerJoff Vintage Casamorati Collection (woody oriental)
Een geur die me onmiddellijk doet watertanden. Beelden van warm spijsbrood met poedersuiker, geconfijt citrusfruit en zachte roomboter komen voorbij. Een echte gourmand zonder een spoor van kleverige klefheid of lobbige zoetheid. Opent zeer verrassend met sinaasappel en lavendel om vervolgens de gedaante aan te nemen van de lekkerste kerststol die ik ooit heb gegeten. Ongelooflijk hoe fijntjes deze geur is, iets wat voor een gourmand misschien wel een contradictio in terminis lijkt. Wil je deze Kerst op de calorieën letten, dan hoef je met Lira het spijsbrood toch niet aan je neus voorbij te laten gaan. Ronduit zalig.

Verkrijgbaar bij Aafke’s.

DE GEEST MYRRHIAD (2011) van Huitième Art (woody oriental)
Een parfum dat naadloos aansluit bij het contemplatieve karakter van de eindejaarstijd. Troostend met zijn zachte zoetheid van vanille en zoethout. Omhullend als een fluwelen, comfortabele cape; een veilige schuilplaats om op adem te komen. Maar de geur is niet alleen warm en koesterend. Ze is ook opwekkend door de mirre, een lichtgele tot amberkleurige hars met een medicinaal, liftend en warm-kruidig karakter. Mirre maakt de geest helder en scherp en ruimt hersenspinsels en ander geestelijk ongemak op. Niet voor niets bracht een van de drie wijzen mirre mee als kado voor het kindeke Jezus.  Het parfum heeft ook een subtiel rokerige toets die mij regelrecht in de nachtmis doet belanden en herinneringen naar boven brengt aan wierook, koud leisteen, de naar karton ruikende hostie en de lederen omslag van de bijbel in de kerkbank.

Behoefte om je gedachten te ordenen en de balans over het afgelopen jaar op te maken? Kruip in een hoek van de bank, trek je benen onder je, zet de Mis in C van Mozart op en benevel je met Myrrhiad. Succes verzekerd.

Verkrijgbaar bij onder andere Annindriya.

Draag jij een speciaal parfum tijdens de kerstdagen? En welke eisen stel jij aan een dergelijk parfum? Word je erdoor in een bepaalde stemming gebracht? Laat het mij en de lezers van deze blog weten door te reageren op dit artikel.

Volgende week: feestparfums die bubbelen, bruisen en knallen.

6 thoughts on “Een kerstverhaal in geur: Lira voor het lichaam en Myrrhiad voor de geest.

 1. Leuk geschreven artikel om in de sfeer te komen voor de feestdagen! De twee die je beschrijft ken ik (nog) niet, maar ik ben het met je eens dat deze tijd van het jaar zich heel goed leent voor een uitgesproken parfum :-). Wat mij betreft hoort bij Kerst natuurlijk de geur van de dennenboom (en dan vooral in huis), dus naast de echte boom ook het huisparfum Noël van Annick Goutal. Lekker harsachtig en licht gezoet…

  Dan op de kerstdagen zelf: iets warms, comfortabels en vols. Bijv. een mooie ambergeur, wierookgeur of iets van Serge Lutens (Chergui, Fille en Aiguilles, etc…). Weet nog niet precies welke het dit jaar wordt maar zeker iets in die sfeer. Het liefst wel met een sprankeling van bijvoorbeeld kruiden erin, passend bij de gezelligheid van Kerst. Alleen nog een goed diner en een hoop kaarsen zijn dan nodig om het af te maken!

  • Hartelijk dank voor je leuke bijdrage. Het huisparfum van Annick Goutal klinkt heerlijk!

   Chergui is een van mijn lievelingsgeuren; elke dag kan ik er van genieten omdat mijn echtgenoot deze gebruikt. Chergui ligt heel erg in lijn met wat je beschrijft, warm en vol en die sprankeling. De geur ‘ademt’ en dat vind ik er heel erg mooi aan. Fille en Aiguilles staat op mijn lijst om nog te ontdekken, ben er erg nieuwsgierig naar. Vorige week Tubereuse Criminelle van Serge Lutens binnengekregen, en een eerste snuif liet me in totale verwarring achter…dus daar ga ik de komende tijd eens heel rustig voor zitten 🙂

   Jouw verhaal over de kerst klinkt betoverend, vooral ‘een hoop kaarsen’ spreekt tot mijn verbeelding. Wens je dan ook een heel fijne eindejaarstijd!

   • Chergui is inderdaad fantastisch en een geur die me niet snel zal vervelen! Leuk dat je echtgenoot het ook draagt. Fille en Aiguilles zul je waarschijnlijk ook waarderen omdat het in mijn ogen in lijn ligt met Chergui, maar dan met een sterk ‘kerstaspect’; naast de kruiden ruik je hier dennennaalden, wierook en hars. Een heel warme en unieke geur. Tubereuse Criminelle heb ik alleen lang geleden als waxproefje geprobeerd, kan me vaag herinneren dat die inderdaad uitgesproken is. Des te leuker dat je er even de tijd voor nodig hebt om hem helemaal te ‘snappen’ 🙂 Hoop wel voor je dat je eerste reactie positief was, zo niet dan is er gelukkig nog altijd de verkoop.

    Ook voor jou natuurlijk heel fijne feestdagen, geniet ervan!

    • Het begint nu echt te kriebelen door jouw verhaal over Fille en Aiguilles. Misschien dat het me morgen op de koopzondag lukt om hem in Maastricht te ruiken!

     Vandaag tweede toenadering tot Tubereuse Criminelle. Om maar meteen eens met de voor gestelde typologie van Ellena te experimenteren: een verhalend parfum. Een heel donker sprookje, absoluut ongeschikt voor de kerst. Verheug me er nu al op om er een artikel aan te wijden :-).

 2. Ik heb recent Myrrhiad getest – wat een fijne geur! Als ik het niet wist dat het van Huitieme Art was ik had durfen te wedden dat het een Lutens geur was, het heeft veel van het karakter van Lutens geuren (dank aan Chergui, Five O’Clock, enz.).

  Ik was niet onder de indruk van de vorige Huitieme Art geuren, maar Myrrhiad is gelukkig uitstekend.

  • Ja, dat herken ik wel Agnes, dat Myrrhiad ook uit de Lutens-stal had kunnen komen. Een volle, warmkruidige geur met een verrassende ’twist’. Is een beetje het handelsmerk van Lutens… Myrrhiad is zondermeer ook mijn favoriet uit de Huitieme Art reeks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.