Een overzeese parfumschat

Hij heet Harry en hij woont in Singapore. Hij is heel precies en zorgzaam. Zijn pakketjes wikkelt hij eerst in lichtbruin effen papier om ze vervolgens met koffiebruine tape dicht te plakken. Daarna trekt hij er een band ‘FRAGILE, handle with care’ in rode letters overheen.

Harry lijkt me een man van weinig woorden. Heeft hij ook niet nodig want hij voelt feilloos de behoefte van zijn Nederlandse klant aan. Noteert ongevraagd op de verzenddocumenten ‘sample bottle’ en geeft een schatting van de waarde naar vooroorlogse maatstaven. Nee hij jokt niet, dit moeten de flessen decennia geleden zo ongeveer gekost hebben.

De kans om iets uit Singapore te besnuffelen dat de halve wereld over heeft gereisd, laat ik me niet ontglippen. De oogst is mager, helaas. De buitenkant ruikt stoffig en ook een beetje naar vochtig papier. Er is geen verschil in geur tussen de voorkant, de achterkant en de zijkanten. Goed, weinig vertier hier. In de doos des te meer, open ermee.

Voorzichtig snijd ik met een aardappelschilmesje door onwillige lagen papier en tape heen en trek de doos open. Wat ik aantref vertedert me. Twee pakjes liggen in een wieg van noppenfolie, beschermd tegen allerhande onheil dat hen op hun lange reis kan overkomen. Zoals hobbelige transportbanden en nare luchtzakken. Of al te jolige postmedewerkers en roekeloze chauffeurs.

Als ik de kunststoffen dekentjes opzij duw, blijkt Harry een vrolijke inborst te hebben. Liefdevol heeft hij zijn koopwaar in wit papier met fleurige rode aardbeitjes verpakt, de schat. Uiteraard gebruikt hij melkwit plakband, je weet wel, dat geen lijmresten achterlaat en makkelijk loslaat.

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, heeft de onvergetelijke ook nog twee kadootjes aan de zending toegevoegd. Een roze tasverstuiver met strass sterretjes en een zwarte verstuiver met de blinkende steentjes in een patroon van twee in elkaar verstrengelde harten. Beiden zijn gevat in een kleurig en luidruchtig cellofaan zakje waarop in het Maleis, Mandarijn en Engels een instructie staat gedrukt.

‘Deze klant heeft twee parfums gekocht en krijgt dus twee verstuivers’, moet hij gedacht hebben. Twee heerlijke prulletjes, die nooit in mijn tas terecht zouden komen als ik ze niet gekregen zou hebben van ene Harry uit Singapore. ‘Thanks, Harry!

Harry is uitbater van een florerende eBay-winkel en tot voor kort de eigenaar van twee flessen parfum van Guerlain. Een antieke fles Shalimar en een testerfles Jardins de Bagatelle uit de tachtiger jaren. Nu mag ik me over hen ontfermen. Met liefde Harry, ze zijn bij mij in goede handen.

 

Ik verheug me altijd enorm op een parfumpakketje. Ook al omdat er zoveel over de verkoper aan af te lezen is. Zo kreeg ik enkele jaren geleden een Republikeinse zending uit de Midwest in de Verenigde Staten. Naast de ‘We love our troops’-sticker was het pakket versierd met honden- en kattenstickers, stickers met bloemen en reliefstickers met hartjes. Ook de (internet-)winkels in Nederland hebben elk zo hun eigen stijl. De ene doet er heel genereus proefjes bij, de ander is gierig. Wat is jouw leukste ervaring? Vertel!

 

 

16 thoughts on “Een overzeese parfumschat

 1. Ah, wat grappig, Tanja, ik heb ong. twee weken geleden ook een pakje van dezelfde Harry ontvangen (ik heb Un Parfum d’Ailleurs et Fleurs van de The Different Company voor een zeer redelijke prijs gewonnen). Ook in hetzelfde papier met aardbeien erop. 🙂

  Ik vind het ook ontzettend leuk om pakjes te ontvangen. Als ik een week lang geen ontvang dan krijg ik ontwenningsverschijnselen…

  • Hee Agnes, wat leuk om iets van je te horen!

   Waarschijnlijk gaat het om dezelfde eBayer, Harry is trouwens een pseudoniem, maar gezien het aardbeienpapier waarin ook jouw fles was verpakt zou het best eens om dezelfde persoon kunnen gaan. Of misschien was dit kadopapier in de aanbieding in Singapore… 😉

 2. Oh niets fijners dan parfumpakketjes!Kreeg er gisteren nog 1 uit Italie,met onder mijn adres Pies-Bies,hier bedoelde hij dus Pays Bas mee haha.

  Wat kopen via internet betreft gaat mijn voorkeur met stip naar Place Vendome in Wevelgem(Belgie).Wauw,wat maken de heren daar een feest van je pakketje zeg,nergens ooit zoveel kadootjes erbij gekregen als daar!

  • Dag Eveline, welkom op mijn blog!

   Pakketjes uit Italië, pakketjes uit België…bespeur ik daar ook een echte perfumista 😉 ?
   Over Place Vendome in Wevelgem hoor ik alleen maar goede geluiden. Tip voor de lezers: hier zijn de parfums van de Les Exclusifs-serie van Chanel te koop…..dus: nog meer verleidingen!

 3. heb een keer via een NL vriendin in Egypte wat parfumolie besteld. Je hebt nog nooit zo’ n kitch pyramides en zoveel kamelen bij elkaar gezien op een doosje!!
  De geuren waren overigens heerlijk maar het is zo’ n risico om daar iets te bestellen. Jammer.

  • Wat zou ik graag even mijn neus in die arabische geurschatten steken….

   Jammer dat je niet zo’n goede ervaringen hebt met het kopen van parfums in het Midden-Oosten. In mijn zoektocht naar parfums kom ik met enige regelmaat uit bij eBayers uit Israel en de Verenigde Emiraten. Wat mij opvalt is dat zij juist erg klantgericht zijn, bijvoorbeeld door geen verzendkosten in rekening te brengen en de goederen erg goed te verpakken.

 4. Hallo Tanja,
  Op welke site van E bay kijk je naar parfumschatten? ik ben helemaal niet bekend met E bay maar als je googelt, duizelt het me al welke site ik zou moeten aanklikken.

  • Hee Mary,

   ik zit meestal op de uk site, het prettigst in verband met EU-reguleringen (vrij verkeer van goederen, dus geen gedoe met douane enzo).
   Als je biedt op parfum van buiten de EU dan moet je boven een bepaald bedrag (ik meen 20 euro) invoerrechten betalen en BTW; denk je eerst ‘ha, daar ben ik voor een mooi bedrag aangekomen, komt er nog 21% BTW bij en rond de 13 euro invoerrechten….

   Veel plezier en een goede vangst op eBay…pas op, het werkt nogal verslavend 😉

   • Maar een heel klein beetje verslavend hoor… Hee, en we roken niet, dus ach!
    Bij de weg Tanja: hoe dramatisch waren eigenlijk uiteindelijk de invoerrechten etc van je buit van Singapore Harry? Ik ben als een gehypnotiseerd mak schaap naar zijn site gegaan en heb de laatste Jardin de B. gescoord, denkende hoe cool het was dat ie geen verzendkosten rekende, maar waarschijnlijk ga ik als nog “pay through the nose” omdat het vanuit het Verre Oosten komt… risico van het vak zullen we maar zeggen!

    • LOL!!!! Sorry dat ik je verleid heb tot een aankoop bij Harry, en nu maar wachten of de aardbeitjes er bij jou ook omheen zitten… let us know….

     Geen extra kosten ditmaal, immers ‘sample bottles’ en een lage waarde…. 😉

 5. Ik koop nooit iets op Internet, ik durf het stomweg niet. Daar komt nog bij dat ik de ptt niet echt zie zitten: de buren en ik sjouwen wat af met elkaars pakketten!
  Hoe dan ook, het was weer een mooi verhaal.
  Jammer dat ik die Sublime heb gemist in de Bijenkorf. Ik vond er wel deze winter 30 ml puur parfum voor de helft van de prijs, L’Heure Bleue en Nahéma.. toch nog veel geld, maar dat laat een rechtgeaarde grenouille niet lopen als het even kan..

  • Ja da’s waar, het leidt tot een versteving van de burenrelaties…maar goed ’t is weer eens wat anders dan het spreekwoordelijke kopje suiker 😉 en het prikkelt de fantasie…

   In al die tijd heb ik maar twee keer iets vervelends meegemaakt. De eerste keer (echt de allereerste transactie!), bleek achteraf een ontgroeningsritueel, verzuimde een verkoper uit de Verenigde Staten mijn Tommy Hilfigger Freedom goed te verpakken, terwijl ik haar dat uitdrukkelijk op het hart gedrukt had. Toch verstuurde ze het in een envelop, nou vraag ik je, terwijl ze 35 dollar verzendkosten vroeg en de hoofdprijs voor de Hilfigger. De fles was gelukkig heel, maar de kunststoffen verpakking kapot. Toen ik haar een matige waardering op Ebay gaf, schold ze me uit…. Alle vooroordelen en angsten werden door deze transactie bevestigd. Maar de honger naar parfum was groter dan mijn angst, dus na een weekje recupereren zat ik toch weer op Ebay…

   De tweede keer zat er een ander parfum in een 10ml vintage flesje Calèche. Na een uitgebreide emailuitwisseling met als sluitstuk mijn opmerking dat ik geen reden zag om aan mijn neus te twijfelen, ging de verkoper overstag en heeft het bedrag teruggestort.

 6. Jaren geleden, toen ik nog geen ervaring had in het online kopen van parfum, kreeg ik voor onder de kerstboom een doos miniaturen van Amouage.
  Ik nam het pakketje zelf in ontvangst en durfde het niet te openen tot kerst omdat ik bang was dat het dan geen verrassing meer was. Dus uiteindelijk lag daar een bruin kartonnen doos. Toen ik die op het ´moment supreme´ opende ontdekte ik een pakje, prachtig in goudpapier met cashmirpatronen verpakt met een zwart fluwelen lint eromheen. Dat vond ik toen zo mooi, dat ik nog even gewacht heb met uitpakken om de spanning op te voelen. De witte doos met bloemenprint en gouden letters bevatte 6 miniaturen, Lyric, Jubilation 25, Reflection, Gold, Dia en Ubar. Daarin een briefje met de persoonlijke inpakgroetjes van Shafira. En erbij een testerflesje Gold en Opus II, Pure Luxe!
  Toen ik de foto van jouw Jardin de Bagatelle zag ben ik het miniatuurflesje gaan zoeken van 20 jaar terug. Ik vond het en vandaag ruik ik ernaar. Mooie bloemen, niet te zacht, niet te scherp. De geur komt op mij over als `droog` wat bij parfum net zo vreemd klinkt als bij wijn, maar waar ik geen andere benaming voor heb.

  • Hee Yvonne,

   dank je wel voor je mooie verhaal over jouw kerstpakketje van Amouage; ook ik ben heel gevoelig voor hoe het is ingepakt, een persoonlijke noot en iets extra’s…

   Interessante typering ‘droog’ voor de Jardins de Bagatelle, bedoel je daarmee ‘niet zoet’?

 7. Ja Tanja, ik denk dat ik bedoel dat er een geur aan zit zoals ook een droogboeket kan ruiken, beetje pittig, wat scherp, iets gekruid. Niks zo moeilijk als het omschrijven van een geur met woorden.

  • Dat is inderdaad heel lastig Yvonne, geur vangen in woorden. Ik zie wel iets in jouw beschrijving met betrekking tot een bepaald aspect van JdB.

   Het beschrijven van geur gaat niet uitsluitend over aroma’s, de textuur is zeker zo belangrijk (hoe de geur aanvoelt) en ook de structuur (hoe een geur is opgebouwd) draagt bij aan de beleving. Het parfumwiel van Mandy Aftel vind ik zeer behulpzaam bij het typeren van aroma’s. Overigens karakteriseert zij jeneverbes, zwarte peper, groene peper en roze peper als droog element. In de wijnwereld wordt onder ‘droog’ ‘niet zoet’ verstaan, vandaar mijn eerdere vraag aan je. Ook het standaardwerk van Arctander Perfume and Flavor Materials of Natural Origin geeft veel houvast. Laatst las ik een interessante uitwisseling van mensen uit de parfumindustrie over de textuur van een parfum, op zoek naar bruikbare terminologie om deze te beschrijven. In de toekomst zal ik aan dit interessante onderwerp zeker een artikel wijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.