Naakte zomerpracht

Een rood schild met twee grote volle en twee kleinere zwarte stippen. Ik tel ze nog altijd als die vrolijk makende insectjes op mijn hand of arm landen. Soms komt er een stipje bij in poedergrijs. Een miniscuul poepje wordt dan uit opwinding of misschien wel angst op mijn huid achtergelaten. Ocherm. Of bakenen deze beestjes zo hun territorium af?

Ooit vertelde mijn moeder dat het aantal stippen de leeftijd van een lieveheersbeestje onthult. Zonder enig voorbehoud nam ik het van haar aan en werd het een in steen gehouwen waarheid. En ook al kwam ik er vele jaren later achter dat dit net zoiets is als geloven in Sinterklaas, ik tel ze nog steeds. Een, twee, drie, vier, vijf. Verhip, deze is zés. Een hoogbejaarde van negen in gele cape is al vele jaren recordhouder.

Lieveheersbeestjes zijn voor mij het symbool van de zomer. Als de natuur vol en verzadigd is. Zwaar, log, zoet en rijp. Vochtig en drukkend. Als de naakte zomerpracht schaamteloos haar ware aard toont. De wijd opengesperde kelken van de hibiscus me raken. De geur van warm vochtig hooi de lucht bezwangerd. En het zaad van de grashalmen mijn neus prikkelt en er een pakje Tempo’s in een kwartier doorheen gaat.

En hoewel de zomer een feest is voor de zintuigen, is het niet mijn favoriete jaargetijde. Geef mij maar de belofte van de lente of de knisperende kou van een heldere winterdag waarop een glinsterende laag onbezoedelde sneeuw me euforisch maakt.

Maar een van de prettige dingen in het leven is dat er zaken zijn waarop je geen invloed kunt uitoefenen. Waar de wil machteloos is en het ego vrijaf heeft. Waar er geen keuzes gemaakt hoeven te worden of beslissingen genomen. Wat een genot, wat een geruststellend fenomeen.

Dus geef ik me over aan de zomer met Maharanih Intense van Nicolai als mijn gedroomde reisgenoot: opwekkend, mysterieus en pikant. Volgende week de bespreking.

Ik wens je een fijne zomertijd.

 

2 thoughts on “Naakte zomerpracht

  1. Wat een mooi verhaal Tanja! Ik ben ook dol op lieveheersbeestjes en toen ik klein was heb ik ook van de andere kinderen gehoord dat het aantal puntjes hun leeftijd vertellen.

    Ik hou wel van de zomer, ik vind dat het me meer rust en gemak geeft dan andere tijden van het jaar. Het voelt gewoon lekker dat ik het eindelijk niet koud heb, me niet dik aan moet kleden en dat ik alle ramen open kan gooien en zo laten. Een ontbijt of avondeten in de tuin vind ik ook geweldig. De zomer roept bij me ook mooie herinneringen op: de geur van hooi, het geluid van kleine, drukke vliegende beestjes overal, met wijd gespreide armen op mijn rug liggen in een veld vol hoge bloemen naar de blauwe hemel kijkend terwijl ik de zware, beetje natte geur van de aarde en de bloemen in mijn neus voel.

    • Dank je wel Agnes voor de beschrijving van jouw zomergevoel.
      Ja, dat geluid van al die insectjes daar geniet ik ook zo van. Onze tuin is vol bijen, honderden, en gelukkig komen ook de vlinders nu tevoorschijn. En de zomeravonden, die zijn voor mij het hoogtepunt van de dag. Ik wens je een heel fijne zomertijd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.