Drama Nuui (2008) van Parfumerie Generale, ‘Beam Me Up Scotty’.

Iedereen die in de zeventiger jaren met de tv-serie Star Trek is opgegroeid, kent de volgende scène. Onverschrokken ruimtereizigers nemen plaats in een manshoge scanner, lossen op, en worden met deze futuristische transporter door tijd en ruimte geslingerd. Hun lichamen, gestoken in kekke ruimtepakken, verplaatsen zich sneller dan het licht door de melkweg. In luttele seconden worden onmetelijke afstanden afgelegd.

Drama Nuui is mijn transporter. Haar aroma’s lanceren mij in een imaginair regenwoud met jasmijn van duizelingwekkende omvang. Lauwwarm vocht druipt onafgebroken uit haar duizenden en duizenden witgroene kelken. Een regenwoud waar de hemel onzichtbaar is, de blik ontnomen door het bladerdek van immense woudreuzen, kronkelende lianen en vlammend rode bromelia’s. Een regenwoud waar het horen van je eigen ademhaling onmogelijk is door de kakofonie aan geluiden die ontsnappen aan de kelen van gekko’s, neusapen en de duizenden insecten. Geuren, geluiden en de drukkende atmosfeer zijn onontkoombaar. Drama Nuui, olfactorisch ticket naar een vochtig en bedwelmend regenwoud.

Vorige week sprak ik in Amsterdam met de maker van dit parfum, Pierre Guillaume. Ik vroeg hem waar dat ‘natte’ en ‘jungle-achtige’ karakter in Drama Nuui vandaan komt. Hij tekende het op de achterkant van een geurkaart voor me uit:

Guaiac Wood + fresh Elemi → ‘wet wood’
+ Animelys SP → jungle atmosphere

Hier is een scheikundige aan het woord. Een man die jongleert met natuurlijke grondstoffen en door de mens gemaakte moleculen. Een magiër die met Gaiac Wood en fresh Elemi de illusie van nat hout oproept. En met toevoeging van Animelys SP mij in een jungle laat belanden.

En zo dobber ik opeens met Pierre op de rivier de Mekong in Zuid-Oost Azië (IndoChine). Sluit hij me op in een sigarenkistje (Cozé) en omwikkelt hij me met een ultrazachte wollen deken met Cadjmere.

Beam me up scotty

Is er een parfum dat voor jou als een transporter werkt? Laat het mij en de lezers van deze blog weten door te reageren op dit artikel!

Verkrijgbaar o.a. bij Annindriya.

Nieuwsgierig geworden naar de neusaap? De BBC heeft over dit dier met zijn wonderlijke neus een leuke, korte documentaire gemaakt.

Volgende week: Poison (1985) en haar dochters Tendre, Hypnotic, Pure, Midnight en Sensuelle.

6 thoughts on “Drama Nuui (2008) van Parfumerie Generale, ‘Beam Me Up Scotty’.

 1. Mijn grootste “transporter” is Ormonde Woman van Ormonde Jayne. Ik voel me in een oude, half donkere bos waar de grond met een dikke groene mosslaag bedekt is. Er hangt mysterie in dit bos alsof het de woonplaats van schepsels uit sprookjes zou zijn.

 2. Hallo Tanja,

  Deze aflevering brengt mij heel wat onbekende parfums in het vizier.
  Ik moet denken aan alle mooie flessen van Caron, waaronder de L’Anarchiste.
  Dit parfum heeft mijn vriendin een aantal jaren geleden voor mij meegebracht uit Japan.

  Ik sla dit artikel weer op bij de andere.
  Ga zo door is heel leuk allemaal.
  Ik wacht er echt op vrijdags,

  H Groet en fijn weekend Joke

  • Dank je wel voor je reactie Joke. Wat bijzonder dat het artikel allerlei herinneringen aan dierbare parfums bij je boven brengt!

   Hartelijke groet van Tanja

 3. Werkelijk fascinerend! Bent u mogelijk van plan meer van zulke stukjes te schrijven? Ik hoop het! Ik ben in elk geval onwijs verwonderd. Ga beslist zo door.
  Vriendelijke groet van een supporter.

  • Zeer hartelijk dank voor deze enorm leuke reactie. Ik hoop van harte dat u ook van de komende artikelen geniet. Hartelijke groet, Tanja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.