Calandre van Paco Rabanne ‘in staal en glas gegoten perfectie’

Calandre van Paco Rabanne heb ik ooit gedragen toen ik een jaar of 20 was. Ik woonde op kamers in Nijmegen, was nogal op mezelf en verdedigde mijn territorium alsof mijn leven er van af hing. Dit parfum paste perfect bij mijn zelf gekozen isolement. Een geur die luid verkondigt ‘don’t touch my hair’, en iedereen die te dicht in de buurt komt een haal geeft, nageltjes uit.

Járen hing deze geur in de schemer van mijn geurgeheugen. Tot ik laatst een tester zag staan en me niet kon bedwingen om haar nog eens uitgebreid te besnuffelen.

Een explosie vindt plaats, direct onder mijn neus. Iets zepigs, iets groens, scherps, bijtends. Priemend en indringend. Letterlijk adembenemend. Een frontale aanval, op het onaangename af. Oef.

De eerste tekenen van een ‘staakt het vuren’ verschijnen na enkele minuten. In de verte ontwaar ik een wapperende vlag, zacht en poederig en met witte bloemen uitgerust. Dit subtiele geurakkoord is echter zo stevig verpakt in dat zilverkleurige, harde omhulsel, dat enkel de zeer onverschrokken neus deze zal bemerken. De rest keert op zijn schreden terug, vloekend en tierend, en begint er niet meer aan.

Calandre, een parfum voor succesvolle en onafhankelijke vrouwen. Hun mening altijd binnen handbereik in hun blauwzwart glanzende leren laptoptassen. Voor vrouwen wier garderobe is uitgerust met strenge combinaties zonder enige frivoliteit. De erotiek is er al jaren geleden met de staart tussen de benen vandoor gegaan. Niets ronds, niets warms, geen enkele ontspanning. Geen zachte stoffen maar wit leer. Geen yin, maar yang. Geen krullen of welvingen, maar rechte harde lijnen.

Alsof je je bevindt in New York, op de zevenenzeventigste verdieping van het Rockefeller Center. Zittend in een Lc1 van Le Corbusier, neerkijkend op straten, dakterrassen en helicopterlandingsplaatsen. Alleen, met op de leuning een kopje koude groene thee.

Dit is het tweede deel uit de serie ‘classics uit de zestiger jaren’. Volgende maand: Madame Rochas ’tijdloze elegantie’.

Volgende week: de 20 mooiste herfstgeuren.

2 thoughts on “Calandre van Paco Rabanne ‘in staal en glas gegoten perfectie’

    • He Alie,

      dank je wel voor je leuke reactie!
      Het is zo lastig om een geur in woorden te vangen. Woorden lijken te grofkorrelig voor een dergelijk subtiele ervaring…ik maak dan ook graag gebruik van beelden, foto’s, filmpjes of muziek om een idee te geven van het unieke karakter van het parfum. Fijn om te lezen dat mijn verhaal tot je verbeelding spreekt 🙂 !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.