De 20 mooiste herfstgeuren…

‘De twintig mooiste herfstgeuren’, nu heb ik toch iets over mezelf afgeroepen. De 20 mooiste herfstgeuren. Het is net zoiets als de 20 mooiste liedjes, de 20 mooiste films, de 20 beste restaurants, de  20 mooiste plekken op aarde. Onmogelijk toch, en zonde om zoveel schoonheid terug te brengen tot twintig uitverkorenen?!

Maar goed, wie A zegt moet ook B zeggen. Kom op Tanja, niet van dat benauwde. Maar laten we één ding afspreken. Het zijn 20 mooie herfstgeuren, heel mooie herfstgeuren, verschrikkelijk mooie herfstgeuren. De selectie is een persoonlijke en niet in steen gehouwen…

Laat ik eerst vertellen hoe onderstaande lijst tot stand is gekomen. Hij is gemaakt tegen de achtergrond van mijn geurbibliotheek. Deze bibliotheek is inmiddels 793 geuren groot en groeit elke week. In deze bibliotheek zijn opgenomen

 • de oude klassiekers zoals Joy, Arpege, Chanel no.5, Shalimar, Tabac Blond, Miss Dior, Mitsouko, Knize Ten en vele anderen,
 • moderne klassiekers zoals L’Eau d’Issey, Pleasures , J’Adore, Coco Mademoiselle, Gucci Rush, Angel, Aromatics Elixer en Cool Water,
 • nagenoeg alle geuren, die met vier of vijf sterren beoordeeld zijn door de geurcritici Turin en Sanchez,
 • tientallen geuren die niet meer in produktie zijn, maar wel van invloed zijn geweest op alles wat daarna kwam, zoals Chypre de Coty, Shocking, Feminite du Bois en Le Feu d’Issey,
 • vintage geuren zoals Vent Vert, Madame Rochas, Fracas en Calèche en
 • honderden nichegeuren.

Enkel geuren die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn meegenomen in de selectie.

De lijst is opgesteld in lijn met het geurwiel. Omdat geuren uit de citrus- en waterfamilie minder geschikt zijn voor dit natte en winderige jaargetijde, zul je deze niet terugvinden in de lijst. Je drinkt in deze tijd van het jaar toch ook geen ijsthee of gaat in je bikini aan het zwembad liggen? En ook fruitige en groene geuren zul je niet aantreffen in de lijst, deze passen beter bij respectievelijk de nazomer en de lente.

Ik ben op zoek gegaan naar geuren die aansluiten bij de kruidigheid van de herfst. Geuren die troost bieden op een onstuimige of regenachtige herfstdag. Geuren die je omhullen als een comfortabele jas. Geuren die een verhaal vertellen, met een kop en een staart.  Geuren met warmte, zonder log of stroperig te zijn. Geuren die ruiken naar een knisperend droog herfstblad. Of naar de zoetheid van pompoen en pastinaak. De lila asters in de vochtige herfsttuin. De geur van stoofschotel die door de straten zweeft. Dààrover gaat de herfst, en daarover gaan ook de geselecteerde geuren.

FLORAL
Nuit de Tubereuse • L’Artisan Parfumeur
Verfijnde tuberoos? Ja, het bestaat. Ragfijn, subtiel en vederlicht. Met oranjebloesem, musk, benzoïn en engelwortel, een prachtig herfstboeket. De warmte van de kardemom maakt deze geur onweerstaanbaar. Hou je niet van tuberoos? Dan toch!

Verkrijgbaar bij o.a. Babassu en Celeste Parfums

Dianthus • Etro
Wonderlijk hoe schitterend de kruidige anjergeur aansluit bij alles wat er in de herfsttuin te ruiken valt. En opzienbarend hoe lang deze geur houdt. Twee dagen op de geurstrook en hij is nog steeds aanwezig. Kristalheldere opening, opwekkend. Diepte en warmte door vanille en musk. Zeker, als je niet van de geur van anjers houdt kun je Dianthus misschien beter overslaan. Maar wellicht brengt deze compositie je op andere gedachten.

Verkrijgbaar o.a. bij Babassu (sale), Celeste Parfums, Parfumerie Mignonne Maastricht en Parfumerie Aalbers Nijmegen

SOFT FLORAL
Arpège • Lanvin
Een van de mooiste soft florals ooit. In goed gezelschap van Chanel No.5 en Gold Amouage. Waarom Arpege? Omdat het precies, maar dan ook precies het midden houdt tussen uitbundig (Gold) en gereserveerd (No.5), tussen zomer (Gold) en winter (No.5), tussen vol (Gold) en slank (No.5).

‘Arpège, a musical perfume, leaves a trail of warm fresh notes. An extraordinary combination, it smells of flowers, fruits, fur and leaves. It whispers a happy song’ – Louise de Vilmorin, franse schrijfster en journalist.

Verkrijgbaar bij de betere parfumerie.

Une Fleur de Cassie • Editions de Parfums Frederic Malle
Heel veel bloemen, en zo beheerst. Jasmijn, tuberoos, cassie, roos en mimosa. Iets groen kruidigs maakt het parfum lichtvoetig. Sandelhout bindt het met een raffia touwtje samen. Een geur voor liefhebbers, een geur voor een verwende neus. Een kunstwerk, ik kan niet anders zeggen.

Verkrijgbaar bij Skins.

FLORAL ORIENTAL
Boucheron Boucheron
Weelderig en rijk. Heel veel van alles. Sprankelend, knisperend en pikant. En, oh wonder, nergens vliegt dit unieke parfum uit de bocht. Strak gestructureerd. Alle bloemen, vruchten en specerijen hebben hun eigen plaats. Voor eigenzinnige en extraverte vrouwen. Een echte klassieker.

Verkrijgbaar bij de betere parfumerie.

Parfum Sacré • Caron
In zo’n beetje alles het tegenovergestelde van Boucheron. Creamy, rond en welgemanierd. Zacht fluisterend, in plaats van luid roepend. Een verrukkelijk bloemenparfum, met een verrassend peperig begin. Omhult je als een ultra-zachte beigekleurige wollen sjaal.

Verkrijgbaar o.a. bij Annindriya en Celeste Parfums.

SOFT ORIENTAL
1969 • Histoires de Parfums
Dit parfum is eten en drinken tegelijk. Overrompelend. Eerder buik dan hoofd. Eerder vlees dan botten. Kinderlijke blijdschap. Kruidkoek met noten, vanille en geconfijt fruit. Een coulis van rozen en wat geraspte donkere chocolade. Een goudkleurig herfstzonnetje completeert het geheel.

Verkrijgbaar o.a. bij Amarna Maastricht en Celeste Parfums.

ORIENTAL
Coromandel • Chanel
De complexiteit van Coromandel is mindboggling. Er valt zoveel te ruiken en te voelen. Ja inderdaad, te voelen. Je voelt de geur bijna meer dan je hem ruikt. Fluwelig, zacht. De kruiden zijn verfijnd als van de meest exquise curry. Na een minuut of tien wordt het parfum lichter, frisser, aromatischer, minder rond. De energie van de geur verandert. Het lijkt alsof het parfum besloten heeft er niet langer voor vrouwen te willen zijn, maar voor mannen. Het is niet langer zacht en rond, maar krachtig en pittig. Maar wat mij het meest raakt is de onvoorstelbaar fijne structuur. Weergaloos.

Verkrijgbaar bij de Chanel Boutique in Amsterdam.

Shalimar • Guerlain 
Een van de grootste klassiekers aller tijden. Gecreëerd in 1925 door Jacques Guerlain. Een sensueel parfum, barstensvol rozen en jasmijn. Met een heerlijke frisse opening van bergamot. Vanille, tonkaboon en opopanax geven uren warmte, comfort en troost op een koude en winderige herfstdag. 86 jaar oud maar springlevend.

Verkrijgbaar o.a. bij Celeste Parfums, Parfumerie Mignonne Maastricht en de Bijenkorf vestigingen in de randstad.

Dit was het eerste deel van ‘De 20 mooiste herfstgeuren’, volgende week vrijdag het tweede en laatste deel.

12 thoughts on “De 20 mooiste herfstgeuren…

 1. Zo jammer dat er geen geur-pc bestaat, zodat je bij elke geur een sprayetje vrij komt tijdens het lezen! Zo nieuwschierig naar alle geuren! Heerlijk om te lezen! Veel liefs!

  • Dank je wel Milou, voor je leuke reactie. Ja, dat zou geweldig zijn, een computer die geur kan verspreiden. Ik vrees dat ik dan helemaal niet meer weg te slaan ben achter mijn compu :-). Ik denk erover om lezers de mogelijkheid te bieden om een setje samples bij me te bestellen. Zo kun je geur en tekst thuis beleven…zou dat iets zijn?

   • Dat lijkt me heerlijk! Op donderdag versturen zodat je ze vrijdag thuis hebt en dan heerlijk kan snuffelen en lezen! Abonnementje geuren:-)

     • Hoi Tanja, het artikel is al een jaar oud, maar ik heb het met veel plezier gelezen 🙂 En nu lees ik het voorstel voor een geurabonnementje… briljant!! Ik doe mee hoor! Een jaarabonnement dat bestaat uit vier delen: elk kwartaal een set samples voor het komende seizoen.
      Heerlijk, ik verheug me nu alweer op de herfst en ga morgen eens snuffelen bij de parfumerie naar een aantal beschreven herstgeuren.
      Maar zo’n abonnement, lijkt me geweldig!! Doen!

     • Dag Nanne, welkom op mijn blog en hartelijk dank voor je reactie!

      Tsja dat geurabonnement. Het spijt me dat ik je moet gaan teleurstellen, mij ontbreekt de tijd om dat goed te organiseren! Gelukkig kun je inmiddels bij de meeste aanbieders samplepakketjes bestellen, onder andere bij ParfuMaria, Skins, PerfumeLounge, Celeste Parfums en Aafkes.

      Veel plezier met snuffelen!

 2. Steeds weer nieuwe geuren waar ik nooit eerder van gehoord heb, ik raak niet uitgesnuffeld! Ik ben altijd in voor een setje samples, helpt mij ook om de juiste geur te vinden die bij mij past.

  • Dag Marike, dank voor je reactie. Ja, de geurwereld is zo enorm rijk! Dat is ook het leuke er van, je kunt eindeloos blijven ontdekken 🙂 .
   Samples zijn heel belangrijk bij het kiezen van een geur. Koop nooit een geur zonder hem op je huid te testen. Hormonen, zuurgraad van de huid, eetgewoonten: het oefent allemaal invloed uit op hoe het parfum bij jou ruikt. Nog beter is het een paar dagen te dragen. Je geeft jezelf de mogelijkheid om dan uit te vinden of het parfum je blijft aanspreken en wat het met je gemoedstoestand doet. Milou, die ook op dit artikel heeft gereageerd, doet de suggestie van een geurabonnement. Zou jou dat ook aanspreken?

  • Hartelijk dank voor je leuke reactie!

   Je schrijft ‘laten we hopen op een vervolg’. Als je wil, laat me eens weten wat voor informatie of artikelen jij interessant of leuk vindt om te lezen. Wellicht kan ik daar dan iets mee doen.

   Ik ben zeker van plan om door te gaan, ik hou van parfum, ik hou van schrijven, ik hou er van om mijn enthousiasme te delen met anderen 🙂 .

   Heb je trouwens het 2e deel van dit artikel gezien, en het artikel over de vintage Madame Rochas afgelopen vrijdag?

   Wat misschien fijn is, is om wekelijks de aankondiging van een nieuw artikel in je mailbox te ontvangen, dan hoef je niets te missen. Je kunt dit doen door je emailadres in te voeren in het onderste zalmroze gedeelte van de homepage (daar waar een envelopje en een feedburner tekentje staat).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.