Dove neus

Niets. Helemaal níets! Opnieuw duw ik mijn neus tegen de vettige schil van een donkergele citroen. Maar nee hoor, geen enkel molecule van het opwekkende aroma weet zich door mijn ontstoken neusslijmvlies heen te wurmen. Teleurgesteld leg ik de vrucht die me opmontert en me doet hunkeren naar zomerse tijden terug in de mand. Ik breek een stukje af van een forse gemberwortel en hou de sappige binnenkant onder mijn linkerneusgat dat nog het minst ontstoken is. Niente. Een pot vol zwarte peperkorrels, nada. Fors geschut dan, knoflook. Aha, ruik ik daar iets van knoflook?

Nu mijn ingebouwde brandmelder buiten werking is, komt mijn ochtendboterham al dagen geblakerd uit de rooster. Als mijn oren het geluid van knappend brood opvangen en mijn ogen de blauwgrijze walm uit de rooster omhoog zien komen is het leed al geschied. Bijna 20 seconden later dringt er iets van de geur van verbrand brood tot me door.

Het is nu de tiende dag van een forse verkoudheid. Opgelopen in het open badkamerraam van waaruit ik op nieuwjaarsnacht het vuurwerk bewonderde. En ditmaal niet zo’n geruisloze verkoudheid waar zo nu en dan discreet in een zakdoekje gesnoten wordt. Nee nee, zo eentje waar de mensen van Tempo extatisch van worden. En die mijn medemens de vingers in de oren doet stoppen, getergd door het voortdurende gesnotter, gerochel en gesnif waarmee ik me omgeef. Sorry mensen.

Zouden parfumeurs als Bertrand Duchaufour en Mathilde Laurent trouwens hun neus verzekerd hebben, net zoals muzikanten als Murray Perahia en Janine Jansen hun handen?

Mijn hart gaat uit naar al die arme, arme mensen die getroffen zijn door anosmie: een gebrek aan reukzin. Ik vang deze dagen een glimp op van hun geurloze bestaan. Alsof een dikke laag watten alle indrukken dempt die de wereld op me loslaat. Neus ik mis je!

Maar Neus geeft niet thuis. Out of office voor onbepaalde tijd. ‘t Is wat…

34 thoughts on “Dove neus

 1. Ai, ai, wat een narigheid, dit is vast niet het soort vakantie dat Neus en jij in gedachten hadden. Ook al ruik je er niks van, misschien kunnen de citroen en gember goede dienst doen in een verwarmende antiverkoudheidsthee. Spoedige beterschap gewenst!

  • Hee Annemarie,

   Ik vrees dat Neus ook zin had in vakantie. En wat doe je dan als neus: verkouden worden ;-).
   Het heeft het genieten van de vrije weken overigens niet in de weg gezeten hoor. Die grog dat lijkt me wel wat, dank voor de tip!

 2. Beste Tanja, ik herken zo goed hoe jij je nu voelt.
  Jarenlang ben ik van februari tot juni als gevolg van hooikoorts verstoken gebleven van alle geurprikkels. Iedere dag hoopte ik hartstochtelijk dat er een snuifje door zou dringen van alle heerlijke, en ook niet heerlijke, geuren die je dagelijks omringen en waar je zo aan gewend bent dat je er niet meer bij nadenkt. Behalve dan als je ze ineens niet meer kunt waarnemen. Ik weet nog hoe gelukkig ik was als dan van het ene moment op het andere mijn geurwereld zich weer opende en ik niet langer afgesloten werd van de buitenwereld. Het eerste dat ik een keer rook was een rotte aardappel in de kelder. Die lag daar waarschijnlijk al even maar niemand hier thuis had dat opgemerkt! Nog even flink zijn Tanja, en áls je dadelijk weer ruikt waardeer je dat dubbel!
  En oh ja, er is ook Kleenex met menthol, als je daarin je neus snuit stijgen de mentholdampen vanzelf naar boven. En wat zal dat zalig zijn als je dan opeens verrast wordt door de opwekkende geur van kruidige pepermunt…

  • Hee Yvonne,
   wat een ellende die hooikoorts! Ben je er nu vanaf? En wat zal die rotte aardappel lekker geroken hebben 😉
   Ook ik word door hooikoorts geplaagd, en dan in de maanden mei – juli. Heb een zalfje ontdekt om mijn neusslijmvlies te beschermen (zonder dat het dat aantast…) en kan daarmee de pollen afblokken. Mijn reuk is helaas dan ook wat minder maar ik voorkom een overspannen slijmvlies. ’s Avonds kan ik zonder zalfje en dan breekt de tijd aan om me te laven aan al het geurlekkers!

   Gelukkig is het eind van de verkoudheid in zicht aan het komen: Aoud van Montale vandaag (pietsje kamfer) en Tubereuse Criminelle van Lutens (fikse dosis kamfer) hebben me de afgelopen twee dagen plezier gedaan. Jouw Kleenex-tip is er een om te onthouden, dank!

 3. Een goede verkoudheid duurt 1,5 tot 2 weken. Medicijnen, vitamines etc verlichten maar het wordt er niet sneller beter van. Dit is door een anthrophosofisch en homeopatisch huisarts een keer op een training tegen me gezegd. En…..bij mij was/ is het ook altijd zo. Dus geduld. Het is vervelend maar gaat over!

  • Je hebt helemaal gelijk Monique, met die anderhalve a twee weken.
   Sinds donderdagavond gaat het de goede kant op (had het stukje toen al geschreven…) en begin ik weer wat te ruiken.
   Gelukkig komt het niet vaak voor zo’n fikse verkoudheid, mijn middeltjes? Propolis- en cranberrycapsules en vroeg naar bed.

   PS is het nu goed gegaan met de aankondiging van dit artikel in je mailbox?

 4. Hi Tanja! Een slecht begin van het nieuwe jaar, moge de rest je veel geluk brengen! Ik wens je beterschap. Misschien is het de wraak van de Neus omdat je eigenwijs bent geweest? Het is afschuwelijk, niet te kunnen ruiken, maar kop op, het gaat over. Straks in maart snuift Neus weer verlekkerd nieuwe parfums op, bijv. Fille de Berlin van Lutens!
  p.s.: stomen is het beste, gewoon met kokend water.

  • Dank je Anna!

   Het zou best eens kunnen zijn dat Neus zo de kont tegen de krib heeft willen gooien, ik verdenk haar er zeker van!
   Gelukkig hoef ik niet te wachten tot maart, het gaat al weer beter, Neus is huiswaarts aan het keren 😉

   Fille de Berlin, wauw, vertel eens!

   PS ja stomen is een vertrouwd middel, maar ik kom er zo moeilijk toe….

 5. nu we toch huismiddeltjes aan het uitdelen zijn: ui door midden snijden en vlak bij je kussen positioneren. Sneu voor je bedgenoot maar je slaapt tenminste. en de volgende dag je slaapkamer lekker luchten dan is de uienlucht er zo uit,
  Ik gebruik deze methode al jaren. Je krijgt lucht en slaapt daardoor beter. Minder erg voor je slijmvliezen dan al die akelige neussprays.
  Maar o wat fijn als je kunt merken dat je al dat heerlijks qua geuren weer kunt ruiken!!!Hou nog even vol.
  ik ga eind van de maand met een vriendin naar Maria Vlisma in IJsselstein, lekker geuren uitproberen. Ik verheug me er enorm op. Laatste aanschaf was Russe van Serge Lutens: heerlijk!!!!

  • Hee Mary!
   Jouw tip over de rauwe ui naast het bed herinnert me aan een vriendje die dat ook als remedie praktizeerde…de relatie heeft geen stand gehouden hahaha!
   Doe Maria de groeten van me, ze heeft een schitterend assortiment. Vergeet niet Cuirs van Carner uit te checken en de twee parfums van Goodsir!

   • He Tanja,
    mooi verhaal over dat vriendje en een doorgesneden ui.! Ik ben al ruim 30 jaar getrouwd dus wij kunnen wat hebben, haha.
    Ik verheug me erg op het bezoek aan Maria en mijn lijst is inmiddels al eindeloos, dus dat kan nooit allemaal in de 2 uur die ze voor Pascale en mij heeft uitgetrokken ( en dat is al een half uur langer dan gebruikelijk!) Laura Tonatto, Brecourt: ambre noir, black Aoud van Montale, Fullah van Dorin en ga zo maar door. Als jij nog tips hebt: graag!! en ik zal haar de groeten doen.

    Fijne week gewenst!

    Mary

    • Je gaat ongetwijfeld de blaren op je neus snuffelen Mary!

     Tips? Hangt er een beetje vanaf of je speciaal naar iets op zoek bent. Vergeet Kerosene, Neila Vermeire en MDCI niet, evenals de eerder genoemde Naomi Goodsir, want die kun je in Nederland (meen ik) enkel bij Maria ruiken. Veel plezier en jij ook een fijne week!

     • He Tanja, ik ben niet speciaal naar iets op zoek. Ik zag net dat ik de naam van Serge Lutens geur verkeerd geschreven had. het is Rousse ipv Russe.( nu ook heel lekker, spicy) van Kerosene heb ik alle geuren al eens gesampeld. Heel apart!
      ik zal tzt verslag uitbrengen van mijn uitgebreide snuffelacties bij Maria!

 6. Gelukkig draait Neus dus weer bij.
  Over de nieuwe Lutens las ik bij Bois de Jasmin. De belangrijkste ingrediënten zijn: rozen en peper, dat belooft wat! Het komt in maart op de markt.
  Ook ik heb last van allergie: voor pollen. Rotzooi van de huisarts (anti-histaminica) hielpen maar half, en hoe langer hoe minder. Toen dacht ik: ik geloof er niet in, maar vooruit! koop iets van Dr. Vogel. En verdomd, het hielp! Pollinosan Forte tabletten.

  • Hee Anna,

   Heb die post gemist over de nieuwe Lutens; rozen en Lutens….dat belooft wat. Heb eerder begrepen dat onze Serge daar graag bij uit de buurt bleef! Combi met peper: ik kijk er naar uit!!!

   Super dat jou de Pollisan Forte van Vogel helpt. Naast de neuscreme gebruik ik ook homeopathische pilletjes, waar ik morgen nog ff de naam aan deze reactie toevoeg (zit nu in de trein).

 7. hadieTanja!

  Hoop dat het alweer wat beter gaat.. Ik heb stiekem een kattenallergie, dus ik weet hoe het is om een semi-permanent dichte neus te hebben (sinds de poes niet meer onder ons is heb ik daar geen last meer van gehad – elk nadeel heb ze voordeel zal ik maar zeggen, maar ik had het er graag voor over.. dat terzijde uiteraard). Overigens, vraag me af of stomen echt wel zo goed is, want je irriteert er je slijmvliezen alleen maar heel erg mee?! Finally, vraag me af of je tijdens je ruikvrije periode geur-hallucinaties gehad hebt… Zou me namelijk niet verbazen! Sterker nog, ik heb ze af en toe zelf (laatst nog Vent Vert, echt waar!), en beide nasal passages zijn gewoon open….

  Cheers, Wendy

  • Hee Wendy,

   sinds gisteren ben ik weer onder de ruikenden! Neus is alive and kicking…en ik heb dit heugelijke feit gisteren gevierd met een uitgebreide snuffelsessie met een mede-grenouille!

   Ik kan me voorstellen dat de slijmvliezen met stomen kunnen worden geirriteerd als de stoom te heet is en/of er teveel etherische olie aan het water is toegevoegd. Of zoiets permanent het slijmvlies kan beschadigen dat durf ik niet te zeggen.

   Tsja kattenallergie, we kunnen elkaar weer eens de hand schudden, ik verdenk onze kat Smurfie van mijn doorlopend (echter licht) nasale ongemak. Ook ik heb het er voor over…

   De afgelopen weken geen geurhallucinaties, alhoewel ik het fenomeen ken, en daarmee bedoel Ik: ook zelf ervaar. Vent Vert….je kunt erger treffen, toch wel de vintage hoop ik 😉 ?!

 8. hai Tanja

  Top, dat doet me deugd! Zoiets moet voor iemand als ons (wij? het is vast wij..ehm..) niet te lang duren, dan komen er ontwenningsverschijnselen en die gaan verder dan geurhallucinaties… die wil niemand meemaken haha!

  Verwend nest dat ik ben ken ik alleen maar de vintage versie Vent Vert, dus ik was heel blij toen ik die vanuit het niets in de Nase kreeg. Net kreeg ik trouwens ineens een flashback van iets iris-igs.. dat wordt morgen toch weer eens Iris Silver Mist uit de kast halen (moest ooit heel hard lachen toen een Duitse blogger ergens schreef dat dit een heel ongelukkig gekozen naam was voor een parfum in Duitsland. “Mist” betekent daar mest…. sja… Google voor de lol eens op foute gekozen of onhandig gekozen merknamen… Was er niet ooit een Fiat Croma???)

  Geniet van het ruiken, en ik zie uit naar je volgende review!

  • Mist en mest…als er iets ontbreekt in de Iris Silver Mist dan zijn het wel dierlijke karakters! Ja en die Fiat Croma: ik zou er niet graag in gebakken worden, nog in de auto, nog in de boter…

   Tot gauw!

 9. Prachtig woord: geur-hallucinaties. Kun je alleen begrijpen als je het zelf meemaakt volgens mij. Zo meende ik ooit dagenlang Yvresse, voorheen Champagne, van YSL te ruiken. En heel af en toe nestelt zich een scherpe amoniakachtige penetrante geur in mijn neusslijmvlies die alles vervormd wat aangenaam ruikt. Gelukkig niet voor lang. En wat die hooikoorts betreft: Ja daar ben ik vanaf. Ik had mijn termijn van 20 jaar er blijkbaar op zitten…

  • Wonderlijk fenomeen hè Yvonne. Geen straf om dagenlang Yvresse/Champagne te ruiken, en hoe typisch dat je zo nu en dan amoniak in je neus hebt.

   Lucky, lucky you: wat fijn dat je van de hooiKoorts bevrijd bent. Mij werd ooit verteld dat het 7 jaar op is en 7 jaar af. Op mijn 17e kreeg ik voor het eerst last van hooikoorts, we zijn nu dertig jaar verder en helaas…ik word er nog steeds elk jaar door geplaagd 🙁

   OPROEP: weet iemand van de lezers of er onderzoek gedaan is naar het fenomeen geur-hallucinaties (het ruiken van een geur, zonder dat de bron fysiek aanwezig is)?

   • Google maar eens op “olfactory hallucinations” en jullie zullen versteld staan! Overigens staat er een heel hoofdstuk over geur-hallucinaties in het laatste boek van Oliver Sacks > boek heet Hallucinations, en behandeld diverse soorten van eh, hallucinaties dus. Echt machtig interessant, maar eigenlijk alles wat die man schrijft is ongelooflijk interessant!

    • PS ook een interessant weetje — maar dat wisten jullie natuurlijk al — is dat het zaaaaaalige Ma Griffe ontwikkeld is door Jean Carles toen deze zijn geurzin verloren had.. Hoe goed ben je dan!!
     Ok, dit wist ik dus niet: volgens internet heeft ie ook Miss Dior gemaakt (samen met Paul Vacher) toen ie al anosmisch was… denk dat ik maar een altaartje voor ‘m ga inrichten haha!!!

     • Moet ik me nu schamen…? Want dit is voor mij een nieuwtje hoor, dat Jean Carles leed aan anosmie.
      Het bewijst maar weer eens dat alles, maar dan ook alles vanuit de geest gecreërd wordt…

 10. Hallo Tanja,
  Allereerst van harte beterschap….dit eigenwijsje wil je laten weten dat je niet van een open raam dergelijke klachten krijgt zoals jij ze benoemd, dit krijg je van handen geven, veel mensen op elkaar gepropt..hoesten, niesen… .de nieuwjaars kussen die we met vele uitdelen. Je kunt namelijk met natte haren naar buiten in het vries weer lopen…dan zul je niet verkouden worden, bacterien zijn de boosdoeners…:)) Daar heb je nu niets aan, maar voorkomen is beter dan genezen. Alhoewel 1x in de 5 jaar is het goed dit te moeten ondergaan goed voor je gestel…bouw je anti stoffen op ..groetjes

 11. Hi Tanja en medegrenouilles! Stomen met heet water kan absoluut geen kwaad, je kunt er desnoods ook nog wat kamille bij doen. Ik heb jarenlang zangles gehad en stomen werd me altijd aangeraden bij verkoudheid, als een mild middel. Niet dat ik het deed: ik heb aanleg voor couperose! Het allerslechtste voor de neus zijn neusdruppels, otrivin en dergelijke, daarmee kun je het slijmvlies onherstelbaar beschadigen als je het langer dan een week achtereenvolgens gebruikt. Om nog maar te zwijgen van rotzooi met bijnierschors. Wij grenouilles moeten voorzichtig zijn met onze geliefde Neus…

  • Dank je Anna voor je toelichting op het stomen!

   Ik kan me volledig aansluiten bij jouw waarschuwende woorden over de neusdruppels: mijn broer heeft jarenlang als kind neusdruppels gebruikt en zijn reukzin is onherstelbaar beschadigd…

   Laten we onze geliefde neus eren door haar (of hem) elke dag iets lekkers, moois of juist verontrustends voor te houden!

 12. Tanja, wat heb je dat mooi gezegd, dat alles vanuit de geest wordt gecreeerd … Wist ook niet dat een anosmische neus prachtige parfums kan maken, Wendy.
  Is eigenlijk net zoiets als dat Beethoven doof was en grootse symphonien componeerde. Ik denk dat het waar is dat onze zintuigen in verbinding staan met een groot ongrijpbaar mytische schemergebied dat we, hopelijk, nooit helemaal zullen kunnen verkennen. Iets wat ons menselijk verstand te boven gaat…
  Toen ik zocht op olfactory hallucinations herinnerde ik me opeens weer hoe ik jaren geleden een flinke voorhoofdsholteontsteking had en echt de hele dag Rommedoe rook, de meest verschrikkelijke stinkkaas lucht ooit… En dat is echt iets anders dan een Groene Wind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.