GeurAdel

Toen ik het stukje ‘GeurTerreur’ in maart van dit jaar op deze blog plaatste, had ik geen idee van de turbulentie die de maanden erna zouden tekenen. Ja, ik hoopte dat het druk zou gaan worden. Dat was toch ook de bedoeling met het openen van mijn nieuwe studio in Maastricht? Maar zo druk?

Er liep een kunstenaar binnen die wel iets met geur wilde, ‘kunnen we misschien iets samen doen?’. Leuk! Een documentairemaker die gegrepen werd door mijn verhalen over de geuren van de stad. Of ik hierover iets wil zeggen in zijn nieuwe project. ‘Nou, graag.’ Iemand die een geurige kroniek wil laten optekenen. ‘Wauw, mooi idee!’

En dan is er nog de co-creatie met een sopraan om een van mijn meest geliefde aria’s op geur te zetten. De samenwerking met de neuropsycholoog om meer inzicht te krijgen in de werking van geur op het brein. En oh ja, die nieuwe website, die nieuwe huisstijl, die nieuwe…

Veel nieuw en veel nieuws dus. Goed nieuws ook.

Maar genoeg over mij. Neus wil het woord. Héhé eindelijk weer wat geurgeneuzel, wat heb ik dát gemist!

★★★★☆ HIRIS van HERMÈS door Olivia Giacobetti
♪♪ ∫∫ ♀♂ €€ ⎜soft floral⎜fris zepig floraal iris vegetaal stuivend⎢1999

In een tijd waarin grofweg vier van de vijf parfumlanceringen naar karamel, gesuikerde frambozen of suikerspin ruiken en de rest naar open haard of de daad (of een combinatie van beiden) is Hiris gebotteld anachronisme.

Hiris geurt naar aan de lijn gedroogd wasgoed. Knisperend fris linnen opbollend in de wind. Kraakhelder. Licht violet met een zweem blauwwit. Iets warms en geruststellends op de achtergrond. Voor man of vrouw. Elegant. Opgeruimd. In control.

Hiris bakent af en omzoomt. Dit ben ik. En dat ben jij. Dit is mijn terrein. Dáár is de wereld. De ideale geurjas voor op reis of voor een meeting met onwillige personen. Hiris geeft geen krimp. Blijft fier overeind, ook bij druk van buitenaf. Stille kracht. Beschermt en schermt af. Ademt subtiele gereserveerdheid uit. Zelfverzekerd. Soeverein.

Mijn ontdekking van deze zomer. Dit parfum kan bijgezet worden in de gallerij der edelparfums: pure geuraristocratie.

Hoe het met Neus is, vraag je? Neus snift, snuffelt en snuift met volle teugen het leven op. En als Neus zou kunnen kwispelen, dan zou ze dat de hele dag doen. En ik ? Ik loop als een hondje achter haar aan. Ik kan niet anders.

15 thoughts on “GeurAdel

 1. Hoera, daar is ze weer!! Tanja, en natuurlijk Neus (grappig dat jouw Neus vrouwelijk is! De mijne is mannelijk). Na al die drukte (klinkt spannend allemaal; welke aria is jouw favoriet?)–komt Hiris dus goed van pas. Ik ontdekte Hiris ± 2000 en was er meteen weg van. Altijd op voorraad. Combineert goed met L’Heure Bleue, nieuw of vintage. Ik layer nooit, ik combineer. Layeren vind ik op een of andere manier zo oneerbiedig tegenover de parfums in kwestie.
  Fijn dat je terug bent, we hebben je gemist!

  • 😉 😉 😉

   Wat toevallig dat Neus juist over Hiris wilde vertellen vandaag….

   Ik deel je mening volledig met betrekking tot het layeren; en als we dan in de muzieksfeer blijven hangen: je draait toch ook niet twee nummers door elkaar?
   Een van mijn favoriete aria’s komt uit het stuk van Handel ‘Acis & Galatea’ ‘as when the dove’ gezongen door Joan Sutherland gedirigeerd door Adrian Boult met het Philomusica of London.

   me2, x

   • Ja, Händel schreef prachtmuziek. As when the dove..is dat niet zo’n adembenemende, ontroerende siciliano in 6/8 ste maat? Daarin is hij op z’n best, en mooier dan Joan Sutherland hoor je het niet. Welke geur is ermee verbonden? Hyacinthen misschien?

    • oef Anna! Nu overvraag je me….siciliano in 6/8 maat…..op youtube staan verschillende registraties maar staan erg veraf van de uitvoering van ons beider geliefde Joan.

     Nope Geen hyacinth….als de tijd rijp is dan zal ik zeker iets over dit project publiceren.

 2. Hallo Tanja,

  ik heb je inderdaad “gemist” en ben blij weer wat van je te horen. Leuke plannen allemaal!!!!!! Hiris gaat op mijn sample lijstje:) ik ben zelf van alles aan het ontdekken. geuren van Lubin en binnenkort krijg ik eindelijk mijn langverwachte, heel moeilijk verkrijgbare samples van Cloon Keen Atelier (Ierland). Een dochter van een vriendin heeft ze uiteindelijk na veel gedoe meegekregen bij les Senteurs in Londen, na veel heen en weer gemail en pogingen ze legitiem te bstellen en te betalen, Uiteindelijk kreeg ze ze gewoon mee!!! Hilarisch. Een van de geuren is van Delphine Thierry die ook Lubin geuren heeft ontworpen. Ben reuze benieuwd. en de nieuwste Tauer: Gardenia ( 2 samples) , ook heel apart met een echte Tauer signature. Tot een volgende keer en succes met al je plannen!

  • Hey Mary,

   wat fijn jouw snelle spontane reactie. DANK je!
   Ja, ik heb de uitwisselingen met de leden van het grenouille-gilde ook erg gemist en dit was één van de belangrijkste reden (naast het schrijfplezier) om Neus weer aan het woord te laten 😉 .

   Klinkt spannend jouw op stapel staande parfumavonturen! En wat een grappige wending in het Les Senteurs verhaal (ik ken ze trouwens ook als een zeer genereuze winkel met betrekking tot het meegeven van samples).

   Ik heb de nieuwste Tauer nog niet geroken, ben er erg nieuwsgierig naar. Hoe zou jij trouwens ‘de echte Tauer-signature’ beschrijven? Bij mij doemt het woord ‘airy’ op, maar dat geldt dan weer niet voor de Orange Star…

   • wat Tauer betreft komt bij mij eigenlijk “romig, boterig” als eerste naar boven. ik heb een mini une Rose Chypree en twee decants van Incense Rose en verder van bijna alles samples, waaronder ook Rose de Kandahar. er zit iets (?) in wat ik in de meeste geuren herken als “Tauer”
    Wat les Senteurs betreft: ik kwam via de site van Cloon Keen (die zelf niet versturen naar Europa) bij les Senteurs terecht die ook niet versturen naar Europa. Die dochter van mijn vriendin wilde in Londen de samples bestellen maar daar was weer de voorwaarde dat je bankpas ook een Engels adres moest hebben. Al met al heeeeeeel lastig. Ten einde raad is ze er een keer heengegaan (exacte verhaal hoor ik volgende week) en toen kreeg ze ze alle 5 voor niets mee!!!! Ik ga ze daar nog heel erg voor bedanken, dat snap je!

    • Hé wat leuk, juist een heel ander, misschien zelfs wel tegenovergesteld ‘kenmerk’ dan mijn eigen ervaring. Ik ga met jouw opmerking in gedachten opnieuw mijn Tauer samples besnuffelen. Kijken wat dat brengt. Je noemt trouwens Incense Rose…een van mijn favorieten om zelf te dragen.

     Ik heb begrepen dat de Britse postbedrijven geen vloeistoffen met alcohol meer naar mainland europe verzenden. Erg jammer. Fijn dat het met een omweg toch gaat lukken!

 3. Ha Tanja, wat fijn dat we je weer kunnen lezen en wat mooi dat er zoveel fijne dingen je kant op komen (nu nog een restaurant voor de geurige samenwerking met wijn en spijs?). Het was weer een echte vrijdagmiddag zo, met wat baantjes zwemmen, alle natte spullen uitspoelen, een banaantje eten en dan lekker een stukkie van Tanja lezen.
  Gisteren in een wolk van lathyrus doorgebracht, een fijn bloemetje maar met een grote geurkracht. Leek het toch nog even zomer – vanochtend zelfs de kachel aangehad, brrr.
  Ik heb Hiris nooit in de winkels gezien, is dat wellicht alleen te krijgen in de boutique-met-de-oranje-tasjes?

  • Dank je Annemarie en wat een plezierige dag beschrijf je 🙂 .

   😉 😉 😉 daar is het in ieder geval verkrijgbaar, maar zeer waarschijnlijk ook bij de Hermès boutique in de Bijenkorf Amsterdam.

 4. Hallo Tanja, goed weer van je te lezen. Wat moet het heerlijk zijn als je zo met je passie bezig bent dat je anderen er weer door aantrekt en inspireert. En meteen bij het lezen van jouw stukje, merk ik, o jee, daar gaan we weer… daar heb ik weer de neiging mijn too-sniff lijst aan te vullen. Ik ken weinig van Hermes. Caleche natuurlijk wel, en de ’tuin-serie’, maar hoewel ik weet dat velen er gek op zijn, is op mijn huid zo’n bloeiende tuin snel verwelkt. Je maakt me nieuwsgierig naar Hiris. En ook Tauer is voor mij nog een grote onbekende. Er is nog veel snuffelwerk aan de winkel. Geuradel? Denk zelf toch nog steeds aan Beloved van Amouage. Hoop Hiris spoedig te kunnen beoordelen. Adel verplicht.

  • Wat mooi Yvonne hoe je dat beschrijft van dat aantrekken en inspireren, zo had ik me dat niet gerealiseerd. Maar ik voel me wel heel rijk door al deze ontmoetingen, en word hierdoor zelf ook weer geïnspireerd.

   Ook ik vind de ’tuin’-serie zoals jij het noemt een mooie serie. Fijntjes en toch karaktervol, Elena ten voeten uit. Maar geen van de geuren draag ik zelf, ze willen niet met me samenvallen…. Ik kan me jouw liefde voor Beloved nog herinneren uit een van je reacties vorige jaar. Klinkt als de ware 😉 .

   Last but not least: heb genoten van je ‘uitsmijter’!

 5. En van de week dacht ik net “ik heb al een tijdje niets van de Noble Nose gezien. Zou er iets zijn…”. Gelukkig goed nieuws. Benieuwd om meer te horen, en vooral te ruiken natuurlijk…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.