Parfummagie

Jaren geleden zag ik in een tijdschrift een foto van een lezende jongen zittend voor een Indiase olifant. Het beeld raakte me als een toverstaf en het lukrake bladeren kwam abrupt tot stilstand. Hoeveel schoonheid en vrede kan een foto bevatten?

Zo nu en dan google ik boy and elephant om me te verliezen in dit ontroerende tafereel. Of nee, om mezelf terug te vinden in de turbulentie van alledag, het zachte trillen van mijn hart te voelen en te vertrouwen op het goede.

Sommige parfums hebben eenzelfde magie die mij tot rust brengt. Mohur bijvoorbeeld, van Neela Vermeire Créations.

★★★★★ MOHUR (2012) van Neela Vermeire Créations
♪♪ ∫∫ ♀ €€€⎢floral oriental ⎢verkrijgbaar bij Parfumaria
Een zeer complex bouquet van rozen, specerijen (kardemom!) en sandelhout. De eerste aanzet is fris en lichtvoetig, met een transparante roos en een heel klein zeepje, waarbij op de achtergrond onmiddellijk alle houtige en kruidige aroma’s waarneembaar zijn.

De textuur is zowel teer poederig als romig en fijnkorrelig. Denk aan het zachtste suède waar je je vingers over laat glijden. Het parfum is er een met grote innerlijke kracht en draagt dicht op de huid, wat voor een rozenparfum opmerkelijk is. Een subtiel bittertje (saffraan?) beweegt als een slang door het parfum.

Mysterieus, intrigerend en zeer vrouwelijk parfum. Toont elke dag weer een ander gezicht. Groots.

Mohur is geïnspireerd op de periode dat India werd gedomineerd door het Perzische rijk (van 1526 tot 1857). Een van de machtigste vrouwen was Noor Jahan, de favoriete vrouw van keizer Janhangir. Na haar mans dood wijdde ze haar leven aan de parfumerie.

Kan een parfum jou ook rust geven of tot jezelf brengen? Vertel!

6 thoughts on “Parfummagie

 1. De rust en kalmte stralen af van die prachtige foto en het bijgaand artikel. Als het parfum ook die uitwerking heeft, is het magisch spul. Parfum kan zeer zeker de stemming veranderen, wat mij betreft. Het kan kalmeren maar ook oppeppen. Wat serene geuren aangaat, zweer ik bij Shalimar. Zelfs als ik migraine heb doet het me goed. Ook Gris Clair… heeft een gunstige uitwerking. En iris Silver Mist stemt me zelfs filosofisch.
  Nog even over olifanten. Ik las ooit het volgende: een meisje kwam op haar tocht een olifant tegen. Om problemen met zo’n kolos te vermijden ging ze liggen en hield zich dood. De olifant kuierde langs, maar kwam na een tijdje terug en schoffelde wat zand (of aarde, daar wil ik af wezen) over het meisje heen. Hij had haar begraven.

  • Dank je wel voor je persoonlijke verhaal en de bijzondere anekdote, Anna.

   Daar zeg je me wat Shalimar, op een koude verstilde winterdag voor mij de perfecte omlijsting.

   Fijn weekend!

 2. Ha Tanja, in mijn verbeelding “spritst” Mohur een paar pufjes zo vanuit mijn beeldscherm tijdens deze bloemlezing…. Beetje krom, maar je snapt vast wat ik bedoel 🙂 Ik schrik toch wat van de safraan en daarna de prijs. Maar wat een elegante fles !!! En ja, de foto’s van “the boy and the elephant” zijn ontroerend mooi en brengen je onmiddellijk tot stilstand. Dank weer voor je poetische woorden xd

 3. Het zijn vaak hele onverwachte geuren die me troost geven en rust. Me even terugbrengen naar mijn kindertijd en me met liefde omarmen. En ik weet niet eens precies wat dat is, welke noten ervoor verantwoordelijk zijn. Maar ergens moet er onbewust iets in me worden wakker gemaakt bij het ruiken van bepaalde geuren dat me onmiddellijk kalmeert. Voorbeeld: Yerbamate. Ik zak weg en wordt meteen rustig. En wat het is….? En zo was er deze week nog Vetiver en Mimosa van Von Eusersdorff. Ook hier was er sprake van een goed buikgevoel. Wonderlijk hé…

  • Dank je Yvonne, voor je persoonlijke reactie, herkenbaar ook wat je schrijft.

   Prachtig dat geur zo kan aanraken, omarmen en zelfs troosten (en nog zoveel andere emoties kan oproepen 😉 ). Wat een geschenk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.