De geur van inspiratie

De gouden Aarde is vol en vast en klaar,
De Hemel welft zich donker en zacht blauw,
Het Heelal is die donkerzachte dauw,
Alleen de Zon en de Aarde zijn zichtbaar.

Van die twee samen, van dat jonge paar,
Is de Zon de algoudene flambouw,
En de Aarde de liggende landouw.
In goud en groen beide volkomen baar.

En in het zachte en volkomen blauw
Is de Zon een Man met een gouden regen
En de Aarde een wijde groene Vrouw,

Genietend ’t stille geluk van dien zegen.
Zon, Aarde en Heelal zijn ééne lach
Rondom de Menschheid heen. Dit is haar Dag.

(Herman Gorter: de gouden aarde)

Elk jaar verheug ik me op de maanden die het kalenderjaar in tweeën knippen, juli en augustus. Het tempo in Maastricht zakt dan terug, de straten worden leger en de gezinnen met schoolgaande kinderen trekken de stad uit.

Heerlijk vind ik het om achter te blijven, in alle rust wat te werken, een beetje te tuinieren of de gang van een slak of een vlinder te volgen. Te laten bezinken wat het jaar me tot nu toe heeft gebracht en te filosoferen over het najaar.

Ja, deze maanden zijn mijn mijmertijd. Op een bankje, in het gras, tijdens een wandeling op een zachte zomeravond. Of op een terras met een drankje in de hand, waar de ijsblokjes zwevend hun kou loslaten.

Maar voordat deze tijd aanbreekt, stap ik op het vliegtuig naar Londen. Voor een post-doc over de toepassing van geur als sfeerbepalend element in een ruimte. Wat een heerlijk vooruitzicht. Vijf dagen lang met mede-grenouilles de geur van inspiratie opsnuiven.

Van deze en andere belevenissen zal ik je zeker verslag doen, wel wat onregelmatiger dan je van me gewend bent want: het is mijmertijd.

Ik wens je een heel fijne zomer!

Iets anders: ik ben nogal ‘nosy’ van aard en dus behoorlijk nieuwsgierig naar jouw geurige zomerbelevenissen. Zou je ze willen delen met mij en de gemeenschap der edele snuffelaars op deze blog? Een kleine notitie, een losse flodder, een opmerking, een geurnotitie, een verhaal of gedicht, voel je welkom!

*uit: Herman Gorter, Verzamelde werken. Deel 8. Laatste gedichten, uitgeverij Querido

19 thoughts on “De geur van inspiratie

 1. Allereerst, wat een ongelooflijk mooie illustratie bovenaan je stuk! Ik krijg er echt spontaan enorm goeie zin van (wat knap is met dit weer — warm zonnig zomerweer en ik? geen match). Draag toevallig Champagne van YSL vandaag, en ook daar word ik altijd heel blij van… zaaaaalig!
  Jammer dat je niet aan sound-effects doet, want tijdens het lezen van je artikel begon spontaan een soundtrack mee te spelen… zoetgevooisde violen, een enkel ijl fliedertje op een dwarsfluit… en dan, het geluid van een naald die bruut van een plaat afglijdt (populair sound effect in foute reality soaps haha!) want de lezer staat ineens midden op Piccadilly Circus met auto’s die aan alle kanten voorbij vliegen en toeristen die in de weg staan want ja, eerst nog effe London asje ut nie errug vind. Maar gelukkig ben je er voor een mega gave workshop, en zul je nauwelijks worden afgeleid door de hectiek van de grote stad aldaar. Ben zó benieuwd naar de verhalen! En naar je aanwinsten, want kan me niet voorstellen dat je emtpy-handed terug naar Nederland vliegt!
  Oh ja, geurbelevenis, moest vanochtend nog aan je denken want toen ik de tuin uitliep na de kipjes te hebben uitgelaten (uit hun hok dan, niet aan een riempje hehe…) dreef de zware bedwelmend zoete lucht van de jasmijn die naast de poort staat ongegeneerd mijn neusgaten in.. moest me echt aansporen om door te lopen naar werk!!
  Dagdag, Wendy

  • Hey Wendy,

   DANK voor je beeldende, uhm muzikale reactie, de band loopt inmiddels… 😉

   Gelukkig zit ik in Kingston upon Thames, behorend tot het gebied Groot London, een druk maar gezellig stadje.
   Heerlijk die jasmijn, hier bloeit inmiddels de linde! Ook in Maastricht?

 2. Linde.. daar zeg je zowat.. volgens mij staan ergens in de buurt van het Toon Hermans huis in Maastricht (St Servaasklooster) lindebomen, maar weet het niet 100% zeker of dat ook is wat ik ruik… (doet me denken aan de lindenshampo die ik af en toe gebruik dus met wat mazzel heeft mijn neus het goed).. hoe dan ook, het ruikt zaaaaaalig!

  • Zou kunnen dat ze daar staan. Waar je ze in ieder geval kunt ruiken is op de Graaf van Waldeckstraat, een prachtige straat die deze tijd van het jaar doordrenkt is van dit heerlijke aroma. Vorig jaar heb ik er nog een column overgeschreven… veel geurplezier!

   • Aha!! daar staan ze dus…. want natuurlijk kan ik me jouw column van vorig jaar herinneren maar ja, ik ken jouw route naar het station natuurlijk niet 😉
    Moet zeer binnenkort maar eens die kant uit wandelen dan.

  • Ja, schitterend zomertafereel hè?!

   De naam van de kunstenares is Yulia Muravyeva (als je de cursor op de foto laat rusten verschijnt de naam cq de bron van de afbeelding).

 3. We zijn benieuwd naar je belevenissen in Londen! Intussen is het zomer, maar wel een onaangenaam stikbenauwde dampige zomer. Geen weer voor Carnal Flower en dergelijke.

  ‘Algoudene flambouw?’ Door de nevels nauwelijks zichtbare koperen ploert, zal je bedoelen..ik wou dat ik in Siberië zat, of in Mongolië. Ergens waar die flambouw niet is.

  ‘De boomen dorren in het laat seizoen
  En wachten roerloos den nabijen winter…’ Dat spreekt me meer aan. Kloos was niet het zonnetje in huis, dus zijn poezie komt nu fijn van pas.

  ‘Ik ween om bloemen in den knop gebroken
  En voor den uchtend van hun bloei vergaan…’
  Ja, daar word je lekker koud van. Nu nog een scheutje Iris Silver Mist (Dank, Tanja, dank!!) en we kunnen er weer tegen.
  Maar genoeg gezucht & gemopperd. Het zal wel ergens goed voor zijn, voor de waterstand misschien. Allemaal nog een fijne zomer!

  • Hey Anna, je hebt mij en de lezers van mijn blog werkelijk verwend met je humorvolle reactie, dank je wel!

   Van zeker één mede-grenouille weet ik dat ze net zo over de zomer voelt als jij…

   Goed te horen dat ISM je wat afkoeling brengt, enjoy!

   PS binnenkort volgt er een bericht over mijn Londen avontuur. Het was in een woord: fantastisch!

   • Who, me??!! Zucht, inderdaad, zomer is niet mijn seizoen. Een buur van me wist te vertellen (waar ie het vandaan had geen idee) dat dit nog zes (ja, 6) weken zo zou doorgaan. Ik wilde in huilen uitbarsten maar daar zou ik het nog warmer van krijgen. Intussen probeer ik er maar zo veel mogelijk in mee te gaan door zomers parfums te kiezen (vandaag vintage Fidji.. prachtig spul) en gewoon te blijven lachen maar echt lukken wil het niet. De eerst volgende die nog waagt zeggen dat ie het koud heeft kan een knal voor ze knars krijgen (had ik al verteld dat ik heel agressief word van warm weer?).

 4. Oh, wat herken ik me in bovenstaande verhalen….Ook ik sjoksjok mijn dagen door, wordt misselijk van al teveel aanstellerige uitbundigheid om me heen, (hoewel dat in het voorjaar nog veel erger is, dan voel ik me helemaal niet van deze wereld omdat ik nog zo gehecht ben aan de geborgenheid van de winter). Als ik nu iemand hoor klagen dat het nu toch echt té warm is, die enkele weken geleden nog riep: Ik wil zon zon ZON, dan krijg ik geen al te fraaie neigingen…
  En toch ben ik een zomerkind, geboren op de heetste dag van dat jaar. Bereid momenteel mijn verjaardag voor, een kroonverjaardag nog wel. Ik heb mezelf een nieuwe geur beloofd om dit te vieren en dit vooruitzicht biedt troost in deze dagen van hitte en een naderende golf hiervan. Heb nog geen idee welke en dat maakt het spannend. Voor mijn verjaardag heb ik beloved van Amouage gereserveerd. Maar het is net als met een jurk, ik vraag me af of het niet te heet aan zal voelen. De ijskoude wodkageur van DKNY (Woman) doet me goed deze dagen. Maar mijn reukvermogen is niet optimaal met dit weer. Je gaat je bijna afvragen of er een aanwijsbare reden is dat kennelijk veel geurliefhebbers het zelfde ervaren…

  • Goh, dat is een interessante gedachte: kan het volkje der grenouilles over het algemeen slechter tegen warmte dan mensen zonder deze olfactorische afwijking 😉 ? Geen idee, hoe dan ook: ik kan er ook erg slecht tegen. Gelukkig gaat het niet ten koste van mijn humeur en geniet ik enorm van de koele ochtenden en de prachtige zomeravonden.

   Wens je een heel fijne verjaardag Yvonne, ik hoop dat de zon je niet te zeer in de weg zit. Jouw opmerking over Beloved maakt me nieuwsgierig… laat je weten wat het geworden is?

   In Londen heb ik Penhaligon’s Violetta ontdekt, een bijzonder complex viooltjesparfum, met een heel verkoelend effect. Zalig!

 5. Hallo, medegrenouilles! Iets voor de boekenrubriek: Giftig Parfum (False Scent), door de onnavolgbare thrillerschrijfster Ngaio Marsh (hoewel anderen meer van Dorothy Sayers houden). Stel je voor: iemand heeft bij het overgieten in een verstuiver het parfum (”Unguarded” genaamd–?–) vermengd met plantenvergif. (uit de tijd dat parfum standaard in een ”spash”fles zat, 1961). De nietsvermoedende actrice sprayt en sterft een akelige dood. Zo bekeken is het misschien toch maar goed dat we tegenwoordig spray’s hebben..
  Ik las het in de vertaling (Prisma, reeks Vantoen.nu).

  • Dank je Anna voor deze tip!

   De wereld is vol gevaren…het lijkt me een verrukkelijk boek 😉 …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.