Cinabre van Maria Candida Gentile ‘pas op, ze bijt…’

Let me ride on your back
And gallop among the clouds
Stopping for a drink of ambrosia
Let me look up in the sky and see eternity
See the rain fall on newborns
Heal my scars cut off all the deadwood
Build a holy fire in honour of death
And fall asleep on the moon

 Jim Hawks’ Ride The Dragon

Cinabre. Drakenbloed. Bloed van een mythisch dier. Onoverwinnelijk, woest en afschrikwekkend. Met een dikke huid, zwiepende staart en geelgloeiende ogen. Bewaker van kostbaarheden, koningen en maagden.

Cinabre is ook de naam van de rode hars die, na een insnede, opwelt uit de bladeren en bast van de Dracaena Draco. Een stofje dat behoort tot de basisuitrusting van elke magiër en een belangrijk bestanddeel van mysterieuze elixers ter verlenging van het leven.

Apothekers maken er poeder van en geven het in papier gevouwen mee bij hoofdpijnklachten, diarree en aandoeningen van de luchtwegen. Ook wordt gefluisterd dat de diep roodbruine lak van de Stradivarius viool er zijn bijzondere glans aan te danken heeft.

Sinds 2009 is er ook een parfum met de naam Cinabre. Zou er een snufje of drupje van het illustere drakenbloed aan toe zijn gevoegd? Maria Candida wil het niet verklappen, maar ik heb zo mijn vermoedens. Het parfum is namelijk magisch.

♡ ★★★★☆ CINABRE van Maria Candida Gentile (2009)
♪♪♪ ∫∫∫ ♀ €€ ⎢floral oriental⎢Verkrijgbaar bij Dany DiopParfuMaria en Lianne Tio
Opent pikant. Peper? Ik heb maar even mijn flesje piper nigrum erbij gepakt en verhip, dat is het. Het is niet zozeer de hoge frisse toon van peper, die je eerder voelt dan ruikt (ergens boven in je hoofd). Het is vooral de strakke structuur die dit parfum zijn karakter geeft. Het maakt dat de geur meer is dan een wolk van poeder en rozenblaadjes. Want dat zijn de andere twee hoofdkenmerken van dit parfum. Poeder en rozen. Gigantische rozen, bepoederd met misschien wel drakenbloed. Dit is geen verleidelijk parfum, geen wulpse pleaser. Integendeel, Cinabre heeft een donker randje en daarmee iets gevaarlijks. Er zit een angel in en eentje die prikt. Mannen zijn dus gewaarschuwd. Een vrouw die Cinabre draagt weet je te raken…

Dit is het laatste deel van het drieluik over de parfums van Maria Candida Gentile. Nieuwsgierig naar de andere twee artikelen? Klik dan hier voor het Engelstalige interview of hier voor de bespreking van Hanbury.

 

6 thoughts on “Cinabre van Maria Candida Gentile ‘pas op, ze bijt…’

 1. Leuk Tanja, om zo uitgebreid kennis te kunnen maken met een voor mij onbekend parfumhuis en parfumeur. Zo te lezen hebben Maria Candida Gentile en haar geuren jou weten te raken.

  • Een geweldige ontdekking, inderdaad. Zeer karaktervolle en eigenzinnige parfums. Intens en aanwezig, dus voorzichtig sprayen is geboden!

 2. Spannend, Tanja… een sprookje als kenschetsing van een parfum, prachtig! Ik zou dat drakenbloed wel eens willen dragen om te zien wat voor effect het bijvoorbeeld op mijn geliefde heeft, pfffff! Misschien wordt hij bang, krijgt hij het plotsklaps heel warm, of wellen er merkwaardige gedachten bij hem op…ha! het zou leuk zijn dat uit te testen, the magic of perfume..

  Mooi te zien hoeveel gevoel voor taal en poëzie jij hebt. Die mooie taal is een troost voor het gemis aan geur. Mja…ik steek mijn neus maar in de tuin, het ruikt heel zoet aan de voorkant, ik weet niet waarom, een traktatie…hartelijke groet van zingende buuf

  • Wie weet … 🙂

   Dank je wel voor je hartelijke woorden; ik kom snel de zoete geuren in je voortuin opsnuiven en neem dan wat drankenbloed voor je mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.