Cuir Fétiche, nogal aaibaar

its bark papyrus,
its scars calligraphy,
a ghost story written on

uit: Birch van Cynthia Zarin

Birch tar oil. Een diep, donker chocoladebruin vocht dat door destillatie uit de berkenschors vrijkomt. Een flesje van deze olie is als een rijk gevulde medicijnkoffer. Last van reuma? Berkenschorsolie. Huiduitslag? Berkenschorsolie. Etterende wonden? Berkenschorsolie. Onwillige darmen? Inderdaad: berkenschorsolie.

En dat niet alleen. Met graagte looide men er vroeger in Rusland de dierenhuiden mee. Cuir de Russie, het vermaarde Chanel parfum uit 1927, is dan ook een ode aan de met berkenschors gelooide laarzen van Russische militairen uit die tijd.

Het donkerbruine goedje is trouwens ongeschikt voor gebruik in parfum. Maar na herhaalde destillatie blijft een lichtbruine vloeistof over die voor één van de meest karaktervolle geurfamilies in de parfumerie verantwoordelijk is: die van de Dry Woods (ook wel leathers genoemd). Leer, rook, teer en bittere, groene aroma’s, het is allemaal te ruiken in deze berkennectar.

Het zal je niet verbazen dat een hele batterij leathers deel uitmaakt van mijn collectie. Nee, natuurlijk heb ik ook hier weer eens geen maat kunnen houden. Cuir de Russie, Knize Ten, een bejaarde Bandit en Jolie Madame, ze hebben allemaal een plek in mijn geurbibliotheek.

Maar hoe intrigerend, fascinerend of bijzonder ook, het wil maar niet klikken tussen mij en die lederpracht. Mijn huid is hier de spelbreker, geen enkel parfum wil zich verenigen met míjDe een wordt hard en hoekig (Cuir de Russie), de ander transformeert me in een bos brandend braamhout (Knize Ten), de volgende ontneemt me de adem met de scherpe geur van zojuist geverfd leer (de meest recente Bandit) en van het ronde en fruitige karakter van Cuir de Lancôme blijft ook al niets over.

Drop it, Tee, dan maar geen leather.’
‘Ah toe, eentje nog…’
‘ Oke, jij je zin.’

♡ ★★★★☆ CUIR FÉTICHE (2011) van Maitre Parfumeur et Gantier
♪♪ ∫∫ ♀ €€  ⎢dry woods⎢ O.a. verkrijgbaar bij Lianne Tio, ParfuMaria en Skins Cosmetics
Bij de eerste snif sprakeloos. Luxe, sensueel, intens, beschermend. Vrouwelijk met een hoofdletter V. Omhullend als een onzichtbare, soepele lederen cape. Opent met ragfijn citrusfruit, onmiddellijk gevolgd door een geraffineerde dans tussen sensuele witte bloemen en zacht, glad leer.

Na enige tijd komt een subtiele poederigheid naar voren. Bloemen en leer blijven urenlang innig verstrengeld. Zijdezachte warmte. Het parfum draagt dicht op de huid; ze wil niet zozeer een ander plezieren maar is vooral bij zichzelf op haar gemak. Geen spoor van groene bitterheid, geen messcherpe insnedes. Integendeel, deze leren fetish krult zich ook na uren nog zinnelijk om me heen. Hèt parfum voor stoere vrouwen die ook zacht durven zijn.

De aanhouder wint. Cuir Fétiche drapeert zich om me heen als een tweede huid. Deze is voor mij, bingo.

Geïnteresseerd in de kunst van het berkenschors destilleren? Bekijk dan het filmpje van een Amerikaan, die midden in de natuur zijn berkenschors-potje kookt.

Uiteraard ben ik nieuwsgierig naar jouw favoriete leather. Ìk moest er helemaal voor naar Londen om haar te vinden, en jij? Of kan dit type parfum jou helemaal niet bekoren? Laat het mij en de lezers van deze blog weten door te reageren op dit artikel.

15 thoughts on “Cuir Fétiche, nogal aaibaar

 1. Geuren met een leernoot erin spreken me erg aan. Echt een geur voor deze tijd van het jaar. Van degene die ik tot nu toe geroken heb vind ik Daim Blond van Serge Lutens het lekkerste. Cuir de Lancome en Cuir de Russie staan op mijn verlanglijstje om te snuffelen en na jouw beschrijving van Cuir Fetiche heb ik deze boven aan het lijstje toegevoegd. Deze geur bevat elementen die helemaal bij mij passen, poederig, licht op de huid maar toch sensueel.

  • Oh die is ook mooi, Thirme, Daim Blond! Maar helaas ontwikkelt DM zich op mijn huid tot een bijtend keffertje … 🙁
   Als je wil, laat me eens weten wat je van Cuir Fétiche vindt!

 2. Zeer interessant, die achtergrondinformatie, ga zo door! Nu je het vraagt: ik houd eigenlijk van alle soorten parfums, maar nu juist niet van leer. Ik draag trouwens ook niet graag leer op de huid. Het enige leerparfum dat mij kan bekoren: Gomma van Etro. Misschien ook Cuir Fétiche, MPG heeft veel van mijn favorieten.

  • Hee Anna,

   Gomma staat nog steeds op mijn ‘snuffellijst’ (na jouw tip), maar helaas heb ik nog geen kans gehad haar te ruiken.
   Ben benieuwd of Cuir Fétiche je kan bekoren. Laat maar eens weten als je wil.

   P.S. Parfumaria heeft interessante MPeG aanbiedingen… watch your wallet though 😉 .

 3. Hallo Tanja ,

  Leuk om te lezen hoe jij alle leergeuren ervaart.
  Ik heb zelf Cuir Fetiche en ik ben ook heel erg gecharmeerd van Cuir Ottoman van Parfum d’Empire, deze geur ervaar ik als een paar mooie leren handschoenen of pantoffeltjes.
  Mijn nieuwste leergeur is van Serge Lutens Cuir Mauresque, een wat meer oosterse leergeur. Daim Blond Serge Lutens is een heerlijke perzik suedegeur, helaas niet voor mij maar bij mijn dochter prachtig .

  Fijn weekend !

  • Hee Carina,

   ’t Is enorm waardevol om verschillende (leer)geuren naast elkaar op de blotter te vergelijken. De zeer summiere beschrijvingen in mijn post zijn overigens een typering van wat ze op mijn huid doen. Toen ik hier gisteravond mee bezig was, was Cuir Ottoman van Parfum d’Empire ook deel van het gezelschap trouwens. Die ervaring ben ik in mijn post vergeten te vermelden. De wierook knalde er enorm uit op mijn huid, en daardoor werd het een heel strakke houtige leergeur. Op de blotter vind ik hem heerlijk trouwens en is ie veel beter in balans. Cuir Mauresque klinkt goddelijk! Volgende week sta ik in Palais Royale in Parijs…. dus dan weet je het wel. Jij ook heel fijn weekend!

   P.S. Afgelopen dinsdag gaf ik een parfumworkshop in Maastricht. Bottega Veneta was een van de parfums die op tafel stond. En hoewel geclassificeerd als een chypre, heeft dit parfum zeer duidelijke suèdetonen. Bij een van de deelnemers ontwikkelde het schitterende perzikaroma’s. Wauw; maar ook deze geur wil niet met mij 🙁 , er gebeurt helemaal niks.

   • Ik zal de Bottega Veneta op de willen-ruiken-lijst toevoegen om een keer te ruiken. Mooi om te ruiken hoe geuren zich bij ieder ontwikkelen en anders gaat ruiken . Vroeger had ik Jil Sander bath beauty ( witte strakke fles ) bij mijn vriendin rook deze heel pittig en bij mij heel zacht.
    Wat vind je van Barry Lyndon van MCG?

    Heel veel plezier in Parijs ! Wil je goed aan de Iris Silver Mist gaan ruiken? Ik ben zo nieuwsgierig naar deze van Serge Lutens.

    • Elke keer verwonder ik me erover hoe anders parfums kunnen ruiken bij verschillende personen. Waar ik me zeker zo over verbaas is dat er nogal wat mensen uit het ‘wereldje’ ontkennen dat dit effect bestaat (o.a. Turin)! Ik begrijp hier niets van, het is toch echt duidelijk waarneembaar.

     Iris Silver Mist: intens koud iris-parfum. Ik verheug me erop om haar volgende week weer te ruiken.
     Barry Lyndon van Maria Candida Gentile heb ik begin van dit jaar geroken bij Dany Diop in Amsterdam. Helaas heb ik er geen aantekeningen van gemaakt, dus ik moet putten uit mijn herinnering (gevaarlijk!): een groenkruidig, knisperend parfum. Nog eens ruiken dus.

 4. Bottega Veneta doet ook bij mij niets op de huid. Het is op papier een erg elegant parfum, jammer dus. Cuir Mauresque is prachtig, ook voor mij, maar ik aarzel omdat bij een ”niche” parfum de civet (ja, dat zit erin) misschien echt is.
  Tanja, veel plezier in Parijs, ruik voor mij eens aan La Myrrhe!

  • You can’t win them all… ;-), maar gelukkig blijft er zoveel over om van te genieten.

   Dank je Anna en La Myrrhe ga ik zeker ruiken, keep you posted!

 5. Van vroeger herinner ik me Cabochard, stoer en krachtig, alsof je een autoshowroom binnen komt: de geur van leren bekleding en zelf iets olie/benzineachtigs. Jolie Madame (uit een vintage trio samen met Miss Balmain en Vent Vert) daarentegen is veel bloemiger. En Bottege Veneta, sja dat is toch echt een favoriet van me! (Het bijbehorende reclamefilmpje is ook zo mooi…).
  Dat geuren anders uitpakken op een andere huid ervaarde ik al toen ik de L’ Air du Temps van mijn moeder vroeger probeerde. In plaats van een zachte warme geur rook ik een scherpe zure lucht. Het schijnt te helpen om een laagje vaseline aan te brengen onder de geur. Dan wordt de geur minder door de zuurgraad van de huid beïnvloed. Maar zelf vind ik dat nu juist zo mooi, die persoonlijke toets.

  • Dag Yvonne,
   hartelijk dank voor het delen van je parfumervaringen; wat een mooi beeld de Cabochard en de autoshowroom!
   Ook ik hou van die persoonlijke toets, dus ik zie me niet aan de slag gaan met vaseline.
   Toch bedankt voor de tip, wellicht zijn er lezers die het gebruik van vaseline als een uitkomst beschouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.