DOORGESNUFFELD: Londonbeauties, ‘ik ga naar huis en neem mee…’

Dat leek aanvankelijk niet mee te vallen, een top 5 samenstellen uit alle geuren die ik vorige week in Londen geroken heb. Maar het bleek eenvoudiger dan gedacht. De geuren die slechts de geurstrook raakten vielen namelijk af. Waarom? Omdat het in mijn ogen niet fair is om een geur op basis van een momentopname te beoordelen. Niet getreurd, er bleef na deze ruwe selectie nog heel wat te snuffelen en selecteren over.

Mijn hart blijkt deze week uit te gaan naar al die prachtige, warme en kruidige geuren die op mijn pad zijn gekomen. Komt vast door het weer, ijskoud, zonnig en winters. Of het nu Louanges Profanes, Ambre Nuit of Ambre Russe is, ze zal je verwarmen. En L’Autre en Cuir Fetiche sluiten wonderwel aan bij de straffe, frisse kou van vandaag.

LOUANGES PROFANES Parfumerie Generale (2008)
♡ ☆ ♪♪ ∫∫∫ ♀ €€ ⎢ Floral Oriental⎢Verkrijgbaar bij Annindriya
Neroli heeft nooit tot mijn favoriete aroma’s behoort, maar ik moet concluderen dat ze me eindelijk voor zich gewonnen heeft. Louanges Profanes maakt het me dan ook erg makkelijk om die pikante groenige geur van de bittere sinaasappelbloesem te omarmen. Samen met de lelies, honing, bezoin en wierook een onweerstaanbaar parfum. Delicaat en warm. Geurt eindeloos lang. Tsja, en dan heb je zomaar een hunkerparfum te pakken.

AMBRE NUIT Dior (2009)
☆ ♪♪ ∫∫ ♀ €€ ⎢ Woody Oriental⎢Verkrijgbaar bij de e-shop van Dior.com
Misschien wel dé favoriet uit La Collection Privée, de exclusieve reeks geuren van Dior; alhoewel Mitzah ook diepe indruk op me heeft gemaakt. Een wonderlijk levendig en warm, kruidig parfum. Sprankelend door de bergamot en ceder waarmee het opent. Bloemig door de rozen. Kruidig door de patchouli en de ambergris brengt wat warmte. Zeer elegant.

AMBRE RUSSE Parfum d’Empire (2004)
☆ ♪♪ ∫∫∫ ♀♂ € ⎢ Soft Oriental⎢Verkrijgbaar bij Parfumaria
Hou je van whisky, dan hou je van Ambre Russe. In een oogwenk bevind ik me weer in die kleine ambachtelijke whiskystokerij op het eiland Sky, toen ik jaren geleden Schotland bezocht. Het donkere en woeste broertje van Ambre Nuit. Drank en leer, een gevaarlijke combinatie. Voor hele stoere mannen en vrouwen. Het vreemde was dat deze blockbuster op de huid van mijn lief iets bloemigs kreeg…

L’AUTRE Diptyque (1973)
☆ ♪♪ ∫∫∫ ♀♂ €€ ⎢dry woods⎢Enkel verkrijgbaar bij (flagshipstores) Diptyque
Vorige week schreef ik er al over, vandaag maakt deze geweldige geur deel uit van de Londen top 5. Straffe en strenge geur. Bomvol komijn, kardemom, lemongrass en patchouli. Zo ongeveer zal een specerijenmarkt in Delhi ruiken. De komijn ontpopt zich als het lekkerste lichaamszweet dat ik ooit geroken heb. Tsja, daar moet je natuurlijk wel van houden. De lemongrass en de ceder houdt het fris en voorkomt ongemakkelijke situaties…

CUIR FETICHE Maitre Parfumeur et Gantier (2011)
☆ ♪♪ ∫∫∫ ♀♂ € ⎢ Dry Woods⎢Onder andere verkrijgbaar bij Parfumaria
Waarschijnlijk de meest vrouwelijke dry woods die er momenteel op de markt is. Het leer subliem verwerkt in een compositie van bloemen, musk en de houtige karakters van patchouli en sandelhout. Geraffineerd en verfijnd. Staat te boek als een unisex parfum, maar is onmiskenbaar vrouwelijk…

6 thoughts on “DOORGESNUFFELD: Londonbeauties, ‘ik ga naar huis en neem mee…’

 1. Dankzij jou is mijn “te snuffelen” listje weer langer geworden. 🙂 Ik ken Ambre Russe en vind het een geweldige amber geur, een van de beste. In dit koud weer heb ik vaak zin in om op amber gebaseerde geuren te dragen. Gisteren had ik Ambre van Mona aan – ook een van de mooiste ambers.

  Er zijn zo veel ambers die ik lekker vind: Mona Ambre, PdN Sacrebleu, Montale Blue Amber, Ambre Russe, I Profumi di Firenze Ambra del Nepal, Mauboussin Histoire d’Eau, OJ Tolu, Voluspa Baltic Amber, V. Westwood Boudoir, en zo verder.

  • Ik wist niet dat je zó’n amber liefhebber bent! Na jouw opsomming van warme kruidige geuren is mijn ’te snuffelen’-lijstje ook weer langer geworden 🙂 Ben zelf trouwens ook heel enthousiast over de Montale Blue Amber, slechts een keer geroken, maar was geraakt door de warm-frisse compositie.

 2. Hi Tanja, ik vrees dat ik met zulke beschrijvingen een bijbaantje moet gaan zoeken want de verleiding om deze geuren allemaal te gaan kopen, neemt met elke regel toe.
  Wat ik me afvraag is of jij ook daarnaast beïnvloed wordt door verpakking, flacon en kleur…… ik heb daar namelijk in het verleden ook wel “last” van gehad dat dat in mijn beeldvorming toch een rol speelt.

  • He Dorothy,

   ik weet er alles van…:-).

   Natuurlijk ben ook ik gevoelig voor de verpakking, en het beeld dat wordt neergezet rondom een geur. Ik denk even aan onze uitwisseling over het merk Ineke; een geweldig verhaal en een fantastische packaging stimuleerden me om de samples op te vragen in de VS. Maar de geuren raakten me niet en ik viel er niet voor. Maar aanvankelijk deed ik wel extra mijn best om ze te waarderen. Of omgekeerd: I Love Love van Moschino, in de Cheap and Chic-reeks, de naam alleen al, met een ubervrolijke bijna kinderlijke flacon. In eerste instantie liep ik er met een grote boog om heen. Uiteindelijk bleek het een heel zonnige, blije en goed gemaakte geur te zijn en heb ik er menig flacon van leeg gespoten…

   Parfumproducenten werken doelgericht op het gemoed en de kooplust van de consument, en besteden veel aandacht aan de verpakking en de totale uitstraling van het parfum. Vaak gaat er, letterlijk, meer geld in de verpakking zitten dan in de juice.

   Wat mij opvalt is dat de kleinere, onhankelijke parfummerken, de nichemerken, vaak een eenvoudige en meer neutrale uitmonstering kiezen voor hun parfums. Vind ik wel zo prettig, het laat meer ruimte voor mijn eigen beleving.

 3. Wat een mooie geuren heb je meegenomen uit Londen! Een aantal staan ook op mijn verlanglijst, met name de Ambre Russe en de Cuir Fetiche. En nu maar sparen 😉

  • Dag Suzanne,

   welkom op mijn blog :-). Dank je wel voor je spontane reactie.

   Ja, het is een kostbare hobby en de verleidingen liggen overal op de loer! Vandaag ontving ik een mailing van Ormonde Jayne, met de aanbieding van een proefsetje van al haar geuren ( 9 voor vrouwen en 3 voor mannen) voor 48 pond en gratis verzending. Ik kon mezelf net weerhouden om op de button checkout te drukken, maar of ik morgen ook nog zo sterk ben…

   Gisteren heb ik Cuir Fetiche op mijn huid gedragen, wat houdt dit parfum lang op de huid. Fantastisch. En de verrassing zat op het eind: het werd prachtig bloemig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.