DOORGESNUFFELD fruitige chypres deel 2: Narciso Rodriguez for Her, Chypre Fruite en Lovely

De fruitige chypres, ze laten me even niet los. Naast de vorige week besproken Idylle en Azemour les Oranges is er nog veel meer te beleven in dit deel van het geuruniversum. Niet dat ik zo’n fan ben van fruitige parfums, ik draag ze zelden of nooit. Waarom niet? Geen idee. Te speels? Te zoet? Te synthetisch? Misschien is het ook iets anders en zet ik liever mijn tanden in een perzik, meloen of framboos dan dat ik er naar ruik.

Maar het is een populaire parfumstijl en verdient dus mijn aandacht. Het was een interessante exercitie met een overtuigende winnaar.

NARCISO RODRIGUEZ EdT van Narciso Rodriguez (2004)
❼ ♪♪ ∫∫ ♀ €⎢chypre⎢Verkrijgbaar bij de grotere ketens
Opent fris en stuivend. Fruit en oranjebloesem. Witte bloemen, een lichte poederigheid, perzik en musk. Zijdezacht. Meisjesachtig maar niet naïef. Verfijnd en elegant, als een goed getrainde ballerina op spitsen met tutu.

NARCISO RODRIGUEZ EdP van Narciso Rodriguez (2006)
▩ ♪♪ ∫∫ ♀ €⎢chypre⎢Verkrijgbaar bij de grotere ketens
Iets floraler, voller en ronder dan de EdT. Minder sprankelend en levendig. Minder karakter.

CHYPRE FRUITE van Montale
▩ ♪♪ ∫∫ ♀♂ €⎢chypre ⎢o.a. verkrijgbaar bij Dany Diop in Amsterdam en ParfuMaria
Neemt uitgebreid de tijd om zich te openen. Eerst vooral heel veel frisheid van citrusfruit. Vervolgt met tropisch fruit en rozen. Water. Beetje stuivend en zepig. Een dans tussen fris en fruitig. Komt niet helemaal los, noch op de blotter noch op mijn huid.

LOVELY door Sarah Jessica Parker voor Coty (2005)
☹ ♪♪ ∫ ♀ €⎢chypre⎢Verkrijgbaar bij webwinkels
Het lezenswaardige boek The Perfect Scent van Chandler Burr bracht me naar deze geur. Ik kocht hem voor een habbekrats op internet, zonder hem eerst te hebben geroken. Mijn verwachtingen waren hoog gespannen door het verhaal dat door Burr werd verteld over de ontstaansgeschiedenis van het eerste parfum van La Parker. Het werd een grote teleurstelling. Lovely is een skinny, synthetisch en agressief parfum. Weinig Sex in the City. De fles is prachtig, dat wel, en staat nu op het kleinste kamertje in ons huis.

Altijd treurig die verweesde flessen, vind je niet? Wat voor een bestemming geef jij ze?

6 thoughts on “DOORGESNUFFELD fruitige chypres deel 2: Narciso Rodriguez for Her, Chypre Fruite en Lovely

 1. Lovely was voor mij ook een grote teleurstelling. Ik heb voor een fles geruild omdat het zo veel goede recensies kreeg. Nou, bah… niet onuitstaanbaar, maar wel heel erg saai, waterige bloemen op een zachte basis van musk. Al honderden keren gemaakt. Bij Narcisco R. kon ik me voorstellen waarom mensen het lekker vinden, maar het is toch te saai en te lief voor mij. Ook niet echt origineel.

  Wat ik met mijn teleurstellende flessen doe? Gelukkig worden ze steeds minder omdat ik veel vorzichtiger ben geworden met mijn aankopen. Eerst grondig testen pas daarna kopen. En niet op koopjes springen die niet op mijn verlanglijste staan. Niet dat ik me altijd streng aan mijn eigen regels houd, maar meestaal werkt het goed. Als iets toch een mislukte koop is dan verkoop ik het of ga ik het voor een andere fles ruilen.

  • Wat mij vooral teleurstelde was de onnatuurlijke uitstraling van Lovely. Een echt ‘hoofdpijn’-parfum, helaas.

   Narciso Rodriguez for Her is inderdaad een heel vriendelijke geur. Klassiek romantisch, met (een lieflijk) karakter.
   De vraag ‘heeft een parfum wel of geen karakter’, en karakter in de zin van ‘heeft het parfum een eigen identiteit’ is niet eenvoudig te beantwoorden. Om hier enigszins grip op te krijgen stel ik mezelf tijdens het snuffelen de volgende vragen:
   – Herken ik de geur temidden van heel veel andere geuren?
   – Maakt de geur iets los?
   – Laat de geur een ‘imprint’ achter in mijn geurgeheugen?
   – Spreekt het tot de verbeelding?
   Op deze punten scoort NRforH positief. In de parfumhistorie gezien was de introduktie van NRforH in 2004 trouwens behoorlijk origineel en had veel navolging (oa. Lovely en Idylle).

 2. Goh…. het bizarre is dus dat ik persoonlijk vind dat Lovely een mindere kopie is van NR… ik was er natuurlijk ook heel benieuwd naar nadat ik het boek gelezen had, maar had meteen zoiets van waar ken ik dat van. Et voilà: NR dus! maar dan anders… OK, het is geen meesterwerk, maar hij wordt nog niet verbannen naar het kleinste kamertje… want ja, dat is waar ook mijn miskopen belanden. Anders toch ook weer zonde van het geld! Soms, als het gewoon aan mijn huid ligt dat een geur het gewoon niet “doet”, geef ik ze weg aand iemand waar het wel werkt. Kennis blij, ik blij, en de parfum hoeft ook niet meer te kniezen! Over kniezen/ knize gesproken: heb laatst toch even onderzoek gepleegd naar de uitspraak van Knize. Het is dus niet op zijn Engels, maar ook niet volledig Duits zoals ik het deed. Hier een van de uitleggen: “The name is actually Czech, spelled with a caret over the z, meaning duke or prince. That would be pronounced k-neezh-uh. I think the Austrians (even though the German z is pronounced ts) pronounce it a bit softer, k-neesh-uh.”

  • Altijd jammer inderdaad ‘kniezende’ flessen. Zelf noem ik ze ‘verweesde’ flessen. Het is zo persoonlijk, de beleving van een parfum. En zoals ik op mijn site schrijf: het ruiken en beoordelen van parfum is geen wetenschap! Dank voor je onderzoek naar de uitspraak van Knize. Het was me nooit duidelijk, hoorde verschillende uitspraken om me heen. Ik ga voortaan k-neesh-uh zeggen…:-)

 3. Het is leuk om lid te zijn van het Genootschap der Grenouilles. Verweesde flessen heb ik nauwelijks; ook als een parfum me niet bevalt vind ik het interessant- weer wat geleerd. Eén fles heb ik ooit weggegeven: Le Baiser du Dragon. Ik houd van aanwezige geuren, maar hiervan kreeg ik barstende hoofdpijn.

  • Dag Anna,

   goed te horen dat de flessen bij jou in goede handen zijn. En inderdaad, er valt altijd wat te leren, en misschien wel juist bij geuren die je uit je comfortzone brengen.
   Maar hoofdpijn, dat kan toch echt niet de bedoeling zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.