Larger than life: Une Rose van Edouard Fléchier

En opeens hebben mijn neus, lichaam en geest geen zin meer in orientals zoals Shalimar van Guerlain of Labdanum 18 van Le Labo. Ook kunnen florientals zoals Chamade en weelderige geuren met tuberoos me niet meer verleiden. Twee weken geleden nog een heerlijke fles Coromandel van Chanel aangeschaft. Het zal een maand of zeven duren voor ik haar opnieuw tevoorschijn haal om samen de herfst in te luiden.

Mijn neus vertelde me afgelopen week als eerste dat de lente definitief zijn intrede heeft gedaan. Ook al is er buiten nog niet veel te ruiken. Hooguit water dat loskomt uit de bevroren grond en vochtdampen die door bevroren plantenstengels en gebladerte aan de lucht worden afgegeven.

Mijn neus speurt naar lentegeuren. Snuffelt enthousiast aan tallloze geurwaters, zoekend naar grassige tonen, bloemenaroma’s en vooral speelse karakters. En tot mijn verbazing hebben rozen deze week een ongekende aantrekkingskracht op haar.

Ooit schijnt Coco Chanel wuft uitgeroepen te hebben ‘welke vrouw wil nu ruiken naar een bloem?’.  Nou, ik dus. Zo nu en dan.

Soliflors, tot de 20e eeuw de dominante parfumstijl, zijn parfums die een bepaalde bloem representeren. Je zult ze niet snel vinden in mijn privécollectie. Fresia’s, hyacinten, lelies of jasmijn, ik laat ze allemaal aan me voorbij gaan.

Maar voor rozen maak ik een uitzondering. En zeker voor Une Rose van Editions de Parfums Frederic Malle, een ultraklein parfumhuis in 2000 opgericht door Frederic Malle. Malle geeft zijn parfumeurs totale vrijheid. Geen focusgroepen, geen briefings, geen restricties op kosten. Zijn aanpak heeft geleid tot een uitzonderlijke reeks parfums.

Malle voegde ook Edouard Fléchier met zijn tovenaarskunsten aan zijn team toe.
Une Rose, uitgebracht in 2003, is zijn eerste en bij mijn weten enige rozenparfum. Een roos van reusachtige afmeting. Larger than life en met recht een flowerbomb.

Er is weinig lieflijks en onschuldigs aan deze geur te ontdekken. Het lijkt er eerder op dat Fléchier zich heeft laten inspireren door de onmiskenbare erotische uitstraling van de volledig geopende bloem, de doornen en de met mest doorwoelde aarde.

Was Une Rose een vrouw, dan had ze trekken van Scarlett Johansson, Kate Winslet, Maria Callas en Jessye Norman. Sexy, puur, woest, vlezig, onweerstaanbaar, emotioneel, luidruchtig en groots. Trek de gordijnen dicht, zet de aria ‘Ebben? Ne andrò lontana’ uit La Wally van Catalani op en de dvd van ‘Lost in Translation’, zonder geluid. Verlicht de kamer met tientallen kaarsen en spray een beetje Une Rose op. Sluit je ogen. Haal diep adem.  Open je voor de zinneprikkelende wereld waarin je je nu bevindt. Welkom in het universum van Fléchier.

UNE ROSE van Editions de Parfums Frederic Malle (2003)
☆ ♪♪♪ ∫∫∫  ♀ €€€ ⎢floral⎢verkrijgbaar bij Skins en de webwinkel van EdPFM
Explosie van rozen en een lichte toets van geranium. Iets donkers en dierlijks. Eindeloos lang. Enorme concentratie. Twee pufjes is meer dan voldoende om jezelf, en de ruimte waarin je je bevindt, te parfumeren. Voorzichtig aan dus. Niet mee uit gaan eten en ook bezoek aan bios of concertzaal is met dit parfum af te raden. Stiekem de opvolger van Poison, zijn andere geesteskind uit 1985?

En jij? Hou jij van soliflors?

6 thoughts on “Larger than life: Une Rose van Edouard Fléchier

 1. Hallo Tanja,
  genoten van Maria Callas!!!! en als ik in Parijs ben zal ik zeker bij Frederic Malle aan “une Rose” gaan snuffelen!
  Groeten,
  mary

  • Hee Mary,

   Ja, ik vind het ook een prachtige aria. Zo dramatisch. Krijg er koude rillingen van. En Callas heeft zo’n ongelooflijk stemgeluid, tsjonge. Deze aria wordt trouwens gezongen in de schitterende film ‘Diva’ uit 1981. Zo ben ik hem op het spoor gekomen.

   Veel plezier in Parijs!

 2. Dank je voor de mooie aria – betoverend!

  Une Rose is wel een bijzonder parfum, het begint met natte aarde, dan de groen van de stam en wij arriveren in het midden van een ongeopende roosknop. Darnaa opent de roos zich en vult de lucht met haar verse, volle aroma. Langzaam aan wordt de roos overrijp en uitgedroogd. De frissigheid is weg en wat overblijft is de oude, beetje houtachtige geur van gedroogde rosen bouquets.

  Ik vind Une Rose niet per se sterk, erder gemiddeld. Het vertelt een prachtig verhaal, een reis door het lichaam en leven van een roos. Prachtig om van je arm te snuffelen en je laten meeslepen door de ontwikkeling van de geur maar voor mij ondraagbaar.

  En ja, ik hou heel veel van sommige soliflors. Grote favoriten zijn freesia (Ofresia), osmanthus (Keiko Mecheri, Ormonde Jayne, The Different Company), frangipani (Ormonde Jayne), champaca (OJ en Tom Ford), sampaquita (OJ), seringen (FM En Passant), jasmijn (nog opzoek naar mijn ideale jasmijn geur) en tuberoos (Mona di Orio, FM Carnal Flower).

  Mijn favoriete rozen zijn de “lippenstift” rozen: Drole de Rose, Moulin Rouge en Lipstick Rose. Roos soliflors spreken me op het algemeen minder aan.

  • Jij bedankt voor je uitgebreide reactie, Agnes, en je schitterende beschrijving van jouw persoonlijke ervaring van Une Rose! Wat me intrigeert is jouw opmerking dat de geur voor jou ondraagbaar is. Hoe komt dat?

 3. Une Rose is wat mij betreft een prachtige aanvulling op Poison , dat op mijn huid een balsem is, heftig maar ook fluwelig, van tuberose. En nu een balsem van rozen, met hetzelfde karakter. Ook van Fléchier, ook behaaglijk in het dragen: Gomma, van Etro. Hartelijke groet, Anna

  • Mooi om te zien dat de hand van Edouard Fléchier zo zichtbaar is in zijn geuren.
   Gomma staat bij deze genoteerd op mijn snfflist. Dank voor de tip!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.