Eau Parfumée au thé vert, Ellena’s theeklassieker

The fragrance of adventure and poetry
endlessly pervades each cup of tea

 Henri Mariage

Hij is dol op thee. En zijn echtgenote ook. Elke dag nippen ze op hetzelfde tijdstip verzaligd aan hun porceleinen kom en daalt een weldadige rust over hen neer. Even is er alleen die delicate, warme, lichtgroene vloeistof en de witte damp die omhoog kringelt. Ze kijken elkaar aan en wisselen een blik van verstandhouding uit. ‘Thee, wat zouden we moeten zonder?’.

Zo moet het ongeveer gegaan zijn jaren geleden ergens in Parijs. Jean Claude Ellena’s liefde voor thee was groot en onbegrensd, ging over in fascinatie en eindigde tenslotte in een obsessie. Hij liep in en uit bij dé theetempel van Parijs, Mariage Frères en stak dag na dag zijn neus in de potten met thee uit Japan, China en Thailand. Volledig bevangen door het verlangen de essentie van deze versterkende drank te vangen in een parfum, zocht hij naar de onbekende formule.

Het lukte Ellena uiteindelijk in 1989 zich van zijn kwelgeest te bevrijden. Hij bracht het door mensenhanden gefabriceerde molecuul ionone samen met Hedione (de handelsnaam van een synthetisch molecuul met de karakteristieken van jasmijn) en creëerde de illusie van thee. Het geuralfabet was vanaf dat moment een veelzijdige letter rijker.

Even leek hij eind tachtiger jaren zijn tijd te ver vooruit. Dior liet de formule schieten, wilde op het laatst toch iets anders voor zijn Fahrenheit. Yves Saint Laurent vond het een interessant concept, maar iets te wild. Thee? You’re kidding!

Maar gelukkig was er Bvlgari, de sjieke juwelier, die iets bescheidens en delicaats voor zijn rijke clientèle zocht. Onbekend met de voorgeschiedenis omarmden ze Eau Parfumée au thé vert. Het was vanaf de lancering een instant succes. Het bestaat gelukkig, gerechtigheid.

EAU PARFUMÉE AU THÉ VERT van Bvlgari (1989)
☆ ♪ ≀ ♀♂ €⎢citrus ⎢Verkrijgbaar via internet
Fris, groen, citrussy, tikje kruidig. Subtiel bloemig. Lichtvoetig, transparant en verfijnd. Verjaagt vermoeidheid en verkwikt. Keer op keer op keer. Geen groter plezier dan me op een warme dag te benevelen met dit licht geparfumeerde geurwater. Nog lekkerder als het flesje uit de koelkast komt. Sinds 1989 een vaste waarde in mijn geurgarderobe en ook deze zomer mag ze mee in mijn koffer naar Italië.

Helaas zijn de voortekenen van een naderend einde van dit blijmakende levenselixer duidelijk zichtbaar. Dus wil je nog genieten van dit meesterwerk sla dan je slag op internet.

Geïnteresseerd in de edele kunst van het theezetten? In Japan is het een belangrijke culturele traditie. Bijgaand een filmpje waarin de meest eenvoudige ceremonie, bon temae, stapsgewijs uit de doeken wordt gedaan. Jij kijkt nooit meer hetzelfde naar je kopje groene thee.

En hou jij van parfums met een theetoon? Wat is jouw favoriet? Laat het mij en de lezers van deze blog weten door te reageren op dit artikel.

16 thoughts on “Eau Parfumée au thé vert, Ellena’s theeklassieker

 1. Hi Tanja! Een mooi verhaal weer, en een leerzaam lesje scheikunde en parfumgeschiedenis. Antwoord op je vraag: ik houd niet van thee, in welke vorm dan ook. De gratis monsters heb ik allemaal aan de Japanse onderhuurster gegeven die ik destijds had gekregen (geloof het of niet: ze sleepte karrevrachten Pickwickthee mee naar Tokio). Veel plezier in Italië! Naar welke streek ga je?

  • Tsja, een zakje in een pot hangen is toch net wat eenvoudiger dan een uitgebreid ritueel… 🙂

   Het wordt de Piemonte, Noord-Italië, Gran Paradiso en de Barolostreek. De geur van warme koeien en weidjes v.s. Barolo en truffels. Ik verheug me erop!

 2. Thee, de geur van thee, hmmm, zo fijn dat je bij echte theewinkels proefjes kunt halen, net als bij de parfumerie. Een thee geur waar ik lyrisch over ben…mij schiet nu zo als eerste te binnen l’Artisan Parfumeur Tea for Two (helaas discontinued).

  • Ik kan helemaal mee in je theevoorkeur Marie-Claire! Terwijl ik lapsang souchong niet snel zal drinken, spray ik het wel graag op. Want dat is wat Tea for Two voor mij is, lapsang souchong: rokering en donker met een klein zoetje. Heerlijk!

   • Geweldige tip Wendy, dank! Kan me voorstellen dat je collega’s helemaal in hun sas zijn met deze aanbieding!

 3. Weer mooi geschreven, Tanja! Ik ben ook best een fan van thee-noten in parfum maar gek genoeg heb ik deze Thé Vert al jaren niet meer geroken, terwijl ik best een Ellena-liefhebber ben. Zoals je al zegt is hij ook steeds moeilijker te vinden, kom hem maar zelden tegen in de winkel. Mijn andere favorieten in dit genre: Duel van Annick Goutal (perfect te combineren met Eau d’Hadrien), het al genoemde Tea for Two (hoewel ik die soms moeilijk draagbaar vind), en als je echt voor pure thee wilt gaan: Thé Brun van Jean-Charles Brosseau. Allemaal toch wat eenvoudiger op te sprayen dan die Japanse ceremonie 😀

  • Dank voor je reactie Guus; Thé Brun van Jean-Charles Brosseau staat bij deze genoteerd op mijn snuffellijst!

 4. Hallo, mijn eerste reactie hier.

  Wat parfum betreft ben ik pas sinds een maand of zo verder gaan kijken dan Madame Rochas, maar ik heb al wel een theegeur gevonden die ik heerlijk vind: Oolang infini van Atelier Cologne.

  Helaas blijft de geur niet lang hangen, dus ik moet regelmatig bijsprayen.

  • Allereerst: welkom op mijn blog en hartelijk dank voor je reactie!

   Oolang Infini, alleen de naam al maakt me nieuwsgierig. Bij mijn volgende bezoekje aan Skins ga ik hem zeker proberen.
   Ik vind het nooit zo erg als een geur niet zo lang blijft hangen, omdat ik het heerlijk vind om hem opnieuw op te sprayen… 🙂

  • Inderdaad fascinerend; en door de afwezigheid van geluid is het filmpje ronduit betoverend. Thnx Wendy!

 5. Ik vind theetonen ook heerlijk in parfum. Thé Pour un Été van L’Artisan is een luchtige jasmijn-groene thee voor de hete dagen. In de winter geniet ik ook erg van Tea for Two. Ik vind Escale a Pondichery van Dior ook lekker met zijn zwarte thee akkoorden. En ja, de beroemde Ellena thee geuren! Ik heb The Vert lang niet meer geroken, maar heb er al maanden een verlangen na. Jouw artikel heeft me het laatste duwtje gegeven – ik zal binnenkort een flesje kopen voor dat het te laat wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.