Farmacia SS. Annunziata, toon me uw gezicht

Nou, daar zat ik deze week. Omringd door zeventien geurstroken waar de meest uiteenlopende aroma’s uit naar boven dreven. Dagen ben ik er mee in de weer geweest. Een eerste ronde. Een tweede ronde. Winnaars en verliezers. Verrassingen. Vraagtekens. Een copycat.

Farmacia SS. Annunziata, een apotheek in Florence wier geschiedenis in 1561 op de Via dei Servi aanvangt. Sinds 3 generaties is het bedrijf in handen van de familie Azzerlinni die haar assortiment smeerseltjes, brouwseltjes en poedertjes de afgelopen jaren heeft uitgebreid met maar liefst tweeëntwintig parfums. Een bont gezelschap zo blijkt.

Er zijn parfums die heel natuurlijk aandoen (Patchouly indonesiano, Ambra nera, Isos, Vetyver incenso, Nero). Er zijn parfums met een sterk synthetisch karakter, vaak gedomineerd door musk (Hyle, Takis, Agrumi), die mij hoofdpijn en een branderig neusslijmvlies bezorgen. Er zijn parfums met een enorme intensiteit en materie (Patchouly indonesiano, Nero), er zijn mierzoete creaties (Aromadite, Chia, Vaniglia del Madagascar) en er zijn verlegen exemplaren (Isos, 450, Cara). Er zijn parfums met een eigenzinnig en uniek karakter (Nero, Fiore di riso) en er is een copycat (Regina).

Ik kan er maar geen grip op krijgen. Wat wil dit huis me nu vertellen? Wat is het verhaal? Niet dat er geen mooie geuren worden gemaakt. Zeker wel. En het zijn er teveel om ze te typeren als toevalstreffers. Maar wat me dwars zit is het gebrek aan een handtekening, een huisstijl of zo je wil, een eigen identiteit.

Maar de volgende zes geuren verdienen een plaats in het parfumregister. Ze zijn van schitterende kwaliteit, hebben balans, een natuurlijke uitstraling en de x-factor.

AMBRA NERA, een verfijnde amber met een fris briesje.

ISOS, subtiel en wat verlegen. Peper en hout. Droog en strak. Aanrader.

PATCHOULY INDONESIANO, een patchouli full blast. Enkel geschikt voor echte patchouli-adepten. Puur en ongepolijst.

NERO, hou je van drop (en ruik je er ook graag naar), dan is dit parfum iets voor jou. Donker, kruidig en zeer krachtig.

VETYVER INCENSO, onweerstaanbaar lekkere combinatie van vetiver en wierook. Rokerig, droog en verfijnd.

FIORI DE RISO, een troostparfum, een hunkerparfum. Én de geur waarmee ik me in Cogne rijkelijk besprenkelde. Volgende week vrijdag meer over dit wonderbaarlijke ‘rijst’-parfum .

En bestaat dat Retsina-effect nu bij parfum of niet? Met deze vraag besloot ik vorige week mijn artikel.

Ja, uiteraard. Elke zintuiglijke ervaring wordt beïnvloed door de omgeving waarin deze wordt opgedaan. Ruiken vormt hierop geen uitzondering. Ook wordt elke zintuiglijke ervaring beïnvloed door humeur en geestesgesteldheid. Niet gek dus dat je tijdens een vakantie dingen als wijn, eten en parfum anders en vaak lekkerder ervaart dan thuis.

In het kristalheldere Cogne was ik enthousiaster over het huis dan in het warme, drukkende Maastricht. Maar of dit nu te maken heeft met de lokatie en mijn stemming? Is het wel mogelijk om in anderhalf uur een parfumhuis te doorgronden met zo’n breed aanbod? Nee dus. Dat vraagt een open blik, concentratie, aandacht en vooral tijd. Dat is wat Farmacia SS. Annunziata deze week van mij ontving. En is dat niet wat elk parfum en elk huis verdient van haar beschouwer?

14 thoughts on “Farmacia SS. Annunziata, toon me uw gezicht

 1. leuk verhaal Tanja!!! Weet je of ze een sample service hebben?
  Vandaag kwam ik bij de plaatselijke DA een miniatuur tegen van Madnes van Chopard en ik werd op slag verliefd. Via google recensies gezocht en bij fragrantica zie je dan ook welke geuren in dezelfde range zitten en ja hoor, daar zat ook Palazzo van Fendi bij, vond ik destijds helemaal het einde maar als ik het nu ruik vind ik het nog steeds heel lekker, dus de ingredienten spreken me wel aan, maar niet (meer) voor elke dag. zoals jouw regel onderaan ook zegt.

  • Dank je wel Mary, fijn te horen!

   Durf ik niet te zeggen of ze een sample service hebben. Hun site wordt door google momenteel als onbetrouwbaar aangemerkt, dus ik durf hem niet te bezoeken ivm malware.

   Waar je wel samples kunt bestellen is bij ParfuMaria (maar zij heeft maar een deel van de collectie) en bij Aus Liebe Zum Duft (hebben 20 van de 22 parfums in het assortiment).

   Ahhhhh, Madness van Chopard, wat een geur! Is nooit echt succesvol geworden (waarschijnlijk te uitgesproken, te anders) en daarom kun je hem in Nederland heel goedkoop op de kop tikken. Vorig jaar heb ik hem heel goedkoop kunnen krijgen bij, notabene, De Kijkshop.

   Jouw parfumkeuzes blijken te zitten in de woody en woody oriental hoek als ik kijk naar je favorieten zoals Palazzo, Madness, Bois Blond, Bayadere, Yerbamate, Fareb, Feminite du Bois…

 2. hee Tanja! Weekend goed doorgekomen? Moet zeggen dat ik me eigenlijk drukker maakte om mijn parfums (“zou het niet toch te warm zijn in de klerenkast? Misschien eens een paar keer met de deuren waaien…”– alsof dat heel veel uitmaakt maar goed) dan dat ik medelijden had met mezelf… Re je sniffaton: Ik vind het knap dat je je eraan gewaagd hebt, maar je weet natuurlijk maar nooit welke schatten je al die tijd ontgaan zijn omdat het parfumhuis niet zo bekend is! Dus dank voor je inspanningen haha!! Ik was zelf wel benieuwd naar de vetiver, omdat ik vermoed dat ik dat heel stiekem toch wel een lekkere noot vind maar het zelf nog niet weet.. alleen las ik ergens dat ie leek op Terre d’Hermes… Kun jij daar iets mee? Je rijst hunkerparfum daarentegen krijgt veel thumbs up….dus je hebt wellicht daar toch een toppertje te pakken! Denk je dat je nog een FB gaat scoren? Echt goedkoop zijn ze niet geloof ik… cheers, W

  • Nou het was me wat afgelopen weekend. Ik heb de hele dag in de tuin op apengapen gelegen… 🙁 . Nou ja eerder het gevoel van een vis op het droge.
   Voordat ik op vakantie ging heb ik alle parfums in luchtdichte dozen in de kelder gezet en daar staan ze nu nog. Dus die warmtestress bleef me bespaard gelukkig. Ik kan me jouw stress trouwens levendig voorstellen.

   Ik heb de Vetyver Incenso eens naast de Terre d’Hermes (EdT) gehouden en zeker zijn er overeenkomsten. Misschien ook niet zo gek omdat vetiver een erg dominant en aanwezig aroma is. Maar er zijn ook duidelijke verschillen. De VI is kaler, lichter, strakker en eenvoudiger dan de TdH, met een duidelijk wierook-accent. VI is ook wat rokeriger dan TdH. De TdH is voller en complexer, heeft een sterke cedertoon en heeft in mijn optiek ook een klassiekere uitstraling dan de VI. Ook ervaar ik TdH masculiner dan de VI.

  • Dag Elisabeth,

   allereerst welkom op mijn blog en hartelijk dank voor je reactie.

   Tsja Regina, het zou zomaar het tweelingzusje van Champs-Elysées van Guerlain kunnen zijn. Vooral het eerste deel van het parfum lijkt er heel sterk op.

 3. Hi,

  Ben al heel lang op zoek naar de 450 ! Maar nergens in nl. Heb wel al wat samples op de aus liebe zum duft site besteld. Maar dat duurde 4 weken ipv 2 voordat ik het kreeg. Kan ik het ergens in nl kopen of bestellen ?

  Lees je graag.

  Gr,

  Ricciardi

  • Dag Ricciardi,

   allereerst welkom op mijn blog, erg leuk om je vraag te ontvangen, dank je wel.

   Vandaag hoorde ik van ParfuMaria, de enige die de parfums van dit huis in Nederland verkoopt, dat 450 enkel nog bij Aus Liebe Zum Duft verkrijgbaar is. 450 is een speciale editie, uitgebracht bij de 450e verjaardag van Farmacia SS Annunziata. Ze heeft deze informatie ontvangen van het parfumhuis zelf.

   Veel succes en hartelijke groet van Tanja

 4. Hoi Tanja ,

  Toevallig las ik dit blog weer opnieuw en keek bij de reacties .
  Er is nog een parfumerie die al een paar jaar Farmacia ss. verkoopt , nl. 1572 in Maassluis . Dit is een winkel en ze hebben een webwinkel .
  Ik heb zelf de Pathouly Indonesia , Hyle en Nero .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.