LIJSTJES

En dan is het jaar opeens bijna voorbij. ‘Wat zeg je? Er zijn nog 8 dagen te gaan?’ Klopt, ook in mijn jaar zitten er 365 waarvan 31 in december. Maar op deze maandag voor Kerst zit mijn werkjaar erop, wordt mijn digitale appel naar een lade verbannen en slaak ik een zucht van verlichting.

Ik hou van deze tijd van het jaar. Terwijl mijn actielijstjes ondanks alle inspanningen maar niet korter willen worden en in mijn bovenkamer overuren worden gemaakt, komt de natuur langzaam tot stilstand. De kleur trekt langzaam weg uit het landschap om plaats te maken voor een modderig schilderspalet met groene mopjes.

Sinds enkele dagen neemt die typische geestesgesteldheid die hoort bij het eind van het jaar bezit van me. Verwonderd dwaal ik met een lantaarn in de hand door de onvermoede vertrekken van 2013 en til hier en daar het dikke kleed van ervaringen op. Mijn eerste geurconcept samen met de Amsterdamse parfumeur Spyros Drosoupoulos voor een fabrikant van rubberen halffabrikaten. Nee hoor, het ruikt niet naar rubber. Integendeel. Het is een groen, houtig en transparant parfum, met een soepele basis. Passend bij de missie en cultuur van het bedrijf. Of het unisex parfum voor een van de grootste projectbureau’s in de gastvrijheidsindustrie. Uitgewerkt met twee vrouwelijke parfumeurs uit Parijs. En ach, dat is waar ook, de geuren van New York City!, voor altijd opgetekend in mijn geurgeheugen. Het overweldigende geurlandschap van Chinatown met zijn vis, kruiden en afval. Of de onvergetelijke vochtige geur van vers gestort beton rondom Ground Zero.

Er zijn de geuradviezen (leuk: ook mannen maken hier steeds meer gebruik van), de lezingen en de geurworkshop deze maand voor bezoekers van het Toon Hermans Huis. Er is het artikel Groen Parfum, geschreven in opdracht van het Volkskrant Magazine dat niet geplaatst werd. Teveel persoonlijke kleur. Tsja, niet alles past. Er zijn de vele inspirerende ontmoetingen, de onverwachte wendingen en kansen, de teleurstellingen en de nieuwe ontdekkingen.

Nu het einde van het jaar in zicht is, verschijnen ook de lijstjes in de krant en op internet. De hoogtepunten, de dieptepunten, de zoveelste top 2000, de leukste, de gekste, de beste, de weerzinwekkendste, de mooiste, de treurigste, de liefste. Eindejaarsamusement, heerlijk.

Goed moment dus voor mijn lijstje hunkerparfums, vijf flesjes gebottelde schoonheid die mij keer op keer een zucht van verrukking ontlokken.

 • Angeliques sous la Pluie van Frederic Malle, Ellena’s toast op de zomer.
 • Cuir de Nacre van Ann Gerard, romige iriswortel omhuld door zijdezachte suède. De veter nachtblauw leer die Bertrand Duchoufour door het parfum weeft, geeft de geur pit en iets gereserveerds. Perfecte balans tussen zacht en stevig.
 • Mon numero 7 van l’Artisan Parfumeur, verrassende en veelkleurige compositie van tuberoos met specerijen. Slank en droog met een iets stoffige textuur. Hoor ik daar een tijger grommen?
 • Mon numero 8 eveneens van l’Artisan Parfumeur. Ook hier een crèmige iris in de hoofdrol, met bijna iets droppigs à la Dior Homme. Klassiek en verfijnd. Geen poederige weelde, maar een nauwelijks waarneembaar donsje. Omlijsting door witte bloemen en later, de verrukkelijkste schone zepigheid denkbaar.
 • Royal Saffron van Bella Bellisima, weelderige rozen met een stevige dosis saffraanbitters, innig verstrengeld met een pietsie aoud. Krachtig, intens en uitermate intrigerend.

Het vijftal heeft mij gebracht tot aan de deur van 2014, waarachter mijn nieuwe geurstudio gloort. Gelegen in de fraai gerenoveerde voormalige brandweerkazerne, een gemeentelijk monument in Maastricht. Open vanaf medio januari. Je bent van harte welkom!

Maar eerst relaxen onder de kerstboom gehuld in een van mijn favoriete brouwseltjes. Ik wens je een spetterend en bovenal zinnelijk 2014!

8 thoughts on “LIJSTJES

 1. Het eindejaarsamusement is je van harte gegund!
  Een mooie gelegenheid om weer eens naar Maastricht te gaan—een geurstudio! Gefeliciteerd! en veel succes.
  Mooie foto, is dat Spetter? een mooie kat, maar natuurlijk niet zo mooi als mijn Stoere Kater Oscar. Ik dank mijn beste geurervaringen van 2013 aan jou; Iris Silver Mist, absoluut uniek en onvergetelijk, en de weerbarstige schoonheid van Royal Saffron.
  Fijne Kerst en veel geluk in 2014 voor alle mede -grenouilles!

 2. Hallo Tanja,

  Ik wens jou ook hele fijne feestdagen en een gelukkig en verrukkelijk ruikend 2014. en jouw geurstudio zou ik heel graag een keer bezoeken.!
  Ik was zo bevoorrecht om via een prijsvraag een geur van Spyros te mogen uitzoeken en hij stuurt me volgende week de Untitled 2. Ik verheug me er enorm op.
  Verder blijf ik absoluut fan van je blog en hoop weer op prachtige verhalen in het nieuwe jaar!
  Liefs
  Mary

  • Dank je Mary! , en wat een verwennerij die Untitled 2 😉 .

   Jij ook een heel mooi en welgeurend 2014, tot in het nieuwe jaar!

 3. Hé Tanja,

  Ik hou er ook wel van om op zijn tijd terug te kijken naar wat het leven gebracht heeft aan ervaringen en verrassingen, hoewel niet noodzakelijkerwijs rond het einde van het jaar. Op mijn parfumlijstje 2013 staan vooral dingen die ik heb geleerd over geuren-en-ik zoals dat er voor ieder parfum een plek en een tijd blijkt te zijn, dat soms een voorzichtige, geleidelijke kennismaking nodig is voor het klikt en dat er verschillende manieren zijn om van een geur te genieten. Maar vooral dat ik heel erg blij kan worden van een geweldig parfum. Bovenaan mijn lijstje van ontdekkingen dit jaar staat waarschijnlijk Chanel’s Cuir de Russie, soms een fantastisch mooi en prachtig kunstwerkje, als een warme gloed op mijn huid, soms met een wat minder aangenaam kantje maar altijd intrigerend met net dat beetje tegendraadsheid.

  Alle goeds en geurigs voor iedereen in het nieuwe jaar!

  • Hey Annemarie,

   helaas kan ik de quote zo gauw niet vinden, maar het is in de trant van ‘zo het parfum, zo de drager’, 😉 😉

   Wens jou ook een heel mooi en sprankelend 2014!

 4. Hoi Tanja,
  Van harte wens ik je een goede jaarwisseling en zeg ik van harte ´dankjewel´ voor de mooie teksten die dit jaar weer uit je kwamen, en waar wij zoveel van konden leren en genieten. Je wist me weer herhaaldelijk te inspireren. Je weet geurcreaties de plek te geven die ze verdienen. Het zijn kunstwerken en de parfumeurs ware kunstenaars. Zelf ontdekte ik deze zomer Beloved van Amouage. Deze geur was de stralende diamant in de kroon van mijn kroonjaar.
  En dit najaar was ik ineens tot over mijn oren verliefd op Tardes van Carner Barcelona. Wie weet wat 2014 voor verrukkelijks te brengen heeft? Ik wens je heel veel geluk met je nieuwste uitdaging. Wie weet komen we elkaar er ooit tegen, in jouw domicilie, je eigen geurstudio in Maastricht.

  • Jij bedankt Yvonne, voor je lieve woorden! Ik hoop dat we elkaar eens zullen ontmoeten op mijn nieuwe stek 🙂 .

   Ik wens jou een harmonisch en welgeurend 2014 (met Tardes en Beloved zit je gebeiteld 😉 ), met ruimte voor alles wat je dierbaar is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.