LYRIC Woman van Amouage: Shéhérazade vertelt duizend en één nacht

Elk parfum van Amouage is als een koninklijk paleis. Een magistraal bouwwerk, overdadig gedecoreerd met verfijnd houtsnijwerk, geometrische mozaïken en vergeven van met bladgoud ingelegde pilaren. Met dikke tapijten en manshoge kandelaars vol flakkerende kaarsen.

Of het nu gaat om Ubar, Gold, Dia of een andere geur van dit huis, elke creatie is een bombardement voor de zintuigen. Een waar lusthof, zinnenprikkelend en intrigerend.

Er zijn van die geuren waarbij ik halsreikend uitkijk naar elk volgend moment. Waar ik me niet van kan losmaken. Die mijn neus gijzelen. Geuren die lezen als een goed boek. Waar ik pagina na pagina wordt verrast en meegesleept. Waar ik onder de dekens met een zaklamp verder lees tot het ochtendgloren. LYRIC Woman is zo’n geur.

Christopher Chong, de creatieve directeur van Amouage heeft zich, naar eigen zeggen, bij de ontwikkeling van LYRIC laten inspireren door het beeld van een nooit eindigend muziekstuk. En het moet gezegd: het parfum is eindeloos lang boeiend. Uur na uur. Zelfs dag na dag.

LYRIC doet me denken aan een van de grootste vertellers uit de islamitische literatuur, Shéhérazade. Een perzische schone die aan het hof van de sultan Sjahriaar aan een vroegtijdige dood wist te ontsnappen door het meesterlijk voordragen van verhalen.

Het verhaal gaat dat de sultan elke avond een maagd op het paleis ontbood. Hij bedreef met haar de liefde en onthoofde haar als dank voor de bewezen diensten. Dit was zijn antwoord op de zielepijn die zijn echtgenote hem had toegebracht door hem te bedriegen met een andere man.

Shéhérazade kon dit niet langer aanzien en liet zich vrijwillig aan de vorst voorstellen. Tijdens hun eerste ontmoeting vertelde ze hem een spannend verhaal. Voordat het verhaal teneinde was, verscheen de dageraad. De koning, nieuwsgierig naar de afloop, liet haar in leven en ontbood haar de volgende avond. Dit ritueel ging duizend en één nacht door, tot Shéhérazade geen nieuw verhaal meer te vertellen had. Moest ook zij vrezen voor haar leven? Neen. De vorst had een diepe liefde voor haar ontwikkeld en had inmiddels 3 kinderen van haar ontvangen. Haar verhalen, wijsheid en liefde hadden de zielepijn van de sultan geheeld. En inderdaad, ze leefden nog lang en gelukkig.

LYRIC WOMAN van Amouage (2008)
♡ ☆ ♪♪ ≀≀≀ ♀ €€€ ⎢floral oriental⎢O.a. bij Babassu en de gespecialiseerde parfumerie
Zeer complex parfum met een grote C. Een symphonie waar rozen het leidende thema zijn. Begeleid door een warme kruidigheid van kardemom, kaneel en droge houttonen. Weelderig, maar niet opzichtig. Extravert, maar niet lawaaierig. Uitbundig raffinement. Een verleidelijke dans, echter zonder enige frivoliteit. Iets donkers en iets dierlijks. Onpeilbaar diep en eigenzinnig.

Aroma’s volgens Amouage: kaneel, kardemom, gember, wierook rozen, jasmijn, iris, geranium.

En heeft een parfum jou ook weleens in gijzeling gehouden?

12 thoughts on “LYRIC Woman van Amouage: Shéhérazade vertelt duizend en één nacht

 1. Ook verliefd geraakt op Amouage, door Babassu A’dam, waar ik april 2011 in m’n onschuld voor ’t eerst binnen wandelde. Ik heb mijn keuze nog niet gemaakt, daarom maar een doos met 6 Amouage miniaturen aangeschaft.

  • Dag Marie-Claire,

   welkom op mijn blog en hartelijk dank voor het delen van jouw ervaringen met Amouage. Welk parfum is jouw favoriet?

   • Epic woman is mijn favoriet. Vanwege het bestanddeel Oudh (denk ik) is de geur weer net even iets anders dan anders, en wel geheel in de stijl van amouage orientaals, rijk en lang geurend.

 2. Heel mooi Tanja, de koppeling geur – Sheherazade! Wat ik mij afvraag: hoe wordt zo’n rijkdom tot stand gebracht? M.a.w.: hoe wordt een geur gecreeërd? Het antwoord zal een technisch verhaal zijn maar misschien is er toch iets in eenvoudige woorden over te vertellen? Of is dat het geheim van de kok? Er zal toch zeker een algemeen verhaal zijn, de finesses behoren de createur toe.
  Verder prachtig je verhaal, mijn beeldscherm ademt de geur bijna uit…lieve groet, la voisine

  • Dag Mariette,

   een geur is letterlijk een bouwwerk. Met een fundament, een structuur en decoratie.
   Het maken van parfum is een combinatie van vakmanschap en creativiteit.

   Parfumhuizen geven weinig info over hoe het gemaakt wordt. In Nederland kun je een parfumbouwdoos bestellen inclusief receptuur bij hekserij.nl . In het buitenland zijn er cursussen onder andere verkrijgbaar bij de perfumersapprentice.com . ISIPCA in Frankrijk is een van de belangrijkste opleidingsinstituten en de grote concerns die aroma’s produceren zoals Givaudan hebben ook een opleiding.

  • Hee Laura,

   Fracas, daar noem je me wat. DE tuberoosgeur aller tijden. Een woest en intens beest…. 🙂 Schitterend. Gemaakt door Germaine Cellier, een zeer eigenzinnige (vrouwelijke) parfumeur.
   Dank je voor je waarderende woorden, doet me goed!

 3. Ik ben sinds kort helemaal verliefd op Lyric Woman, wat een prachtige creatie!
  Ik ben van plan om hem later dit jaar aan te schaffen (in de herfst, ik vind het namelijk een echte herfst/wintergeur).
  Het zal mijn eerste Amouage worden, want ik heb nog geen parfums van dit merk.

  • Lyric Woman is ook een grote favoriet van mij, wat een prachtige sensuele en aparte geur. Ook een ‘echte’ Amouage. Wist je dat je bij parfumerie.nl van zo’n beetje alle geuren van Amouage samples kunt bestellen? Voor 3,95, ook de van de Opus-serie. De enige fles in mijn bezit is Ubar Woman, laatst nog twee samples Lyric Woman besteld omdat de vorige alweer op was…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.