NEWS: some hot topics in the perfume community

Maart 2012

Het gist en het borrelt in de parfumwereld. Elke dag komen er wel grotere en kleinere nieuwsitems voorbij. Vooral in de internationale community speelt er elke dag wel iets interessants. In deze nieuwe rubriek een selectie uit het overrompelend grote aanbod.


La Petite Robe Noire van Guerlain, binnenkort ook buiten Parijs verkrijgbaar. De schitterende animatie op Youtube brengt je alvast in de stemming…

Serge Lutens lanceert nieuw parfum: l’Eau Froide. Inderdaad een ijskoude ervaring…

Mark Fenske publiceerde deze maand een interessant artikel over synesthesieSmelling a sound? Hearing a sight? The co-mingling of senses is not rare. 
‘Synesthesie is een vermenging van de zintuigen. Hoewel het niet ongewoon is dat zintuigelijke waarnemingen onderlinge invloed hebben, is dit bij synesthesie dusdanig sterk dat bijvoorbeeld kleuren geproefd worden of geluiden gezien. Deze eigenschap van de hersenen komt bij relatief weinig mensen voor. Deze nemen meerdere soorten impulsen tegelijk waar, ook als die in feite in het algemeen door andere zintuigen worden gegenereerd’. (wikipedia)

En het interview van Persolaise met Francis Kurkdjian houdt deze week de gemoederen nogal bezig…

 

6 thoughts on “NEWS: some hot topics in the perfume community

 1. Dank je voor de nieuws, Tanja! Ik vind het geweldig dat je niet alleen over nieuwe lanceringen schrijft maar ook over interessante leesmateriaal in de blogosphere. Ik vond het interview met FK vrij controversiel – de discussie onder de interview is ook de mooite waard om te lezen. En ik vind L’Heure Bleu geweldig! 😉

  • Dag Agnes,

   fijn om te horen dat je deze nieuwe rubriek een goede toevoeging vindt. Elke week komt er zoveel informatie voorbij, dat ik de behoefte voelde om dat op de een of andere manier met de lezers te delen.
   Tsja, de uitspraken van FK zijn nogal ‘recht door het midden’. Het is een mening, zoals vele anderen. Wat ik interessant vind is zijn opmerking dat een parfum meer is dan de geur alleen. En dat het beoordeeld moet worden op allerlei andere aspecten zoals het kader waarin het tot stand is gekomen (zoals briefings en prijsstelling).

   Als ik kijk naar mijn eigen activiteiten als blogger dan is mijn insteek niet het beoordelen van een parfum, maar het delen van een persoonlijke ervaring.

   L’Heure Bleue van Guerlain: ik heb het al menig maal geroken. Maar ik kan er maar geen grip op krijgen, en daarmee bedoel ik dat ik tot op heden nog geen woorden heb kunnen vinden om erover te schrijven.

 2. Hallo Tanja,
  Het gesprek met Francis Kurkdjian en de reacties daarop vond ik heel interessant. Hij gooit bewust een knuppel in het hoenderhok, lijkt me, en dat levert nogal wat paniekerende kippen op. Ik zie zijn opmerkingen vooral als een uitnodiging aan bloggers tot zelfreflectie, over hun positie, hun intentie, hun plezier en de verschillende manieren waarop je over parfum kunt schrijven. Gelukkig zijn er ook genoeg nuchtere reacties, zoals de jouwe, van schrijvers die daar waarschijnlijk wel al duidelijk over hebben nagedacht.

  • Hee Annemarie,

   hartelijk dank voor je positieve reactie.
   Ik hou van de soort prikkelende uitspraken zoals die van Kurkdjian. Het nodigt me uit om na te denken over mijn eigen rol en positie. Daarnaast stimuleert het me om te reflecteren op het thema ‘parfum als kunstvorm’. Kortom, verfrissend en inspirerend!

 3. Hallo Tanja,
  leuk interview met Francis Kurkdjian! Ik ga hem over een week persoonlijk ontmoeten tijdens onze geurtrip! Uiteindelijk blijft een parfum heel persoonlijk. Ik trek me nooit iets aan van wat anderen er over schrijven. Wordt er hooguit door geprikkeld als de ingredienten me aanspreken om het te proberen ( of niet)
  Ik vind het prettig als iemand zegt: wat ruik je lekker, maar dat is geen voorwaarde. ’s morgens bedenken wat bij je bui past, is altijd leuk en ik draag niet elke dag dezelfde geur , soms zelfs niet 2 dagen achter elkaar.

  • Heel veel plezier met FK in Parijs!

   Ook ik draag bijna elke dag een andere geur, afhankelijk van stemming, het weer en wat ik ga doen. Ervaar het altijd als een compliment als mensen zeggen ‘wat ruik je lekker’. Ben wel een heel voorzichtige sprayer (breng slecht sporadisch het parfum aan in de hals en spray onder de kleding), dus je moet echt dicht bij me in de buurt komen om mijn geur op te merken 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.