De 20 mooiste herfstgeuren, deel 2

Mijn favoriete herfstgeuren van deze week zijn kruidig, droog kruidig, warm kruidig, fris kruidig, pittig kruidig, specerijen kruidig, houtig kruidig, nou ja, kruidig dus!

WOODY ORIENTAL
Chergui • Serge Lutens
Hoe goed kan het leven je gezind zijn? Een herfstzonnetje, een perfecte cappuccino en een Lutens die geen eten en drinken tegelijk is.
Eerst: zwarte thee, gearomatiseerd met iriswortel, musk en een lepeltje honing. Later: pijptabak en donker leer. Eindeloos lang. Voor elegante mannelijke mannen en stoere vrouwen.

Verkrijgbaar o.a. bij de vestigingen van de Bijenkorf in de randstad, Celeste Parfums, Parfumerie Mignonne Maastricht en Robert Nederveen.

Nr.14 Iris Oriental (voorheen Iris Taizo) • Parfumerie Generale Pierre Guillaume
Een vreemde geur. Ik kan er maar moeilijk de vinger op leggen. Intrigerend, dat zeker. Eerst komt de geur met een groot gebaar naar je toe, om zich vervolgens discreet terug te trekken. Perfect zongerijpt fruit, perzik? Kardemom verpakt in melkchocolade. De geur van iriswortel zachtjes op de achtergrond. Zijdezachte structuur. Heerlijk.

Verkrijgbaar o.a. bij Annindriya en Celeste Parfums.

Douce Amere • Serge Lutens
Ja inderdaad, weer een geur van Lutens. En nee, ik heb geen aandelen in zijn parfumimperium. En zeker, ik heb mijn best gedaan om iets anders te selecteren in de categorie HERFST en WOODY ORIENTAL. Het spijt me, het is me niet gelukt. Douce Amere is domweg extraordinaire…

Hou je van absint, dan hou je van Douce Amere.
Het brengt mij regelrecht naar de woonkamer van mijn schoonouders. Mijn allerliefste schoonmoeder die een heerlijk hartverwarmertje voor me maakt. Een scheutje Ouzo, verse koffie erover, een lepeltje suiker en wat kaneel. Het brengt me bijna in tranen. Ik mis haar.

Verkrijgbaar o.a. bij de vestigingen van de Bijenkorf in de randstad, Celeste Parfums, Parfumerie Mignonne Maastricht en Robert Nederveen.

WOODS
New York Oud • Bond nr.9
Oef, wat is dit lekker. Nou moet ik bekennen dat ik nogal dol ben op deze geurfamilie, dus je hebt snel mijn aandacht. Droog, maar niet strak. Kruidig, maar niet zoet. Mannelijk, noch vrouwelijk.

Oud(h), is een hars dat gevormd wordt op de bast van de snelgroeiende en groenblijvende oosterse boomsoort aquilaria. De hars wordt gevormd zodra de boom door een bacterie- of schimmelinfectie getroffen wordt. Het is een van de duurste houtige grondstoffen ter wereld en sinds enkele jaren immens populair in de westerse ‘haute parfumerie’.  Overgewaaid uit het Oosten, leve de globalisering.

Hoe oud(h) ruikt? Rokerig, stoffig, medicinaal, het kan zelfs iets mufs hebben.
Van mufheid is in New York Oud echter geen sprake. Integendeel, alle eventueel verontrustende randjes zijn er af geslepen. Geen donkere hoekjes, geen onrustbarende wendingen, geen mystiek. Wat overblijft is een frisse, aromatische en vitaliserende oud. Een westerse oud, misschien wel een amerikaanse oud. Clean, slim en straight forward.

Verkrijgbaar bij o.a. BabassuCloud Nine Store, Parfumerie Mignonne Maastricht en Robert Nederveen.

Amouage Ubar • Amouage
Als ik Ubar ruik, dan ruik ik sex. Geen tussenkomst van gedachten, ongepolijst en rauw. Ja sorry, ik kan het niet helpen. En neen, ik had nooit gedacht dat ik het ‘S’-woord ooit zo open en bloot zou durven te gebruiken op deze site. Ik ben immers welopgevoed en welopgevoede dames gebruiken dit woord niet in het openbaar, toch? Maar goed, ik hou niet van geschiedvervalsing en ik ga me daar zeker niet aan bezondigen op mijn eigen blog. Vandaar.

Zal ik dan nu de beschrijving maar beëindigen en de rest overlaten aan uw eigen verbeelding?

Oh, wat Amouage er zelf over zegt? ‘Romancing the mystery of Ubar’s splendour, paradise is regained with echoes of bergamot and lily of the valley, complementing the majestic Damascene Rose with the eternal presence of sandelwood’. Ubar klinkt als een onschuldig niemandalletje, in plaats van een grommende tijgerin. Watjes.

Verkrijgbaar o.a. bij BabassuParfumerie Aalbers Nijmegen, Parfumerie Mignonne Maastricht en Robert Nederveen.

CHYPRE
Calèche • Hermès
Wat zou ik moeten zonder mijn Calèche Soie de Parfum? Zonder deze opwekkende, vibrerende en uit duizenden te herkennen magistrale chypre? Calèche zet me tot actie aan en doet me even geloven alles onder controle te hebben.

Een grand dame, die een paar keer op de operatietafel heeft gelegen. En misschien moet ik zeggen dat de laatste keer haar zwaar gevallen is. Maar ze weigert haar trotse hoofd te buigen, de uitdagende blik in haar ogen verraad haar ongebreidelde overlevingsdrift. Toch vrees ik voor haar leven nu de IFRA heeft besloten eikenmos zo goed als in de ban te willen doen. Voor de liefhebbers: sla nog wat extra flesjes in voordat het te laat is.

Verkrijgbaar bij de betere parfumerie.

Pour Monsieur • Chanel
Ik zou bijna zeggen, Pour Monsieur is zo ongeveer het tegenovergestelde van Calèche. Is Calèche het luid briesende donkere raspaard, dan is Pour Monsieur de ultralichte jocky die van een afstand de situatie rustig in ogenschouw neemt. Een ideaal koppel zou je zeggen, en dat is het ook. Opent ultra licht met citrus en oranjebloesem, vervolgt warm pikant en eindigt als een echte chypre, met wat vochtige bosgrond. Tijdloze elegantie.

Verkrijgbaar bij de betere parfumerie.

DRY WOODS
Baudelaire • Byredo
Iets vegetaals en iets dierlijks. Iets warms en iets koels. Iets ronds en iets straks. Jeneverbes, kummel en musk, toefje leer.

Dit parfum staat bol van de tegenstellingen en toch is er balans. Byredo laat aan zijn klanten over om te bepalen of het een jongetjes- of meisjesparfum is. Voor mij is het duidelijk, het is beslist en zonder enige twijfel een geur voor mannen. Goed gesoigneerd, ambitieus en met charisma.

Verkrijgbaar bij Skins.

1740 • Histoires de Parfums
Kruidenlikeur. Leer. Bedwelmende davana. Patchouli. Ceder. Een heel lichte smeuigheid.

Wat een intrigerend en spannend parfum. Wat een cocktail aan indrukken. En wat een magistraal bouwwerk. De geur is intens, maar niet dik. Krachtig, maar niet luid. Sensueel, maar niet wulps. Strak getrokken in een lederen korset.

1740, geinspireerd op de parisien Donatien Alphonse François, alias Marquis de Sade. Het boek heb ik niet gelezen, aan de geur heb ik genoeg.

Verkrijgbaar o.a. bij Amarna Maastricht en Celeste Parfums.

FOUGÈRE
Guerlain • Jicky 
Laat ik beginnen met een bekentenis. Ik heb moeite met geuren in de fougèrefamilie. Ze zijn me te opdringerig, te direct. Bij mij gaat er weinig trillen bij Azarro pour Homme of Drakkar Noir. Eerder lopen de rillingen me over de rug.

Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.

Brigitte Bardot schijnt er verzot op te zijn, en ook Jacky Kennedy Onassis heeft het parfum gedragen. Jicky, gecreërd in 1889 luidt een nieuw tijdperk in de parfumwereld in. Geïnteresseerd in deze historische landmark? Bekijk dan de interessante voordracht van Chandler Burr op TedX afgelopen september.

Waar Jicky naar ruikt? Heel lichte smeuïge vanillevla, gearomatiseerd met lavendel en provencaalse kruiden.  En iets dierlijks, wat het precies die angel geeft.

Verkrijgbaar o.a. bij Celeste Parfums, Parfumerie Mignonne Maastricht en de Bijenkorf vestigingen in de randstad.

YSL • Kouros
Wat een powerbeest, gespierd, viriel en verontrustend. Musk, kamfer en kruidnagel. En, heel verrassend, ook iets bloemigs en poederigs. De ‘über’ fougère, larger than life.

Disclaimer: voorzichtig sprayen mannen, dit is een geurbom.

Verkrijgbaar o.a. bij Douglas, Ici Paris en Sephora.

En wat is jouw favoriete herfstparfum? Laat het me weten door te reageren op dit artikel.

Volgende week: Madame Rochas, tijdloze elegantie. Het derde deel uit de serie ‘classics uit de zestiger jaren’.

8 thoughts on “De 20 mooiste herfstgeuren, deel 2

 1. Ik heb onzettend genoten van je serie over de 20 mooiste herfstgeuren. Verbasend hoe veel van mijn herfst favorieten in je lijst zitten (Chergui, Douce Amere, Jicky, Shalimar, Coromandel, enz.). Je hebt zo mooi over Une Fleur de Cassie, Ubar en de HdP geuren geschreven dat ik nu mijn proefjes uit moet graven en ze opnieuw moet testen.

  Ik vind in de herfst de volgende nog ook verrukkelijk: Musc Ravageur, Ormonde Jayne Orris Noir, The Different Company Jasmin de Nuit, Parfums de Nicolai Vanille-Tonka en mijn laatste ontdekking, de heerlijke amber-patchouli geur Anne Pliska.

  • He dag Agnes!

   Dank je wel voor je enorm leuke reactie. Ja, wonderlijk he, zoveel overeenkomsten!
   Echt de moeite waard hoor om UFdC, Ubar en de HdP’s uit te ‘graven’, ben benieuwd hoe je ze ervaart naast de tekst.
   Oh en ja, Musc Ravageur, daar noem je er een! Zo prachtig! Ook een echte favoriet van me. Ik zie in mijn aantekeningen dat ik hem ga bespreken in het artikel over mijn favoriete WINTERparfums 🙂 En de Orris Noir ook schitterend natuurlijk, maar helaas niet verkrijgbaar in Nederland. Vandaar dat je geen OJ geuren terug ziet in deze lijst. Jasmin de Nuit en Anne Pliska, nog niet eerder geroken. Zet ik bij deze op mijn lijst. Vanille Tonka moet ik eens opnieuw ruiken. De eerste keer deed ie me niet zoveel. Het zou best kunnen dat ik VT in dit seizoen anders zal ervaren.

   • Ik draag vandaag 1740 – het is inderdaad heerlijk in dit herfst weer. Ik vind het een heel bijzonder geur, met veel karakter – het is zelfs een beetje verontrustend. Alweer een fles waarvoor ik moet sparen (niet dat mijn wens lijst nog niet lang genoeg was…).

    • He Agnes, leuk om te lezen dat je 1740 hebt weten op te diepen! Ja, dat verontrustende, dat herken ik wel. Waarschijnlijk is dit ook zo bedoeld! De boeken van De Sade zijn ook niet bepaald binnen de ‘comfortzone’… Ben overigens benieuwd wat er nog meer op je wensenlijstje staat. Vandaag heb ik er zelf 2 aan toegevoegd: Datura Noir van Lutens en Teint de Neige van Villoresi. Gelukkig staat het kadootjes-seizoen voor de deur!

     • Vandaag weer een nieuwe ervaring: ik draag 1969. Voor de erste twee uur rook ik alleen maar iets plastic-achtigs (hetzelfde wat oud normaal op mijn huid doet), maar nu is de geur opgewarmd en mooi rond geworden. Lekkkker!

      Bovenop mijn wensenlijst staan: Anne Pliska, Coromandel, Costume National 21, Mona di Orio Tubereuse, Lux en Vanille, Lutens Chergui, Arabie en 5 O’clock Eau Gingembre.

     • Dank Agnes, voor het delen van je wensenlijst. Veel bekenden, maar ook onbekenden zoals Anne Pliska en Costume National 21. Die noteer ik.

      Wat een interessante ervaring met 1969! Bij mij wordt 1969 meteen heel rond, zacht en vriendelijk op de huid. Elke keer weer blijkt dat het zo belangrijk is om de geur op de huid te testen en de tijd te geven (net zoals een mooi glas wijn…). Een parfum kan zich zelfs gedurende je cyclus verschillend presenteren.
      Ik zie dat je van Lutens 5 “‘clock au Gingembre op je wensenlijstje hebt staan. Op de blotter een zalige geur, heel pikant en opwekkend. Op mijn huid werd het chaos. Vond ik zo jammer, omdat ik dol ben op gember en daarom op deze geur viel!

 2. Het is ook zo moeilijk om maar 20 geuren te noemen. Of soms de geuren met seizoenen te verbinden. Maar ah – gelukkig is het geen onderwerp, die heet “Welke 20 geuren mag ik meenemen op een onbewoond eiland” 🙂 Dan zou ik geen keuze kunnen maken. Mijn eigen favoriet uit de herfstklassiekers is L’Air du Temps van Nina Ricci. Helaas is nu te braaf geworden in de basis, maar heeft nog steeds het warme anjer gevoel met soms een beetje melancholie van chrysanten. En tussen de mannengeuren is het Cacharel pour Homme met een sterke noot van de kruidnagel. Chypre Rouge van Serge Lutens doet mij ook veel denken aan rood wordende blaadjes en droge planten…

  • Dank je wel AromaX, voor je uitgebreide en interessante reactie!

   Het was inderdaad niet makkelijk om er 20 te selecteren…
   Hoe ben ik te werk gegaan? Een aantal geurfamilies vielen af (zie artikel), omdat die wat minder goed aansluiten bij de herfst. De geuren die overbleven (en dat waren er heel wat!) plaatste ik tegen de achtergrond van het herfstige seizoen. Sluit de geur aan bij de kleuren en de geuren in de natuur, bij de geuren in het eten, bij de overheersende kleuren in de kleding van mensen, bij het winderige en regenachtige weer enzovoorts. Als het parfum er een ‘relatie’ mee aan ging, er op de een of andere manier bij aansloot dan werd het een kandidaat voor de selectie. Vervolgens beoordeelde ik een geur zoals ik eerder wijn heb beoordeeld: hoe opent de geur, wat gebeurt er na een paar minuten, hoe presenteert de geur zich in de eindfase. Is er balans? Vertelt de geur een verhaal? Komen er aroma’s naar boven die onprettig zijn? Verrast de geur of lijkt het op iets wat eerder is gemaakt? Word ik geraakt door de geur?

   Zo nu en dan kwam het voor dat ik eerst een geur geselecteerd had, deze terug rook en uiteindelijk toch meer vond passen in een ander seizoen (bv Oud van Mona di Orio).

   Gelukkig hoef ik ook geen keuze te maken voor de reis naar een onbewoond eiland, maar 2 parfums zou ik zeker meenemen naar een koude omgeving: Cormandel en Shalimar 🙂

   Cacharel pour Homme, een oldtime favourite van me. Deze geur sluit inderdaad mooi aan bij de herfst. Hij heeft dat pittige kruidige en iets warms en comfortabels . De ‘hoge’ etherische component houdt de geur fris en speels. Oei, wat was het lekker om weer even deze geur te ruiken. Dank je wel AromaX dat je me hiertoe aangezet hebt 🙂
   Leuk jouw verhaal over L’Air du Temps. Ik ben meteen even de bibliotheek in gedoken om twee flesjes van dit parfum op te diepen. Het verschil in beide flesjes is groot en sluit aan bij wat jij erover schrijft. Het ene flesje heeft meer vulling en diepte en onmiskenbaar die melacholie. Het parfum in het andere flesje ruikt wat zoeter en minder kruidig, is minder spannend.
   Chypre Rouge zet ik op mijn snuffellijstje… jouw omschrijving maakt me heel nieuwsgierig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.