TRUTH OR DARE by Madonna: Fracas Light

TRUTH: tweeledigheid. Zonde is mijn tweelingzus. Tegenpolen stoten elkaar af en trekken elkaar aan. 

DARE: het onderliggende blootleggen. Oneindig veel mogelijkheden. Binnen dit spanningsveld ligt onze ware ik. 

Bron: Ici Paris

Even krab ik achter mijn oren als ik de begeleidende tekst lees ter introduktie van het eerste parfum van popidool Madonna, Truth or Dare. Geen idee of deze woorden aanzetten tot kopen, maar ik ga er in ieder geval een beetje glazig van kijken. Een tweede bestudering van de tekst levert niets op en dus kijk ik de verkoopster van Ici Paris vragend aan. Afgaand op haar wazige blik is ook zij de weg kwijt. Alle mist verdwijnt echter abrupt als ik aan de geurstrook ruik.

Na een licht kruidige opening met oranjebloesem en vanille drijft de onmiskenbare en overweldigende geur van tuberoos mijn neusgaten binnen. Eerlijk is eerlijk: ik ben verrast. Niet dat ik had gedacht dat Madonna haar naam zou verbinden aan een lieflijk of nietszeggend fruitig, bloemig of suikerzoet parfum. Maar een geur met tuberoos in de hoofdrol is op zijn minst daring in een tijd waar fruitig bloemige parfums de verkooplijsten aanvoeren. Dat Coty, ’s werelds grootste producent van celebrityparfums, nu een dergelijk parfum uitbrengt, getuigt van lef.

Truth or Dare brengt me onmiddellijk naar de keizerin der tuberoosparfums FRACAS van Robert Piguer, in 1948 gecreëerd door de vrouwelijke meesterparfumeur Germaine Cellier.

Misschien hebben de marketeers van Coty er een hand in gehad, maar het verhaal gaat dat Fracas Madonna’s favoriete parfum is. Fracas, dé dramaqueen van de parfumwereld, is een icoon. Een overweldigend weelderig en bedwelmend, naar rubber en rotting ruikend parfum. Woest en wulps, dierlijk en extreem erotisch. Kracht tien op de schaal van Richter. Madonna en Fracas, niet moeilijk om die twee innig verstrengeld voor je te zien.

Het kan niet anders of Fracas heeft model gestaan voor Madonna’s eerste parfum. De overeenkomsten zijn meteen duidelijk. Maar er zijn ook forse verschillen. Truth or Dare lijkt wel een sterk vermagerde Fracas. Een uitgebeende en uitgeklede versie. Made in China, lijkt op, klinkt als, maar niet the real thing. Of moet je gewoon zeggen een lichtvoetige Fracas met op het eind een klein zoetje?

De definitieve scheiding der geesten vindt na een uur plaats. Waar Fracas schittert en aan diepte en complexiteit wint, leidt Truth or Dare nog slechts een schimmig en timide bestaan.

Ik ben zeer benieuwd naar de reacties van de fans van Madonna. Een kleine test op de winkelvloer onder vrouwen van in de twintig gaf een gemêleerd beeld. Van ‘jakkes’ tot ‘wel lekker’. You love it or you hate it en dat is dan weer Madonna ten voeten uit.

TRUTH OR DARE by Madonna (2012), door Stephen Nilsen van Givaudan voor Coty.
❼ ♪♪♪ ∫∫ ♀ €⎢floral⎢In de loop van april verkrijgbaar bij Ici Paris

Met dank aan de buitengewoon behulpzame verkoopster van Ici Paris, die me niet alleen de geur liet ruiken maar ook een buisje meegaf voor thuis.

En jij, hou jij van parfums met tuberoos? En wat is je favoriet?

2 thoughts on “TRUTH OR DARE by Madonna: Fracas Light

  1. Leuke recensie, helder, en hoe belangrijk is kennis van de klassieken. Fracas, nog niet bekend bij mij. En dan blijkt Madonna toch nog Madonna te zijn, ik ben weer wakker. Als beginnend parfumista in wording, ben ik nu heel nieuwsgierig naar Fracas uit 1948. Hoe de kwaliteit van Truth or Dare ook mag zijn, het is dan eigenlijk wel p.r. voor het origineel. Komt dit dan door Madonna of door jou? Hmmm. Ik weet nog niet of ik een tuberoos-vrouw. Ik ga nu maar eerst eens op pad om tuberoos te leren kennen.

    • Dank voor het compliment Marie-Claire, ben heel benieuwd naar je Fracas-ervaring. Keep me posted 🙂 .

      Overigens is Fracas een tijd van de markt geweest, maar in 1998 opnieuw uitgebracht. De editie van 1998 is zeer vergelijkbaar met die uit 1948 (in mijn bibliotheek zijn zowel enkele vintageflesjes aanwezig als een sample van de meest recente versie).

      Zoals gezegd: Fracas is een dramaqueen, loud and proud… Schitterend om te leren kennen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.