Tubéreuse Criminelle (1999) van Serge Lutens, gek en geniaal.

‘Wat is dit?! Tijgerbalsem?’. Verschrikt schroef ik het dopje op de fles en staar ernaar in ongeloof. Is dit wel de geur die ik heb besteld? ‘Tubéreuse Criminelle’, vermeldt het etiket. Geen twijfel mogelijk. Maar ik had toch een bedwelmende tuberoosgeur besteld? Zo eentje waar je door heen moet knippen. Vol, weelderig en sensueel?

Dagenlang staat het parfum onaangeroerd op de eettafel in de woonkamer. Zo nu en dan werp ik er een steelse blik op. ‘Hmm, toch maar niet’. Het kost me een halve week om de klap van de eerste kennismaking te verwerken eer ik vrijwillig mijn neus opnieuw aan deze hoogst merkwaardige geur blootstel.

Geheel verrast ben ik nu ook weer niet. Serge Lutens en zijn partner in crime Christopher Sheldrake hebben immers patent op het creëren van buitenissige parfums.

Bij de tweede kennismaking zet ik me schrap voor wat komen gaat. Er is slechts één pufje nodig om het zwarte sprookje van Lutens tot leven te wekken. In nevelen van kamfer verschijnt Tuberoos ten tonele. Verkleed in rubber en wat verlegen, maar onmiskenbaar. Ze dwaalt rusteloos over het podium tot ze ruw door het duistere tweetal Zwart Leer en Drank overmand wordt.

Plotseling komen mijn nekharen overeind en word ik overvallen door een beklemmende onrust. Kom op Tee, het is maar een geur. Vloeistof in een flesje. Dat is het ook, maar toch. Beelden van een spaarzaam verlichte steeg, ijzige koude en geweld dringen zich aan me op. Lustmoord flitst door me hoofd. Ik duw de geurstrook ontzet van me af. Vreemd spelletje dit.

Wacht even, ik laat me toch niet door een parfum op mijn kop zitten. Kom op zeg.

Ik trek de stoute schoenen aan en ga een stap verder. Een pufje op mijn pols en een pufje tussen mijn borsten. ‘En, wat vind je er van?’, ik buig naar voren en open mijn coltrui voor mijn lief.
‘Bubblegum’.‘Nee echt?!’.
‘Ja, kauwgom’. ‘Rubber?’.
‘Ja, dat ook. Autobanden met tijgerbalsem. Van wie?’.‘Lutens’.
‘Die kerel is gek’.

Ik weet nu in ieder geval waarom ik vandaag door mensen vreemd wordt aangekeken.

Uren later sta ik aan de grond genageld als ik gedachteloos mijn pols besnuffel. De akelige steeg is veranderd in een weelderige bloemenweide en van het duistere tweetal is geen spoor meer te bekennen. De ijzige koude heeft plaatsgemaakt voor een zacht briesje. En de tuberoos? Die is bedwelmend, vol en sensueel.

Serge Lutens. Gek en geniaal, het gaat nogal eens samen.

Tubéreuse Criminelle
☆  ⁇!  ♪♪♪  ∫∫∫  €€  ♀♂⎢Floral ⎢o.a. Bijenkorf en Celeste, Ederveen en Mignonne
Lutens zelf noemt de aroma’s tuberoos, jasmijn, hyacinth, nootmuskaat en musk.

Heeft een parfum jou ook wel eens overrompeld? Of verwachtte je totaal iets anders? Laat het mij en de lezers van deze blog weten door te reageren op dit artikel.

 

4 thoughts on “Tubéreuse Criminelle (1999) van Serge Lutens, gek en geniaal.

  1. Tja, dat is ze ook – die T. Criminelle… Meestal spuit ik ongeveer half uur voor het weggaan, zodat het mooi kan openen. Probeer het spaarzaam te doen. En soms heb ik geluk om die mooie bloem te ervaren. En soms… blijft het mij met de reumazalf te volgen. Maar in mijn geval is het liefde voor de tuberoos, dus, ik kan haar veel vergeven ;).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.