Feminite du Bois revisited? Genie de Bois van Keiko Mecheri is niet wat het lijkt te zijn…

Sommige parfums sluiten een onvoorwaardelijk verbond met me. Zonder enig overleg of aankondiging vooraf. Kruipen onder mijn huid, slaan hun klauwen in mijn ziel en weigeren los te laten. Zeggen, dit is mijn thuis en verleiden me zachtmoedig tot overgave. Geuren die, zodra ze de weg via mijn neus naar mijn hart hebben gevonden, me in verwondering en bewondering tot stilstand brengen. Caught by surprise, door hun schoonheid, zeggingskracht en originaliteit.

Niet veel parfums zitten in deze league. Maar één maakt onmiskenbaar deel uit van dit exclusieve gezelschap. Feminite du Bois van Shiseido. Uitgebracht in 1992 onder regie van toenmalig creatief directeur Serge Lutens, in samenwerking met Pierre Bourbon en Christopher Sheldrake. Deze drie hemelbestormers gaven ceder, een van oudsher veel gebruikt aroma in mannenparfums, de hoofdrol in deze vrouwengeur. Het bracht een schokgolf teweeg in de parfumgemeenschap. Vanaf dat moment werd alles anders.

Helaas is Feminite du Bois al weer jaren geleden uit produktie genomen. Onbegrijpelijk maar waar. Alsof de Franse regering besluit de muziek van Debussy in de ban te doen, de Italianen hun wijngaarden met Sangiovese rooien en onze koningin de Gouden Koets bij het grofvuil zet.

Kennelijk zat het Serge Lutens ook niet lekker. In 2009 heeft hij onder zijn eigen label Feminite du Bois opnieuw uitgebracht. Maar jammergenoeg raakt deze heruitgave me niet zoals zijn oorspronkelijke schepping doet.

De verrassing was groot toen ik deze week Genie de Bois van Keiko Mecheri rook. Even meende ik me in het vroegere bosje van Serge te bevinden. De  spicy opening, het bloemige van de viooltjes. Mijn hart veerde op bij deze onverwachte ontmoeting met een oude liefde. Maar bij nadere inspectie blijken de verschillen groter dan de overeenkomsten.

FEMINITE DU BOIS van Shiseido (1992)
♡ ☆ ♪♪ ≀≀≀ ♀♂ ⎢woods ⎢Uit produktie
Opent zeer spicy en assertief met kardemom, kaneel en kruidnagel.  Op de achtergrond de warme kruidigheid van het cederhout. Knisperende structuur. Er ontstaat een uren durende dans, waar het kruidige openingsakkoord dan leidt, dan volgt.
Op zeker moment ondergaat het parfum een metamorfose. Puntige kruidigheid klapt om in een zijdezachte textuur met perzikachtige en bloemige (viooltjes) aroma’s. Er ontstaat rust en ontspanning in het parfum. Ben nu op het punt beland dat ik alleen nog maar met mijn hoofd kan schudden. Eindeloos lang, complex en intrigerend. Meesterlijk.

GENIE DE BOIS van Keiko Mecheri
☆ ♪♪ ≀≀ ♀♂ €€€⎢woods ⎢Verkrijgbaar bij Skins en keikomecheri.com
Heerlijke melange van specerijen met het accent op kardemom. Zweem van viooltjes. Klein zoetje rondt de opening af. Lichter en speelser dan FdB. Na een kwartier worden de eerste tekenen van een karakterverandering zichtbaar. Specerijen maken plaats voor groene sap- en theeachtige tonen. Doet FdB er ruim drie uur over om een andere gedaante aan te nemen, Genie de Bois heeft hier niet meer dan een klein uur voor nodig. Waar FdB verandert van Yang (spicy) naar Yin energie (fruitig en bloemig), maakt Genie de Bois een tegenovergestelde transformatie door. Van vriendelijk en speels naar streng en beheerst. Klasse, maar voor mij persoonlijk net niet van hetzelfde kaliber als FdB.

Aroma’s volgens Keiko Mecheri: viooltjes, blad van viooltjes, tonkaboon, benzoin en rozenhout

Meer weten over Serge Lutens en zijn Feminite du Bois? Bekijk dan dit schitterende interview met de meester.

9 thoughts on “Feminite du Bois revisited? Genie de Bois van Keiko Mecheri is niet wat het lijkt te zijn…

 1. Hallo Tanja, mooi verhaal en prachtig filmpje van SL. Ik heb nu op mijn linker arm een drup Fareb en rechts Feminite du Bois (van SL). de eerste indruk is dat ze erg op elkaar lijken maar over een uur nog eens snuffelen. Genie des Bois ken ik (nog) niet maar ben ik door je verhaal wel benieuwd naar.

  • Dank je Mary,

   Ja wat een schitterend filmpje hè. Ik was er ook erg geraakt door.
   Fareb, zo’n mooie geur. Deze week enkele malen geroken. Uniek, transparant en geurig. Sterke kerrietoets met een licht briesje en een warme basis. Het verhaal gaat dat het is gemaakt van 2 aroma’s: immortelle en ginseng. Onvoorstelbaar.

   Mijn inschatting is dat je dan Genie de Bois ook erg zult waarderen. Keep me posted 🙂

 2. Wat een geweldige artikel! Het was echt genieten – dank je, Tanja!

  Inderdaad het is bijna een misdaad dat Feminite du Bois uit het productie gehaald is. Niet alleen was de geur schitterend maar de fles was ook een echt kunstwerk. Ik was op het eerste ogenblik op de fles van FdB verliefd geraakt (lang geleden, toen was het nog in productie). De geur vond ik toen al interessant, maar ik durfde hem niet aan en ik had het geld ook niet. Ik heb het een aantal jaren terug herontdekt en gelukkig een originele fles van gevonden.

  Ik vind het interessant dat Genie de Bois jou in enige mate aan FdB doet denken. Allebei zijn geliefde geuren van mij maar ik heb nog nooit eraan gedacht dat ze op elkaar leken. Ik kan ook geen goed aanwezige specerijen in deze twee geuren ontdekken. Voor mij Feminite du Bois is een heerlijke mengsel van gebakken/gekookte fruiten en houtige noten. Genie de Bois is meer een gezichtscreme geur met lichte hout en viooltjes accenten (ong. in de stijl van de originele Noa, Il Profumo Macadam en Profumum Battito d’Ali). Terwijl FdB een zelfverzekerd, volwassen geur is, GdB is een echte comfort geur in de categorie van parfums die gewoon mooi zijn zonder om naar meer te streven.

  Ik begrijp dat je de nieuwe FdB niet zo betoverend vindt als de oude. Vind je de andere “Bois” geuren van Lutens wat? Ik vind dat de meeste variaties op de FdB thema zijn. Er zijn een aantal echt goede tussen, maar geen van hun is beter dan FdB volgens mij.

  • Dank je wel Agnes voor je zeer uitgebreide reactie.
   Ik vind de fles van FdB ook prachtig, het soepele en verfijnde lijnenspel. Ultra-vrouwelijk. De prachtige roodbruine kleur, fantastisch.

   Zo zie je maar dat iedereen een geur weer anders oppikt. Dit heeft te maken met de werking van je brein. Linda Pilkington vertelde vorige week dat 40% van de mensen ambergris niet oppikt in een geur, verrassende informatie.

   De andere houtige geuren van Lutens, zoals Borneo 1834, Santal Blanc, Rousse of L’eau Froide? Voor mij staan ze allemaal op zichzelf, vertellen ieder hun eigen verhaal. Maar uiteraard heb ik persoonlijke favorieten!

   • Hoi Tanja!

    Interessant van het anosmia voor ambergris!

    Ik bedoelde eigenlijk de Bois series, vooral Bois et Fruit, Bois Oriental en Bois Violette die ik als variaties op de Feminite du Bois thema zie.

    • Excuus, ik dacht dat je andere parfums uit de woods-geurfamilie bedoelde.
     Jammergenoeg ben ik niet bekend met de geuren die je noemt.
     Ik heb even gezocht op internet, klopt het dat ze niet verkrijgbaar zijn in Nederland?
     Jouw opmerking maakt me nieuwsgierig, dus ze staan bij deze mijn snifflist!

 3. Hai, je kunt de variaties op de Feminite du bois gewoon on-line kopen hoor, mijn favoriet is al jarenlang Bois de violette, kan bijna niks tegenop! Zit in een mooi stolpflesje en bestel je direct bij Serge in Parijs, on-line. Een tijdje terug heb ik bij Skins Cosmetics in het Conservatorium hotel Tam Dao gekocht van Dyptique, als je van FdB houdt echt een aanrader. Niet een kloon van de geur maar wel iets wat tot de verbeelding spreekt als je van de tonen van FdB houdt, juist wel bijzonder dat een geur die toch heel anders is bij mij in elk geval een soortgelijke reactie op kan roepen (kan het niet anders omschrijven als: het water loop me in de mond, bijna :-).
  Groetje,
  Misa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.