Vaderdag: op zoek naar viriel parfumgeluk

Iedereen die me een beetje kent weet van mijn kruistocht tegen olfactorische alledaagsheid en slaapverwekkende middelmaat. Nu vaderdag weer voor de deur staat is dit een ideaal moment om mijn strijd wat te intensiveren. Tijd voor een marsroute dus.

 • Inspecteer het planchet boven de wastafel en verwijder met één soepele beweging alle flesjes met de toevoeging ‘blue’, ‘aqua’, sport’ en ‘light’. Luister niet naar het stemmetje ‘oh wat zonde’ in je hoofd.
 • Controleer zijn kledingla en het dashboardkastje op verweesde flessen. Deze zijn al lang toe aan een andere bestemming.
 • Geef al je trofeeën een dikke kus en breng ze naar de kringloopwinkel, of nee, liever naar de glasbak.

Gefeliciteerd. Dat was een moedige actie. Op naar de parfumerie.

 • Negeer de aanbiedingen in de winkel. Je bepaalt zelf wel waar je man naar ruikt.
 • Negeer ook de combinatiepakketten met showergel of, nog erger, aftershave. Enkel bedacht door marketeers om van hun onverkoopbare voorraden af te komen.
 • Als de verkoopster aan je vraagt waar hij van houdt, vermijdt dan de woorden ‘fris’, ‘sportief’ en ‘mannelijk’. De kans is anders groot dat er iets onder je neus wordt gehouden dat aan veredelde toiletreiniger doet denken.
 • Projecteer het beeld van je liefje in de manshoge billboards met geboetseerde koffiebruine torso’s, sixpack en hongerige blik. Is dit echt iets voor hem denk je?

Hoera! We zijn nu echt meters aan het maken.

Euh, en nu? Hoe deze anarchistische acties om te zetten in viriel parfumgeluk? Niet eenvoudig omdat het aanbod ook na al dit gestreep nog steeds overweldigend is. Geen paniek. Neem de tijd, vertrouw op je neus en alles komt goed.

Mijn lijstje? Goed dan, omdat je het vraagt. Hier een greep uit mijn zomerfavorieten. Voor al onze leuke, mooie, lieve, interessante, spannende en aantrekkelijke mannen, vader of geen vader. Omdat ze het waard zijn…

EAU SAUVAGE van Dior / Citrus / Bij Douglas ed.

Klassieker. Citrusbom. Ultra fris en opwekkend. Maakt alert en actief. Het alternatief voor ‘sport’ en ‘light’. Vermoedelijk de brandstof waar Jack Bauer 24 uur op loopt.

 

GREY FLANNEL van Geoffrey Beene / Green / Via internet

Messcherp en assertief. Oorspronkelijk en origineel. Witty. Puntige groene karakters met viooltjes. Onwaarschijnlijk lekker. Uitermatie geschikt voor Mad Man Don Draper.

 

POUR UN HOMME van Caron / Floral / Bij Annindriya

Stijlvol en verfijnd. Boordenvol lavendel op een romig bedje van vanille. In zijn eenvoud magistraal. Een basisgeur voor de geurgarderobe van elke man. Iets voor Colin Firth als King George VI in de King’s Speech.

 

APOM POUR HOMME / Woody Oriental / Bij Annindriya en Skins

Citrus, ceder en oranjebloesem. Iets poederigs. Warme basis. Intrigerend geurprofiel. Een geur die je doet stilstaan en je hoofd doet omdraaien. Zou ik ook doen voor Nate Fisher van Six Feet Under, dus een goede combi.

 

L’EAU FROIDE van Serge Lutens / Woods / Bij Celeste o.a.

Eerder op deze blog besproken. Een parfum die de gemoederen tot bedaren brengt. Komt misdaadbestrijder Cedric Daniels in The Wire goed van pas. Ook iets voor Arjen Robben bij het nemen van penalties.

 

DIOR HOMME van Dior / Woods / Bij Douglas ed.

Iriswortel op zijn best. Comfortabel, smooth en handwarm. Onalledaags en met niets te vergelijken. Hoge aaibaarheidsfactor. Fijnproeversparfum. Voor karakters als Alan Rickman’s Colonel Brandon in Sense & Sensibility.

 

EAU SAHARIENNE van Les Voiles Depliees / Woods / Bij Aafkes

Ook eerder op deze blog besproken. Onlangs gepromoveerd tot hunkerparfum. Sensueel, kruidig en iets luchtigs. Zo ongeveer moet Sayid op het strand in Lost geroken hebben. Na een frisse duik, dat wel.

 

DECLARATION van Cartier / Dry Woods /  Bij Douglas ed.

Ragfijne compositie. Fris met een stoere kruidige basis. Iets voor Brad Pitt.  Oh nee, die is sinds kort aan de Chanel No. 5. Voor Angelina dan maar? Die heeft thuis toch de broek aan. Ook mijn favoriet trouwens in de tijd dat ik enkel ‘mannengeuren’ droeg.

 

EAU DE GLORIE van Parfum d’Empire / Dry Woods / Bij Annindriya en ParfuMaria

Pikant en knisperend. Aanwezig en vasthoudend. Zet tot actie aan en maakt onrustig. Groene kruiden, wat leer en ergens iets zachts. Ruwe bolster, blanke pit, dat idee. Ideaal maatje van Jason Bourne in The Bourne Ultimatum.

 

En ladies, zijn we er klaar voor? Niet dralen, kom op nou, aanvalluh!

Koop jij ook wel eens een parfum voor je lief? Hoe ga je te werk? Waar laat je je door leiden? Welk parfum is zijn favoriet? Heb je ook wel eens iets gekocht wat ie helemaal niet lekker vond? Of jijzelf niet, achteraf? Vertel het mij en de lezers van deze blog door te reageren op dit artikel.

 

8 thoughts on “Vaderdag: op zoek naar viriel parfumgeluk

 1. Hoi Tanja,

  Wat een fantastisch stuk! Je hebt me geïnspireerd, ik ga binnenkort op jacht naar iets lekkers voor Joop. Hij roept heel hard dat hij niets nodig heeft, maar mijn neus denkt daar anders over 😉

  Liefs,
  Sas

 2. Heel,leuk artikel! Mijn man is wel klaar met de mainstream verkoopsters die hem zo graag aan de geur willen hebben die net toevallig in de aanbieding is.
  Onder invloed van mij is hij de niche-markt opgegaan en heeft hij veel nieuwe merken ontdekt. Van Amouage tot Farmacia SS Annunciata. Op zijn verlanglijst staat 1740 van Histoires de Parfums. Hij koopt het meestal zelf, vindt het veel te leuk om aan al die flesjes te ruiken, liefst samen met een aardig verkooppersoon. Er liggen thuis heel veel proefjes die allemaal uitgeprobeerd worden en dat leidt wel eens tot een aankoop.

  • Geweldig dat je man zelf op snuffeltour gaat! En goede smaak kan hem niet ontzegd worden: wauw 1740, dat is niet mis.
   Afgelopen najaar heb ik hem kort besproken; in mijn beleving een schitterende geur voor de weken dat de herfst langzaam overgaat in de winter.

   Ik ben benieuwd waar hij nog meer mee gaat thuiskomen!

 3. He Tanja,
  ik heb hardop gelachen om je teksten! En die foto van die dame in een parfumerie!! Hilarisch. Ik ben degene die voor mijn man geuren koopt. Nu heeft hij nog Prada Infusion de Vetiver voor mannen op de wastafel en een mini Terre ‘dHermes. Verder heb ik al voor de derde keer een Musk voor mannen van de Bodyshop voor hem gekocht. Die ruikt bij hem zooooo lekker! Hij vertrouwt mij blindelings. Maar ik ga zeker achter bepaalde geuren uit jouw lijstje aan. Waar ik woon kan ik alleen in een (kleine) ICI Paris terecht , dus dat beperkt mij enigszins. Maar ik heb een proefje van’l’eau froide uit Parijs meegenomen, dat laat ik hem binnenkort eens proberen.
  Weet je al wanneer je je vintage fles gaat openen????

  • Goed te horen Mary, ik heb ook veel plezier beleefd aan het schrijven ervan 🙂

   Musk van de Bodyshop, een archetypische ‘schone’ musk en een echte klassieker. Ik ken zowel mannen als vrouwen die hem dragen, en dat zie ik helemaal.

   Met goed zoeken zijn er ook zeker schatten in Ici Paris te delven.
   Als je man van Prada Infusion de Vetiver houdt ruik dan ook een Encre Noire van Lalique (de mannenversie). Erg mooie subtiele vetiver. Of Guerlain Vetiver.

   Mocht je Declaration proberen, pak er dan ook een de Voyage d’Hermes bij. Beide geuren zijn van Ellena. De Voyage d’Hermes is een broertje van Declaration, de pepertoets in de Declaration is echter in de Voyage sterk uitvergroot. Heerlijk ook!

   Zoek je iets kruidigers, dan is Spicebomb van V&R erg lekker. Maar dan moet je wel een handgranaat op je planchet willen hebben staan… 🙁

   Ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met L’Eau Froide. Neem er de tijd voor, het is zeker geen makkelijke geur. Ik hoop ook dat ie het goed op zijn huid doet, ik hoorde van een lezer dat ie op zijn huid heel hard en zepig optrekt…. Iets wat ie niet op de blotter (en gelukkig ook niet op mijn huid) doet.

   Ik ben benieuwd waar je mee thuiskomt. Veel plezier!

 4. Beste Tanja,
  Ik dacht al ergens gereageerd te hebben, maar ben de pagina kwijtgeraakt… Ik ben op zoek naar een parfum, in de trant van Serge Lutens’ Eau Froide, een koele zeegeur of een lekkere bosgeur. Ik gebruik parfum/eau de toilet/cologne niet bijster veel, maar ben toch wel op zoek naar een fijne geur voor na het sporten of voor een date oid. Je blog helpt me al goed op weg, maar ik zal eerlijk bekennen dat ik als student toch liever onder de 60/70€ blijf.. Ik hoop dat je me wat advies kan geven!

  • Dag Caspar, welkom op mijn blog!
   Ik heb je vraag enkele weken geleden beantwoord en naar je hotmail adres verzonden. Afgelopen weken nogmaals. Heb je deze ontvangen?
   Groet, Tanja

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.