Een tuberoos voor Valery

De wegen van mijn neus zijn ondoorgrondelijk. Het ene moment heeft ze zin in iets lieflijks en bloemigs, het andere moment wil ze iets fris kruidigs met een warme basis. Dan weer hunkert ze naar een poederige iris met een bite of smacht ze naar stoffige patchoulies.

Ik ben opgehouden haar te willen begrijpen en geef mezelf elke dag weer gewillig over aan haar grillen en grollen. ‘Oh, je hebt zin in oranjebloesem vandaag? Zeg het maar, Orange Star of Fleur d’Oranger?’ ‘Een groene chypre? Heb ik voor je. Wil je vintage Miss Dior of Corps et Ames?’.

Zelden trek ik mijn wenkbrauwen op als ze ‘s ochtends begint te orakelen. Ik ben inmiddels wel wat gewend. Tot een paar dagen geleden. Ze slaat een pad in dat ik dit jaar nog niet eerder met haar heb bewandeld. Hoor ik daar tuberoos? Dat woest grommende bloemenmonster dat uitnodigend naar de afgrond wijst?

Maar nog wonderlijker, haar boodschap is elke dag dezelfde. Wat er op neerkomt dat ik nu al vijf dagen een en hetzelfde parfum draag. Vijf dagen. Dat is in jaren niet voor gekomen. En nog vreemder, ook vandaag brengt haar keuze me opnieuw in vervoering.

Feilloos vond mijn hand afgelopen maandag het eenvoudige, vierkante glazen flesje met zwarte dop in de overvolle doos met bloemenparfums. Haar familieleden Carnal Flower, Tubéreuse Criminelle, Hanbury, Nuit de Tubereuse en oermoeder Fracas wendden teleurgesteld hun hoofd af als blijkt dat zij niet uitverkoren zijn. Daar. Tubéreuse Mona di Orio. Hebbes.

♡ ★★★★☆ Les Nombre d’Or TUBÉREUSE van Mona di Orio
♪♪ ∫∫ ♀♂ €€⎢floral ⎢Verkrijgbaar bij ParfuMaria en Skins
Tuberoos. Een lieflijk wit bloemetje dat in menig trouwboeket wordt verwerkt. En hoewel het woord roos erin zit, heeft het niets met rozen te maken. Tuberoos is een klein bolgewas met een onmiskenbare geur. Weelderig, bedwelmend, sensueel, soms zelfs misselijkmakend weeïg, tikje kruidig, pietsje rubber, beetje zwavel en soms ook wat kamfer. Niet bepaald een onschuldig fris blijmakend bloemetje dus. Eerder de ongekroonde dramaqueen in parfumland. Een wild, ongepolijst en verontrustend aroma dat je in extase brengt of tot waanzin drijft. Of beiden. En dat in een trouwboeket.

Geen van bovenstaande omschrijvingen is van toepassing op Tubéreuse van Mona di Orio. Althans niet op het eerste gezicht.

Mona di Orio’s Tubéreuse is een oefening in lichtvoetigheid. Een teder gedicht, een ragfijne compositie waarin het volledige plantje in haar natuurlijke schoonheid wordt bezongen. Opent fris, met iets scherps en iets groens. Ook ontwaar ik die eerste minuten iets vegetaals, een sappig knolachtig aroma. Vervolgens presenteert de tuberoos zich, slank, ingetogen en terughoudend, gevolgd door een typische kruidigheid die in de verte doet denken aan anjer. Vleugje amandelmelk en iets stuivends. Na verloop van tijd wordt het parfum romiger, zachter en warmer en het geurprofiel breder.

In tegenstelling tot alle andere tuberoosgeuren die ik ken, blijft Tubéreuse dicht bij je. Nooit waaiert ze uit, nooit heeft ze de behoefte zich op de voorgrond te plaatsen. Ook na vijf dagen blijf ik hunkeren. Als dat geen echte liefde is?

Deze tuberoos spreekt zich niet uit voor een van beide seksen. Maar oh, wat zou ik haar graag ruiken op een man. En op één man in het bijzonder. De Russische dirigent Valery Gergiev, een muzikale oerkracht. Kijk en luister eens naar zijn uitvoering van de vijfde symphony van Tchaikovsky, dit jaar door hem uitgevoerd met het Mariinsky Orchestra. Wauw.

De website van Mona di Orio noemt zelf: roze peperbessen, bergamot, tuberoos absolu, benzoin, cashmeran en heliotrope.

En hou jij van het aroma van tuberoos? Kies je voor de zoete, weeïge en ultra-intense expressie van Fracas of val je eerder voor het fruitige powerhouse Poison? Hou je van die hint van rubber of zwavel of juist niet?  Of ga je voor complexiteit en tegenstellingen zoals  in Carnal Flower of Tubéreuse Criminelle? Maar misschien wend jij wel je hoofd af als tuberoos in het spel is. Ik ben benieuwd naar jouw smaak.

 

12 thoughts on “Een tuberoos voor Valery

 1. Ik heb nog weinig ervaring met tuberoos, van degene die je noemt heb ik alleen Carnal Flower en Nuit de tubéreuse geroken (en in een grijs verleden Poison – uuugh). Het stripje van Carnal Flower moest ik al snel weggooien, het hele huis rook ernaar. Zo heftig en overweldigend, meer carnivorous dan carnal.
  Nuit de tubéreuse vond ik minder bedwelmend, maar ook niet echt lekker.

  Deze van Mona di Orio klinkt alsof ik die wel zou kunnen verdragen, maar zijn haar geuren niet ontzettend duur? Meer €€€ dan €€?

  • Deze is er echt een om te proberen, zo verfijnd. Ik ben erg benieuwd naar je ervaring, als je wil laat maar eens weten!
   Helaas is deze geur enkel in 100 ml. te krijgen en daarmee ook een hele aanschaf : €165,00. Omgerekend naar 50 ml valt ie daarmee toch in de €€ categorie.

   • Toevallig ben ik vanmiddag naar Skins geweest om hem te proberen, nog voor ik je reactie had gezien. De Tubéreuse rook heerlijk genoeg op het stripje om hem ook op mijn huid te testen. Daar rook hij in eerste instantie ook erg lekker, maar later werd hij toch wat weeïg en na een uurtje rook ik alleen nog peper, wat me bij Frédéric Malle Noir épices ook heel snel ging tegenstaan. Helaas niets voor mij dus.

    Maar ik heb nog wat andere geuren van haar geroken en Musc viel erg in de smaak. Die bleef ook op mijn huid iets fris houden (ik heb nog niet de noten opgezocht). Nu we weer een paar uur verder zijn weet ik het niet zo zeker meer (het lijkt wel of er in Musc ook peper zit, al kan dat ook door de hardnekkige Tubéreuse komen), maar ik heb een proefje meegekregen zodat ik hem wat uitgebreider kan testen.

    • Wat jammer dat Tubéreuse weeïg op je huid wordt en de pepertoets zo overheersend. Het klinkt alsof het parfum uit balans raakt op je huid 🙁 . De Musc is ik ook schitterend, ben erg benieuwd hoe het af gaat lopen!

 2. 25 jaar geleden droeg ik Chloè van Lagerfeld, bijna dagelijks. En nu word ik bijna misselijk als ik het nog eens probeer. Onlangs bracht een proefje Fracas me weer terug in de tijd, maar ik moest mijn pols meteen afspoelen. Terwijl ik over het algemeen wel van een vleugje scherpe witte bloemen geur hou.
  Ik wil jouw Mona di Orio versie graag proberen. ZAl een proefje bestellen.

  • Dag Yvonne,

   Leuk dat je Chloé noemt in je reactie. Ook dit parfum (de vintage) heb ik deze week nog eens geroken ter voorbereiding op dit artikel. Een overweldigende tuberoos, in echt jaren 70/80 stijl, heel veel van alles, het grote gebaar. Wel mooi hoor, maar ook ik kan en wil dit niet meer dragen.

   Zowel bij ParfuMaria en sinds kort ook bij Skins zijn proefjes te bestellen. Op de website van Mona di Orio is ook een sampleflesje van 5 ml te bestellen voor € 10,00. Ik ben benieuwd hoe Mona’s Tubéreuse je bevalt. Laat maar eens weten als je wil.

   • Ieuwwww, Chloé. Als kind/jonge tiener (? volgens mij dateert Chloé op zijn laatst uit de vroege jaren 70) rook ik altijd aan de flesjes van mijn moeder. Ze had een setje van 10 mini’s waarin o.a. Fidji en ook Cabochard en Givenchy, geloof ik, zaten, en Chloé dus. Dat vond ik de meest smerige geur die ik ooit had geroken, qua parfum dan. Laatst weer eens geroken, maar nee, nog steeds vies. Ik wist natuurlijk helemaal niet dat dat tuberoos was, maar ik ben dus blijkbaar wel consequent in mijn voor- en afkeuren. 🙂

 3. Leuk artikel, zeker voor de tuberoseliefhebber. Ik houd van ALLE tuberoses. Als een blok viel ik voor Blonde (Versace), en was natuurlijk helemaal blij toen ik Fracas ontdekte (Blonde is een wat luidruchtiger imitatie hiervan). In de jaren 1980 was Poison (die heerlijke tuberosebalsem) mijn handelsmerk, afgewisseld met Lumière (Rochas). Om nog maar te zwijgen van Chloe, draag ik nog steeds af en toe. De Tubéreuse van Goutal is mij wat te tam. Absolute favoriet blijft Tubéreuse MPG, ik zei het al eerder. Prachtig evenwicht tussen zwoel en een toefje groen. Onmiddellijk daarna komt Beyond Love. Ook van mijn Carnal Flower geniet ik zeer! Tubéreuse Criminelle staat (samen met Beyond Love) op mijn Verlanglijst, en ik ben benieuwd naar die van L’Artisan Parfumeur. Ik vrees dat Mona di Orio voor mij ook wat te tam is, toch maar eens snuffen. Hoog tijd om eindelijk eens naar Babassu te gaan, en weer eens naar Skins,

  • Dag Anna,
   Dat mag nog eens tuberoos-liefde heten! Ben erg benieuwd naar je Tubéreuse-ervaring! Overigens zag ik laatst bij Lianne Tio in Rotterdam de Tubéreuse van MPG staan dus daar is ie nog verkrijgbaar. En ja, inderdaad een beauty. Ben benieuwd of de expressie van MdO je kan bekoren!

 4. Wat grappig: ik open je webpagina en zie ik een stukje over Mona di Orio’s Tubereuse staan – terwijl ik op dit moment heerlijk omgehulsd ben van dezelfde geur. Ik kan nog steeds niet beslissen of mijn favoriete tubereuse Carnal Flower is of die van Mona. Gedelde eerste plaats dus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.