Geurige anti-depressiva

Het valt niet mee dit jaar, me over te geven aan de herfst. ‘Juist gezellig’, zeg je? Je doelt op die geurige stoofschotels in de oven? Of op de brandende kaarsen op tafel? De lange avonden met The Wire en Six Feet Under? Gezellig, zeker, maar ik ben er nog niet voor in de stemming. Sterker nog, de donkere en vochtige maanden die bewegingsloos in het verschiet liggen, bezorgen me koude rillingen en slechte zin.

Uit balorigheid liet ik de afgelopen weken dan ook die gerieflijke jas in de kast hangen. En bleef de lade met maillots dicht. Liever rillerig over straat met blote benen en armen, dan me in te zwachtelen tegen de onstuimigheid van de wisselende seizoenen.

Natuurlijk worden ook dit jaar de plannen om te emigreren weer afgestoft. Deze keer valt Lake Wanaka op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland als mogelijke schuilplaats en ook Hobart op Tasmanië wordt genoemd. Zelfs Corsica passeert de revue. De weigering is totaal. Oh zomer, waarom verlaat je mij?

Helaas arriveert de herfst sneller dan ik mijn koffer kan pakken. Zijn adem giert door het Jekerdal en maakt duidelijk dat de jurkjes en zonnebrillen voor dit jaar hun taak hebben volbracht. Een straffe wind waait me bijna de jas uit en de kastanjes vliegen me om de oren, au!

Goed. ‘t Is me duidelijk, tegenstribbelen is zinloos. Kom Tee, verzin een list en laat je niet bij de neus nemen door een herfstdepressie. Niet zo moeilijk toch met een kelder vol parfum? Die gedachte montert me op.

In een oogwenk zijn de twee luchtdichte kisten met geuren naar boven gesleept. Het ene na het andere flesje vindt haar plek in de geurbibliotheek op de eerste verdieping van ons huis. De keuze voor de komende weken is snel gemaakt.

31 Rue Cambon • Les Exclusives de Chanel
Amyitis • Mona di Orio
Coromandel • Les Exclusives de Chanel
Cuir Fétiche • Maitre Parfumeur et Gantier
Equistrius • Parfum d’Empire
Feminite du Bois • Shiseido
Hanbury • Maria Candida Gentile
Luxe Champaca • Comme des Garçons
Ormonde Woman • Ormonde Jayne
Tubéreuse • Mona di Orio
Ubar • Amouage

Welkom terug lievelingen, jullie zijn precies wat ik nodig heb.
Het is herfst, hoera!

En grijp jij ook naar andere parfums als het weer omslaat? Wat zijn jouw favoriete herfstgeuren? Ik ben benieuwd naar je selectie.

16 thoughts on “Geurige anti-depressiva

 1. Ik kan nog onzettend genieten van de zachte, zonnige herfst dagen, maar kijk echt niet vooruit naar de kou, nattigheid en vooral de donkere namiddagen en avonden.

  Op de warmere, zonnige herfstdagen gebruik ik meestal lichtere parfums, La Chasse aux Papillons is mijn meest gedragen geur dit September. Op de koudere, grijze dagen reik ik uit naar mijn lekkere, verwarmende wintergeuren. Deze herfst heb ik al Lutens Arabie en Santal Majuscule, Mona di Orio Musc, Maria Candida Gentile Exultat, Miller Harris Fleur Oriental en Lubin Idole gedragen. Langzaam aan komt de rest ook aan de beurt, alle ambers, wierooken, houten, poeders, enz. Om een paar te noemen: Chergui, Five O’clock Eau Gingembre, Douce Amere, Anne Pliska, Sacrebleu, Mona di Orio Ambre, Shalimar, Tea for Two, Coromandel, Micallef Gaiac, Feminite du Bois, Musc Ravageur, Lou Lou, Teint de Neige, L’Heure Bleu, Nu, Habanita en de rest… De winter heeft toch wat voordelen voor geuren gekken. 🙂

  • Dag Agnes,

   wat zouden we moeten zonder neus….en wat een schitterende parfums noem je. De wintergeuren laat ik nog even voor wat ze zijn. Mona di Orio Musc, Shalimar, Musc Ravageur, L’Eau D’Hiver en de Teint de Neige: ze moeten nog even geduld hebben. Gisteravond een andere oude liefde op de hersttafel gezet: Datura Noir van Lutens, ideaal voor een avond in de hoek van de bank met een mooi boek!

 2. Wat een prachtige foto van een kastanje! Bij mij werkt het andersom: ik zou het liefste wegvluchten als het zomer is. De herfst vind ik prachtig, die aardse geuren, die rijke kleuren.. En dan zit jij nog wel in de mooiste stad van Nederland! Gelukkig heb je schitterende, troostrijke parfums. Ik houd in de herfst veel van chypres; gelukkig heb ik nog een fles Fendi. Ook Silences en Y zijn nu geweldig, evenals de patchouli’s Bornéo 1834 en Patchouly (Etro). Ook Eden kan me wel bekoren. Maar hoeveel parfums ik ook ken en nog zal leren kennen, ik land altijd weer bij Guerlain: Sous Le Vent, Mitsouko, Shalimar.

  • Hee Anna,

   wat een schitterende parfums trek jij uit de kast dit seizoen. Ook ik ben fan van chypres, alhoewel mijn hormoonhuishouding tegenwoordig menig chypreparfum ontregeld 🙁 . Maar gelukkig is er veel, heel veel ander moois.

   Wens je een prachtige herst!

 3. Ja, chypre is ook mijn favoriete geurfamilie. Nu het kouder wordt hou ik nog meer van Knowing. Maar ook van Aromatic Elixer. En een echte pikante prikkelende herfstgeur vindt ik Si Lolita. Vroeger luidde ik met Yves Rochers Ispahan elk jaar het koudere seizoen in, maar deze bestaat niet meer, helaas. Boucheron vind ik ook heerlijk. Ooit kocht ik L´Heure Blue, zonder dat ik hem had geroken. De magie van het ´blauwe uur´ sprak me zo aan dat ik dacht: deze moet ik hebben. Maar helaas was Guerlain het niet voor mij. Ook Shalimar niet, en Mitsouko niet. Te bitter en te veel vanille in de basis denk ik. Maar och, er is meer, veel meer…

  • Dat zie ik helemaal Yvonne, die pittige, knisperende kruidigheid van zowel Aromatics Elixer en Knowing bij de herfst.
   Beiden hebben ook een specifieke kruidige onstuimigheid, een indringend geluid, wat een mooie geurige verbeelding van stormachtige herfstweer kan zijn.

   En tsja, dat je niet van de stijl van Guerlain houdt, ach. ’t Is wat je zegt, er is zoveel meer!

 4. Zou ik deze nog bijna zijn vergeten, Bottega Veneta. Als kind was ik al gek op de geur van leren tassen. Deze chypre is bijna verslavend lekker, als je ervan houd…

  • Hmmm Botega Veneta, een van de geuren op mijn lijstje van mooiste ontdekkingen in 2011.
   Een erg mooi parfum, helaas kan ik het niet dragen omdat op mijn huid de suède volledig wordt overstemd door een heel scherp chypre-akkoord. Mijn zoektocht naar een mooi suède-parfum is dan ook nog niet afgerond, misschien toch opnieuw eens Daim Blond proberen…

   Tips?

  • Dag Anna,

   hartelijk dank voor je tip, Gomma staat al een tijdje op mijn ‘sniff- & wishlist‘, het moet er toch echt eens van komen om deze geur aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen 🙂 .

 5. Luchtdichte kisten?! In de kelder! Intrigerend, het is duidelijk dat je het heel serieus neemt.

  Dit wordt mijn eerste herfst als ‘geurgeïnteresseerde’, dus heb ik nog geen oude vertrouwden om uit de kast te trekken. Een proefje van Santal Majuscule heb ik in vier dagen tijd al drie keer gedragen, ik hou van die droge zachtheid die toch ook romig is en er zit een plezierig soort rulheid in. En Alahine van Teo Cabanel bevalt me ook heel goed nu en vind ik erg mooi, het heeft de warmte die ik met dit weer zo nodig heb en er zit nog een flinke vleug zomer in door de prachtige bloemen.

  Leuk om al die lijstjes van iedereen te lezen, en inspirerend.

  • Hee Annemarie,

   ja ik bewaar mijn parfum zoals wijn: koel en van het licht afgesloten. Waarom in die luchtdichte kisten? Het is een mergelkelder en die is zó vochtig dat in enkele weken alle doosjes en etiketten zouden zijn aangetast. Als je parfum goed bewaart is het zeer lang houdbaar en ik vrees dat mijn collectie inmiddels zo omvangrijk is dat tot mijn 90ste moeiteloos kan genieten van al dat lekkers 🙂 .

   Mooi de nieuwe Lutens Santal Majuscule, ik ben hem ook aan het ontdekken. En Alahine klinkt zeer verleidelijk, dus die zet ik op mijn snifflist, dank voor de tip!

   • Alahine is zo’n geur die langzaam op gang komt en naarmate de uren verstrijken steeds mooier wordt en steeds meer opbloeit (bij mij dan), dus als het eerste snufje bevalt kun je nog aangenaam verrast worden als je ‘m op je huid probeert.

 6. Ah, herfstgeuren. Bij komen dan de ambers tevoorschijn, maar eigenlijk draag ik die wel het hele jaar door. Onlangs Haram van Brécourt aangeschaft, kruidig, beetje rokerig. Mooie herfstgeur. Patchouly past ook mooi bij dit jaargetijde.

  • Helemaal eens met jouw opmerking over patchouli en de herfst, daarom draag ik ook zo graag Coromandel, hmmm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.